Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Riittääkö katetta eläkelupauksille?

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma toivoo vielä ennen vaaleja kaikilta puolueilta valmiutta lunastaa annetut eläkelupaukset. Heinäluoma katsoo, että puolueiden on kerrottava valmiutensa huolehtia nykyisissä eläkkeistä riittävin maksuin. Käytännössä tämä edellyttää eläkemaksujen vuosittaista 0,2 prosentin korotusta lähivuosina..

Muutama viikko sitten Oulussa tapasin Rotuaarin aukiolla pian eläkkeelle siirtyvän Oulu-yhtiön tehtailla pitkään palvelleen varastomiehen. Hän tervehti minua kohteliaasti ja kädenpuristus oli määrätietoinen. Hän oli tullut paikalle kysyäkseen, miten SDP aikoo turvata hänen ikääntyvän äitinsä eläkkeet ja palvelut.

Tuo sama kysymys on ollut monella meistä mielessä. Meidän suurten ikäluokkien vanhemmat ovat tulossa siihen ikään, että yhteiskunnan palveluita tarvitaan yhä enemmän. Meidän vanhempamme ja isovanhempamme ovat eläneet sen ajan, jolloin Suomesta on rakennettu hyvinvointivaltio. He ovat omalta osaltaan ja omasta palkastaan maksaneet verot ja maksut, joista he nyt ansaitusti nauttivat.

Tuo varastomiehen kysymys on yksi ajankohtaisimmista asioista tällä hetkellä. Hyvinvointiyhteiskunnan erityinen haaste kohdistuu eläkkeiden ja ikäihmisten palvelujen rahoitukseen. On arvioitu, että ikääntymiseen liittyvien menojen yhteenlaskettu osuus kansantuotteesta kasvaisi vuoteen 2030 mennessä kuusi prosenttiyksikköä.

Valtiontaloutemme on tänään tasapainossa ja koko julkinen taloutemme selvästi ylijäämäinen. Vaikka taloustilanteemme on vakaa, pitää meidän vakavasti harkita, kuinka paljon syömme tänään ja kuinka paljon laitamme sivuun tulevaisuuden tarpeisiin. Harvoin voi syödä ja säästää yhtä aikaa. Kysymys on samalla myös sukupolvien välisestä tulonjaon oikeudenmukaisuudesta. Tämän päivän päättäjien on vastattava omista menoistaan ja omista vastuistaan. Emme voi siirtää laskua lapsillemme ja lastenlapsillemme.

Suomessa tarvitaan aikaisempaa isompaa puskuria ottaaksemme vastaan ikääntymisen haasteet. Meidän on tehtävä ylijäämää hyvinä aikoina, kerrytettävä puskureita, rahastoitava eläkkeitä, maksettava velkaa pois. Näin saamme liikkumatilaa, mikäli joudumme jälleen taloushaasteiden eteen. Tämä on myös se viisas neuvo, jonka saamme ulkopuolisilta arvioitsijoilta. Siksi Suomen vakaa talouspolitiikka on tärkeää. Kysymys kuuluukin, olemmeko varautuneet riittävästi ja onko meillä - päättäjinä ja äänestäjinä - kykyä jatkaa tätä vastuullista varautumisen linjaa?

Meidän tehtävämme on pitää nyt huolta siitä, että ikäihmisten palvelut vastaavat maksettuja veroja. Meidän on pidettävä huolta, että eläkerahastoissa riittää rahaa maksaa eläkkeet nyt ja myös tulevaisuudessa. Siksi väestön ikääntymiseen on varauduttava eräänlaisella sukupolvisopimuksella. Sopimus sisältää sen, että me sitoudumme nykytasoisten eläkkeiden hoitamiseen. Se edellyttää laskelmien mukaan, että työeläkemaksut tulevat nousemaan ensi vaalikauden aikana arviolta noin 0,2 prosenttiyksikköä.

Tällä viikolla työmarkkinajärjestöt saavuttivat merkittävän yhteisymmärryksen, jossa todetaan tarve lähivuosina nostaa työeläkemaksuja tuon 0,2 prosenttia vuosittain nykyisten ja tulevien eläkkeiden turvaamiseksi. Korotus jakautuisi siten, että työnantajille siitä tulisi 0,1 prosenttia ja palkansaajille 0,1 prosenttia. Korotus tehtäisiin järjestöjen sopimuksen mukaan ensimmäisen kerran vuoden 2008 alusta.

Työmarkkinajärjestöjen sopimus on historiallinen. Sen toteutuminen vaatii kuitenkin myös vahvan poliittisen kannanoton, joka koskee suoraan ensi vaalikauden päätöksentekoa.

Sosialidemokraatit ovat valmiit ottamaan tämän haasteen vastaan. Olemme valmiita sitoutumaan ensi vaalikaudella eläkemaksujen maltilliseen nostamiseen, jotta niin maksussa olevat kuin tulevatkin eläkkeet voidaan turvata. Pidän perusteltuna, että kaikki puolueet kertovat ennen eduskuntavaaleja oman kantansa eläkkeiden turvaamiseen ja sen vaatimiin maksuihin.

Tosiasia on, että meillä ei ole etuja ilman maksuja. Eläkeratkaisuja tehdään myös tämän päivän maksupäätöksillä. Riittävistä eläkemaksuista huolehtiminen on kaikkien etujen mukaista: niin eläkkeellä olevien kuin tulevaisuuden eläkkeistä huolta kantavien.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme