Mainos
Mainos

Ranskan paluu Euroopan johtoon

EU-tutkija Teija Tiilikaisen mielestä Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on linjauksillaan vahvasti ehdolla EU:n uudistuksen johtajaksi.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy piti alkuviikosta merkittävän ulkopoliittisen linjapuheen. Viimeistään tämä puhe päättää Ranskan kahden vuoden eurooppapoliittisen hiljaiselon samalla, kun se sinetöi Ranskan ulkopoliittiset päälinjat globaalilla tasolla. Puhe sisältää myös terävää analyysia globaalista valta-asetelmasta kylmän sodan jälkeisellä ajalla.

Nicolas Sarkozyn on arveltu kehittävän Ranskan ulkopolitiikkaa edeltäjiään vahvemmin transatlanttiseen suuntaan. Mahdollisena on pidetty jopa Ranskan paluuta Naton sotilaalliseen organisaatioon, josta se on ollut ulkona jo vuosikymmenten ajan. Sarkozyn linjapuhe ei kuitenkaan luo uskoa uuteen transatlantismiin. Se on pikemminkin mahtipontinen vakuuttelu Ranskan Eurooppa-keskeisen linjan jatkuvuudesta. Transatlanttisten suhteiden osalta Sarkozy muistuttaa vanhoista tosiasioista: suhde Yhdysvaltoihin on Ranskalle yhtä tärkeä kuin aikaisemmin ja maat ovat siis edelleen liittolaisia. Tämän ei kuitenkaan Sarkozyn mukaan tarvitse merkitä, että ne ovat aina samanmielisiä. Ranska on Sarkozyn mukaan vapaa ilmaisemaan samanmielisyytensä tai erimielisyytensä ilman omantunnontuskia.

Sarkozyn Eurooppa-politiikan lähtökohtana on perinteisen ranskalaisen linjan mukaisesti Ranskan johtama vahva Eurooppa. Vahvaa Eurooppaa rakennetaan nyt EU:n uudistamisen kautta, mihin Sarkozy katsoo saaneensa vahvan mandaatin kansaltaan. Sarkozyn vahva valta-asema onkin johtanut Ranskassa siihen yllättävään tilanteeseen, että EU:n käynnissä olevalle sopimusuudistukselle löytyy nyt koko puoluekentän tuki lähes ilman soraääniä. Vasta kaksi vuotta sitten Ranskan poliittinen kenttä oli vahvasti jakautunut unionin perustuslakisopimusta koskevan kansanäänestyksen yhteydessä.

Sarkozyn mielestä Eurooppa ei kuitenkaan tule valmiiksi tällä sopimusuudistuksella ja tähän liittyykin hänen linjapuheensa merkittävin poliittinen sisältö. Sarkozy ehdottaa viisaiden miesten ryhmän perustamista EU:n pidemmän linjan suuntaviivojen pohtimiseksi. Presidentin mielessä lienee unionin ulkorajojen lukkoonlyöminen tässä yhteydessä ja erityisesti Turkin EU-jäsenyyden uudelleenarviointi. Puheessaan Sarkozy asettaa nimittäin viisaiden miesten ryhmän perustamisen ehdoksi Turkin jäsenyysneuvottelujen jatkamiselle. Tavoitteena on, että viisaiden miesten ryhmä ohjailisi Turkin jäsenyyshanketta täysjäsenyyttä keveämmän liitännäisjäsenyyden suuntaan.

Laajentumisen lisäksi Sarkozy kohdistaa huomionsa EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehittämiseen. Puhe ei sisällä uusia avauksia, vaan lähinnä erittäin painokkaita vetoamuksia Ranskan aiempien tavoitteiden puolesta. Näitä ovat kaikkien EU-maiden velvoite panostaa puolustuskapasitettiinsa sekä osallistua täysipainoisesti yhteisen eurooppalaisen puolustuspolitiikan kehittämiseen. Ranska on aina ollut EU:n itsenäisen toimintakyvyn tukija, ja edeltäjiensä tapaan Sarkozy toivoo Natosta riippumattoman suunnittelu- ja johtamiskapasiteetin kehittämistä EU:lle. Tämä pyrkimys kohtaa vastustusta unionin Nato-henkisten jäsenmaiden kuten Ison-Britannian taholta. Uutena avauksena Sarkozy ehdottaa uuden turvallisuusstrategian laatimista EU:lle siten, että sen hyväksyminen tapahtuisi Ranskan puheenjohtajuuskaudella ensi vuoden syksyllä. Vuonna 2003 hyväksyttyä unionin ensimmäistä turvallisuusstrategiaa on kyllä tarpeellista päivittää, joten siinä suhteessa Sarkozyn esitys on tervetullut. Se, että Sarkozy linkittää unionin strategian Ranskan samanaikaisesti laadittavaan turvallisuuspoliittiseen selontekoon, on omiaan herättämään epäilyksiä muissa EU-maissa.

EU:n uudistamisessa on kaivattu vahvaa johtajuutta ja Nicolas Sarkozy on linjauksillaan ja toiminnallaan vahvasti ehdolla tälle paikalle. Sarkozyn puheenvuoron myötä keskustelu Euroopan tulevaisuudesta on jälleen avattu.

Teija Tiilikainen, EU-tutkija

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme