Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Samapalkkaisuusohjelman toteutuminen uhattuna

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään mukaan vallitseva talouskurimus ja vaikea työmarkkinasyksy uhkaavat samapalkkaisuusohjelman toteutumista. Mäenpään mukaan ongelma naisten ja miesten palkkaeroista on monimutkainen, mutta samapalkkaisuuden tavoitteeseen on pyrittävä monipuolisella ohjelmalla.

Syksyn työmarkkinakierros lähestyy, ja sitä voi jo nyt luonnehtia vaikeaksi neuvotteluprosessiksi erityisen vaikeissa olosuhteissa.

Kierroksella on monta ulottuvuutta: tulevat työmarkkinaratkaisut linjaavat myös miesten ja naisten välisen palkkauksellisen tasa-arvon toteutumisen - tai toteutumatta jäämisen.

STTK:laisen Toimihenkilöunionin teettämä yksityisen sektorin työmarkkinakysely kertoo palkkauksellisesta tasa-arvosta karua viestiä. Monesti tasa-arvon puutetta on pidetty erityisesti naisvaltaisen julkisen sektorin ongelmana suhteessa yksityisen sektorin palkkoihin.

Nyt Toimihenkilöunionin kysely kertoo naisten jäävän selvästi jälkeen miesten ansiokehityksestä. Sama työtehtävä, sama työnkuva ja työmäärä, mutta naisten palkat ovat keskimäärin 10 prosenttia pienemmät kuin miehillä. Ongelma alkaa jo 30-vuotiaana, ja työuran päättyessä miestoimihenkilön loppupalkka on 3 500 euroa, naistoimihenkilön tuhat euroa vähemmän.

Tämä kaikki siitä huolimatta, että tasa-arvoa on yritetty turvata monin keinoin. On ollut naispalkkaeriä, ja palkkausjärjestelmien uudistamisella on pyritty arvioimaan eri tehtäviä oikeudenmukaisesti.

Ongelma on toki monimutkainen: naiset eivät ehkä osaa pyytää miesten tavoin riittävää palkkaa, uran rakentamiseen naiset eivät välttämättä panosta yhtä ärhäkästi kuin miehet ja lasten synnyttäminen ja hoitaminen luovat epätasa-arvoa.

Syitä on monia, mutta yhtä kaikki: tasa-arvo on yhteiskunnallinen ongelma, jota pitää hoitaa sekä työmarkkinapöydissä että poliittisella areenalla. Paikallinen sopiminen ei ratkaise kaikkia asioita.

Poliittista ulottuvuutta tasa-arvo saa kun muistetaan, että työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus ovat sitoutuneet verrattain tiukkaan samapalkkaisuusohjelmaan. Ohjelmassa sitoudutaan siihen, että palkkaeroja kavennetaan viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä.

Tavoitteeseen pyritään monipuolisella ohjelmalla. Pitää karsia perusteettomia määräaikaisuuksia, vähentää sukupuolten työnjakoa, edistää tasa-arvoista urakehitystä, uusia palkkausjärjestelmiä ja toteuttaa tasa-arvoa perhevapaita kehittämällä. Mutta ennen kaikkea tavoite vaatii rahaa ja aikataulu edellyttää, että jokaisella sopimuskierroksella tästä eteenpäin naisten palkkoja korjataan suhteessa miesten palkkoihin.

Finanssikriisi ja taloudellinen taantuma on toki hoidettava, mutta samapalkkaisuuden tavoitteista on pidettävä kiinni.

Hallituksen vastuu samapalkkaisuuden toteuttamisessa korostuu julkisen sektorin osalta. Taantuman seurauksena valtio velkaantuu nopeasti ja kuntien taloudellinen asema on heikko. Julkisen sektorin tulee kuitenkin työvoimapulassa kyetä kilpailemaan työvoimasta, ja huonoilla palkoilla tämä ei onnistu. Henkilöstön kannalta parasta turvaa on se, että meillä on tehokas ja laadukas julkinen sektori. Tuottavuuden kasvuun tulee pyrkiä, mutta tuottavuuskäsitettä tulee voida laajentaa työn laadun ja lopputuloksen arvioinnin suuntaan. Myös tuottavuuden mittareitakin tulee voida kehittää.

Syksyn työmarkkinakierros on vaikea taloudellisen tilanteen takia. Vaikeutta lisäävät vielä jännitteet kuntasektorin sisällä.

Uhka lomautuksista roikkuu ilmassa. Valtion tuottavuusohjelma kuristaa valtion henkilöstöä. Mistä sektorista tulee päänavaaja ja onko päänavaajalla enää merkitystä. Mikä on oikea palkankorotustaso? Unohtuuko tasa-arvo?

Onko kenelläkään käsikirjoitusta?

Kirjoittaja on STTK:n puheenjohtaja.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme