Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Samassa veneessä ollaan, pääministeri Vanhanen

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään mielestä yritysten voitontavoittelu ja työntekijöiden oikeudet ovat soviteltavissa myös tulevaisuudessa. Hänen mielestään hyvinvointiyhteiskunnan päivittäminen on samanlainen haaste kaikille.

Pääministeri Matti Vanhanen arvosteli MTV3:n Talviareena-tapahtumassa palkansaajajärjestöjä kahdella pallilla istumisesta. Pääministerin mukaan ay-liike istuu yhtiöiden hallinnossa tekemässä bisnes- ja sijoituspäätöksiä; samaan aikaan ay-liike kritisoi yritysten johtoa näiden ajaessa tehtaita Suomessa alas.

Suomalainen ammattiyhdistysliike elää rakennemuutoksessa mukana. Palkansaajakeskusjärjestöt ovat rakennemuutoksessa etsimässä Suomelle uutta menestystarinaa. Tarvitsemme Suomessa entistä parempaa osaamista, uusia linjauksia tutkimus- ja tuotekehitykseen ja uusia innovaatiostrategioita. Tarvitsemme myös hyvinvointiyhteiskunnan päivittämistä uudessa maailmassa. Tässä mielessä haaste on poliittiselle päättäjälle, palkansaajajärjestöille ja kaikille kansalaisille samanlainen.

Vaikeasti hallittavassa globalisaatiossa pitää tehdä valinta: onko viisasta edetä vastakkainasettelun tai konsensuksen reittiä.

Palkansaajajärjestöt Suomessa ovat aina ymmärtäneet taloudellisen menestyksen, kilpailukyvyn ja tuottavuuden merkityksen. Markkinatalous täytyy hyväksyä vaikka ihan sillä perusteella, että parempaakaan järjestelmää ei ole tarjolla. Samanaikaisesti tulee voida hyväksyä se, että yritysten tehtävänä on tehdä voittoa ja se, että työpaikat ovat Suomessa tärkeitä. Tosin niinkin pitää saada ajatella, että nykyisten yritysjohtajien opit ja kvartaalimaailma eivät ehkä kestä pitkällä tähtäimellä. Tulevaisuuden työvoimapulassa turvallinen työpaikka voi olla jälleen tosi kovaa valuuttaa. Yhteiskunnankaan kannalta ei olisi pahitteeksi, jos yritysten sinänsä hyväksyttävän voitontavoittelun ohella saataisiin aikaan uudistettu oppi yhteiskuntavastuusta suhteessa ympäröivään yhteisöön. Yritysten voitontavoittelun ja palkansaajien oikeuksien väliset ristiriidat ovat soviteltavissa myös tulevaisuudessa!

Suomalaisella konsensuksella on viety maata pitkään eteenpäin. Konsensuksen esimerkkejä ovat tulopoliittinen kokonaisratkaisu, kolmikantayhteistyö työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen välillä ja vaikkapa työeläkejärjestelmä.

Työeläkejärjestelmää on Suomessa kehitetty pitkäjänteisellä politiikalla. Lisäksi rahastoivalla järjestelmällä varaudutaan tulevaisuuteen. Palkansaajat omilla tel-maksuillaan osallistuvat eläkekustannustensa rahoitukseen. On luonnollista, että palkansaajilla on edustus työeläkeyhtiöiden hallinnossa.

Työeläkejärjestelmän menestyksekäs hoitaminen edellyttää onnistunutta eläkkeiden rahoitusta. Tämä tarkoittaa markkinataloudessa sitä, että sijoitustoiminnassa on onnistuttava. Sijoitustoiminnassa pitää siis sijoittaa niihin yrityksiin, jotka tuottavat voittoa. Vain siten turvataan eläkkeiden ostovoima tulevaisuudessa.

Turvallinen sijoittaminen tarkoittaa myös sitä, että sijoitukset on hajautettu globaalisti. Lisäksi sijoitukset on jaettu eri sijoitusinstrumentteihin. Kuitenkin työeläkeyhtiöiden merkitys suurina institutionaalisina sijoittajina myös Suomelle ja suomalaisille yrityksille ja niiden kehittämiselle on merkittävä. Järkevällä sijoitustoiminnalla vaikutetaan työllisyyteen ja siten koko Suomen menestykseen.

Palkansaajajärjestöjen edustajien asema on ristiriitaisessa maailmassa yhtä ristiriitainen kuin poliittisen päättäjän - eli samassa veneessä ollaan. Pitää yhdistää kansallinen menestyskäsikirjoitus globaaliin menestykseen. Globalisaatio aiheuttaa ristiriitaisia tekijöitä suomalaiselle hyvinvointimallille. Silti tässä ristiriidassa tulee hakea uutta menestystä löytämällä uusi tasapaino hyvinvointiyhteiskunnan ja kilpailukyvyn välille.

Yhteistyössä kannattaa myös tulevaisuudessa kehittää rakennemuutoksen parempaa hallintaa ja muutosturvaa.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme