Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Seurantaryhmä valmistelemaan turvallisuuspoliittista selontekoa

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma esittää, että Suomen ulko- ja turvalli-suuspoliittista linjaa valmistelemaan asetettaisiin jo tämän vuoden aikana uusi seurantaryhmä. Heinäluoman mukaan ulko- ja turvallisuuspolitiikalla on oltava pitkäjänteisyyttä, jota selontekojärjestelmä on asianmukaisella tavalla tukenut.

Presidentti Tarja Halonen sai jälleen kerran jännittävissä presidentinvaaleissa valtakirjan toiselle kuusivuotiskaudelle. Suoran kansanvaalin luonteeseen näyttää kuuluvan, että vaalien toisella kierroksella kamppailu menee tasaiseksi – näinhän tapahtui kahdella aikaisemmallakin kerralla. Halonen kampanjoi johdonmukaisesti niin ykkös- kuin kakkoskierroksella samojen teemojen puolesta. Ulkopolitiikassa hän korosti jatkuvuutta, sisäpolitiikassa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan välittämisen arvoja ja haluaan toimia kaikkien suomalaisten presidenttinä.

Halosen toimintaan presidenttinä on vallinnut laaja tyytyväisyys. Pitkälti yli 80 prosenttia suomalaisista antoi hänelle lähes kuuden vuoden ajan hyvän arvosanan työtehtävistään. Vaalikampanjaan kuuluva vastakkainasettelu toi vaalien loppusuoralla pintaan muutakin kuin hyväksyntää, mutta menneen kuuden vuoden työtehtävien asiallista arvosanaa se ei muuta. Halonen itse korosti vaalien jälkeen ottavansa tuloksen nöyränä vastaan ja lupasi työssään huomioida myös muiden ehdokkaiden tärkeänä pitämiä asioita. Uudelle kaudelle lähtöä helpottaa se, että presidentti Halonen ei lausunut mitään sellaista, joka loisi tarpeetonta vastakkainasettelua viranhoidossa. Tunnus koko kansan presidenttinä toimimisesta on vaativa, mutta sopii Halosen aikaisemmalle elämäntyölle ja näytöille ja on oikeastaan ainoa oikea ja mahdollinen asenne.

Presidentin tärkein tehtävä on jatkossakin ulkopolitiikan johtaminen. Halosen uudelleenvalinta vahvistaakin Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan jatkuvuutta. Naapurimme ja yhteistyökumppanimme tietävät, missä Suomi seisoo. Olemme osa eurooppalaista arvoyhteisöä, suhtaudumme rakentavasti naapureihimme ja olemme valmiita laajaan kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja maailmanlaajuisen kehityksen puolesta.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuissa ennustettavuudella ja pitkäjänteisyydellä on iso merkitys. Tällä alalla ei ole tarvetta eikä varaa lyhytnäköiseen politikointiin, äkkikäännöksiin tai pintailmiöiden perässä juoksemiseen.

Peruslinjamme on osoittautunut kestäväksi ja se nojaa kansalaisten vahvaan tukeen. Uskottava oma puolustus, osallistuminen eurooppalaiseen kehittyvään yhteistyöhön sekä rauhankumppanuuteen liittyvä yhteistyö Naton kanssa ovat tämän linjan kestäviä ainesosia.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ratkaisuissa kaikki valtiot pyrkivät jatkuvuuteen ja ennustettavuuteen. Tähän liittyy niin Suomessa kuin muuallakin pyrkimys laajaan kansalliseen yhteisymmärrykseen peruslinjasta. Puolustus- ja turvallisuuspoliittiset selonteot ovat Suomessa luoneet pitkäjänteisyyttä ja yhteisymmärrystä politiikkaan. Paavo Lipposen hallitus otti käyttöön erityisen turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän, joka valmisteli selontekoon liittyviä peruslinjauksia ja mahdollisti myös oppositiolle tiedonsaannin ja vaikututtamisen. Antti Kalliomäen ja myöhemmin Antti Rantamuotion johtama työryhmätyö osoittautuikin hyvin toimivaksi: se lähensi ajattelua ja antoi varmuuden turvallisuusympäristömme muutosten huolellisesta arvioinnista.

Vanhasen hallitus on omassa linjassaan nojannut tähän parlamentaarisesti laajapohjaiseen tehtyyn valmisteluun ja siitä syntyneeseen yhteisymmärrykseen. Presidentti Halonen on omasta puolestaan tehnyt samoin.

Hyväksyessään viimeisen puolustus- ja turvallisuuspoliittisen selonteon linjaukset syksyllä 2004 eduskunta edellytti lausumassaan selontekomenettelyn jatkamista ja uutta selontekoa vuonna 2008. Eduskunta edellytti, että erityisesti turvallisuusympäristön arviointiin osallistuu seurantaryhmä, jossa on eduskuntaryhmien sekä eduskunnan asianomaisten valiokuntien edustus. Hallitus aikoo omalta osaltaan noudattaa eduskunnan kannanottoa ja jatkaa hyväksi osoittautunutta selontekojen menettelyä. Selontekojen kautta turvallisuuspolitiikan analyysi ja päätöksenteko on muuttunut avoimemmaksi. Se on aktivoinut myös laajaa kansalaiskeskustelua ja antanut eduskunnalle oman tärkeän roolinsa päätök-senteossa.

Onkin perusteltua, että nykyinen hallitus asettaa vielä tämän vuoden aikana uuden seurantaryhmän käymään lävitse turvallisuusympäristömme kehitystä ja näin valmistelemaan seuraavaa vuonna 2008 annettavaa selontekoa. Näin puolustus- ja turvallisuuspoliittinen arviointi elää ajassa ja on osa jatkuvaa reagointia ympäristössämme tapahtuviin muutoksiin samalla säilyttäen johtopäätöksissä tarpeellinen pitkäjänteisyys, ennustettavuus ja luotettavuus

Eero Heinäluoma

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme