Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Sinivihreä aikakausi

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan uuden hallituksen tavoitteena on uudistaa palveluita, verotusta, tulonsiirtoja ja hallintoa vastaamaan tämän päivän maailmaa ja ihmisten tarpeita.

Viime viikolla käydyt hallitusneuvottelut saatiin päätökseen viidessä päivässä. Henki ja yhteistyötahto puolueiden välillä olivat erinomaisia, vaikka käsiteltiin vaikeitakin asioita. Tämä luo hyvän ja luottamuksellisen pohjan alkavalle yhteistyölle.

Sinivihreästä hallitusohjelmasta tuli uudistava ja eteenpäin suuntautuva. Historiallisen suuriksi haasteiksi nähtiin ilmastonmuutoksen torjuminen ja väestörakenteemme nopea ikääntyminen. Näihin varautuminen näkyy ohjelman kaikissa keskeisissä linjauksissa.

Talouspolitiikan peruslinjaksi muurattiin prosentin ylijäämä valtiontalouteen. Nyt on varauduttava tulevaan. Valtiontalouden on kestettävä väestörakenteen muutos. Ikäihmisten palvelut ja arvokas vanhuus on taattava jokaiselle. Sivistysvaltion mitta on siinä, miten se huolehtii lapsistaan ja vanhuksistaan.

Talouteen haetaan myös dynamiikkaa. Tuloveron alennuksilla alennetaan työn vastaanottamisen kynnystä ja lisätään kulutuskysyntää. Eri täsmäparannuksilla vauhditetaan myönteistä työllisyyskehitystä. Näitä parannuksia ovat esimerkiksi nuorten, vammaisten sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamiseksi toteutettavat toimet. Yrittäjyyttä ja kotimaisiin yrityksiin sijoittamista kannustetaan luomalla osinkotuloihin veroton 1000 euron osuus. Yritysten sekä maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdokset voi jatkossa tehdä ilman perintöveron raskasta suorittamista. Tämä kannustaa uutta sukupolvea jatkamaan yritystoimintaa. Näin huolehditaan perheyrityksissä olevista työpaikoista. Kymmenettuhannet suurten ikäluokkien yrittäjät ovat jäämässä eläkkeelle.

Yhteiskunnan rakenteisiin käydään kiinni kunnianhimoisella otteella. Tavoitteena on uudistaa palveluita, verotusta, tulonsiirtoja ja hallintoa vastaamaan tämän päivän maailmaa ja ihmisten tarpeita. Uudistusten tavoitteena on se, että ihmisillä on paremmat edellytykset pitää huolta itsestään ja läheisistään. Samalla myös vahvistetaan yhteistä ja yhteiskunnan huolenpitoa niistä, jotka sitä tarvitsevat. Ketään ei jätetä yksin.

Kokoomus lupasi ennen vaaleja vähiten. Kerroimme, että haluamme lupauskilpailuun osallistumisen sijaan voittaa lupausten pitokilpailun. Näin myös kävi. Neljän puolueen hallitusneuvotteluissa ei voi kuvitella, että jokin puolue saa yksin sanella hallitusohjelman sisällön, mutta hallitusohjelmassa näkyy vahva kokoomuslainen kädenjälki. Kaikki konkreettiset lupauksemme pidettiin ja arviomme palveluihin, tulonsiirtoihin ja veronalennuksiin käytettävistä panostuksista piti parhaiten paikkansa. Nyt ryhdymme toteuttamaan hallitusohjelmaa ja lunastamaan konkreettisesti lupauksiamme.

Näitä konkreettisia asioita, joita lupasimme toteuttaa ovat muun muassa opintorahan ja vapaan tulon rajojen korottaminen, kansaneläkkeen korottaminen ja eläkkeensaajien verotuksen alentaminen sekä lapsilisien yksinhuoltajakorotuksen parantaminen. Nämä myös toteutetaan. Näillä parannuksilla autamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Lisäämme myös palveluseteleiden käyttöä yhteiskunnan tarjoamissa palveluissa. Jatkossa ihmisillä on enemmän vaihtoehtoja siihen, mistä he voivat yhteiskunnan kustantamat palvelut hankkia. Hallitusohjelmassa myös sitouduttiin tukemaan sellaista kuntasektorille syntyvää palkkaratkaisua, joka edistää koulutettujen, naisvaltaisten matalapalkkaisten alojen palkkojen kilpailukykyä. Hallitus siis on ohjelmassaan tähän nyt valmistautunut ja jatko on alan työmarkkinajärjestöjen käsissä.

Ministerinimitykset ovat olleet ihmisille osin yllätyksellisiä. Mielestäni kokonaisuus on erinomainen. Nuorekas uudistushenkisyys ja vankka kokemus lyövät kättä uudessa hallituksessa. Tällaiseen kokonaisuuteen tulisi pyrkiä kaikessa työelämässä. Sinivihreä yhteistyö on saatettu nyt hyvään alkuun. Tästä alkaa varsinainen raskas työ ja vastuunkanto. Tavoitteena on parantaa jokaisen suomalaisen mahdollisuuksia rakentaa omaa elämäänsä.

Jyrki Katainen, kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme