Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Rivakkuutta ja järjenkäyttöä jätevesikysymyksiin

Monissa kodeissa maaseudulla pohditaan parhaillaan, mitä haja-asutusalueiden jätevesiä koskeva asetus tarkoittaa omalla kohdalla. Pitääkö rakentaa pienpuhdistamo tai liittyä viemäriverkkoon nyt heti, huomenna vai mahdollisesti ei koskaan. Tietoa asetuksen soveltamisesta kaivataan niin ympäristöhallinnolta kuin kunnilta, vaikka siirtymäaikaa on jäljellä vuoteen 2014 asti.

Ympäristönsuojelulaki antaa mahdollisuuden myös viiden vuoden poikkeuslupaan, jos kuormitus on hyvin vähäinen ja lisäksi asetuksen mukaisesta jätevesiratkaisusta koituu kohtuuttomia kustannuksia. Molemmat ehdot useimmiten toteutuvat yksin tai kaksin asuvien vanhusten kohdalla. Tämän viestin olen lähettänyt kirjeitse myös kuntiin ja ympäristökeskuksiin.

Suomi on suuri maa ja olosuhteet vaihtelevat paljon. Siksi aivan yksityiskohtaisia soveltamisohjeita ei voida antaa, vaan tarvitaan kuntien omia ratkaisuja koko asetuksen toimeenpanosta.

Jotkin kunnat ovat jo kartoittaneet ja tunnistaneet sellaiset alueet, joilla vesistön kuormituksen riski on alhainen. Tällöin asetus mahdollistaa myös alhaisemman puhdistustason. Tämä on tietenkin kuntalaisten kannalta hyvin kiinnostava tieto.

Jotta kunnat voisivat vastata kuntalaisten tiedontarpeeseen ja palvella asukkaita mahdollisimman hyvin, niiden kannattaa pohtia sekä tiedottaa jo nyt, miten asetusta tulkitaan. Tässä ympäristölautakunnilla on keskeinen rooli. Haja-asutusalueiden jätevedet on tärkeä keskustelun aihe myös vuosittaisissa kuntien ja alueellisten ympäristökeskusten tapaamisissa.

Rakennusvalvonnan ja kunnan ympäristöviranomaisen yhteistyö taas on avainasemassa, kun asetusta pannaan käytäntöön.

Poikkeuksia kunnissa pohdittaessa on kuitenkin aina syytä pitää kirkkaana mielessä asetuksen tavoite: suojella kuntalaisille rakkaita järviä ja jokia sekä turvata pohjaveden laatu. Asetusta tehtäessä oli käytettävissä erittäin hyvä tietopohja, joka pitää edelleen. Myöskin 10 vuoden siirtymäaika on riittävä.

Asetus pysyy ja niin pysyy myös meidän kaikkien vastuu lähivesien tilasta. Kannustankin maaseudun asukkaita selvittämään, tarvitseeko jätevesien puhdistusta kiinteistöllä parantaa. Ja jos tarvetta on, kannattaa teettää suunnitelma ja tarttua työhön ripeästi. Oma jätevesijärjestelmäni uusitaan ensi kesänä.

Kimmo Tiilikainen, kansanedustaja (kesk.)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme