Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Raamisopu on Suomelle hyvä

Hallitus sitoutui viime keväänä tukemaan sellaista yhteistä työllisyyssopimusta, joka toisi Suomeen kilpailukykyä, ostovoimaa ja ennustettavuutta.

Palkoista sopiminen kuuluu nyt ja jatkossa työmarkkinaosapuolille. Hallitus oli kuitenkin valmis tukemaan palkkamalttia ja työrauhaa tuovaa ratkaisua parantamalla palkansaajien ostovoimaa ja yritysten kilpailukykyä.

Epävarmassa taloudellisessa tilanteessa inflatorinen palkkakilpailu, heikompi ennustettavuus ja työrauhan järkkyminen olisi ollut palkansaajille, yrityksille ja valtiolle kaikkein huonoin vaihtoehto.

Suomen kannalta on erittäin arvokasta, että työmarkkinaosapuolet löysivät syksyn aikana yhteisen tahdon palkkaratkaisusta sopimiseen.

Työmarkkinaosapuolet ovat nyt yhteisesti todenneet, että työmarkkinakeskusjärjestöjen lokakuussa sopima raamisopu on saavuttanut siinä edellytetyn kattavuuden. Sopimuksen piirissä on jopa noin kaksi miljoonaa palkansaajaa. Tämä on todella merkittävä voitto suomalaiselle sopimisen kulttuurille.

Raamisovun kattavuuden myötä myös hallitus tekee osansa yhteisen työllisyyssopimuksen eteen.

Palkansaajien ostovoimaa parannetaan keventämällä tuloveroa. Kevennyksellä kompensoidaan sosiaalivakuutusmaksujen nousua. Valtio tulee vastaan myös osallistumalla lomautuspäivärahojen rahoitukseen, pidentämällä isyysvapaata ja parantamalla työttömyysturvaa. Myös vuorotteluvapaata koskevista säästöistä luovutaan.

Suomalaisten yritysten kilpailukykyä parannetaan tekemällä puolen prosenttiyksikön lisäkevennys yhteisöveroon. Kevennys tuo Suomeen uusia työpaikkoja. Tämän lisäksi hallitus aikaistaa teollisuuden kilpailukyvylle tärkeän energiaveroleikkurin käyttöönottoa ja ottaa käyttöön joko t&k-verovähennyksen tai kasvuyrittäjyyden kannustimen.

Hallitus tekee työllisyyssopimukseen liittyviä esityksiä eduskunnalle heti tänään maanantaina.

Hallituksen ja työmarkkinaosapuolten hyvä yhteistyö valaa uskoa siihen, että sopimisen kykyä löytyy myös muiden vaikeiden asioiden osalta. Esimerkiksi suomalaisten eläkkeiden turvaaminen edellyttää pikaisesti yhteistä sopimusta hallituksen ja työmarkkinaosapuolten kesken.

Meidän on löydettävä yhteisymmärrys, jolla pidennetään työuria, turvataan eläkkeiden riittävä taso ja eläkkeille myös riittävä rahoitus. Tämä on yksi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kohtalonkysymyksistä.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme