Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Stoppi kuntien irtisanomisille ja lomautuksille kuntasopimuksella

Suomalainen on tottunut siihen, että apua tarvitessaan hänellä on käytettävissään laaja yhteiskunnan turvaverkko. Koulutus, terveyspalvelut, vanhustenhoito ja sosiaaliturva ovat muodostaneet tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden perustan. Hyvinvointi kuuluu jokaiselle suomalaiselle yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.

Alkuviikon uutiset vanhustenhoidon tilasta koskettivat varmasti meistä jokaista. Vaikka Suomesta löytyy myös erinomaista ja laadukasta vanhustenhoitoa, nyt esiin nousseet epäkohdat ovat sellaisia, jotka eivät kuulu sivistysvaltioon. Asiaan on puututtava.

SDP tekee yhdessä muiden oppositioryhmien kanssa vanhustenhoidosta välikysymyksen. Välikysymys on opposition voimakkain parlamentaarinen keino vaikuttaa hallituksen toimiin. Vanhustenhoito ei kuitenkaan ole, eikä saa olla vain parlamentaarikkojen asia, vaan huoli siitä on koko kansan yhteinen. Siksi kannustankin kaikkia olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä omiin kansanedustajiinsa, osallistumaan julkiseen keskusteluun tai käynnistämään vaikka talkoot oman paikkakunnan vanhustenhoidon hyväksi.

Kansalaisaktiivisuudella on mahdollista saada aikaan muutos hallituksen politiikassa. Sen osoitti viime talven kiista eläkeiän korotuksesta, kun hallitus joutui laajan kansanliikkeen edessä perääntymään aikomuksestaan yksipuolisesti nostaa eläkeikää kahdella vuodella. Hallituksen ongelma kuntataloudessa ja sitä kautta myös vanhustenhoidossa on, että se ei ole vieläkään ymmärtänyt julkisen talouden muodostavan kokonaisuuden, johon myös kunnat kuuluvat. Hallitus on tästä kokonaisuudesta vastuussa, eikä se voi ulkoistaa vastuutaan kuntapäättäjille.

Porvarihallitus on useilla taloustilanteeseen sopimattomilla veronalennuspäätöksillä murentanut valtion verotulopohjaa ja näin heikentänyt hyvinvointipalveluiden saatavuutta ja laatua. Hallituksen toiminnan seurauksena Suomen kunnat joutuvat lähivuosina korottamaan veroja, supistamaan palveluja ja investointeja sekä ottamaan lisää velkaa. Ensi vuonna kuntien alijäämä kasvaa noin 850 miljoonaan, mikä vastaa yhden tuloveroprosentin tuottoa. Monen suomalaisen tuloverotus tuleekin siis ensi vuonna kiristymään toisin kuin valtionvarainministerimme lupaa.

Hallituksen erittäin kova linja on otettu tyrmistyneenä vastaan maan eri puolilla ja erilaisissa kunnissa. Kuntakenttä on syystäkin kriittinen. Hallitus murentaa linjauksillaan peruspalveluiden tulopohjaa ja siirtää verotuksen painopistettä kohti tasaveroa, kun kuntaveron merkitys lisääntyy. Kehityssuunta on suuressa ristiriidassa oikeudenmukaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan tavoitteiden kanssa.

Sosialidemokraatit eivät ole hyväksyneet hallituksen talouspoliittista linjaa. Esitimme talouskritiikkimme jo vuosi sitten, kun valtiovarainministeri Katainen vielä arvioi Suomen tilanteen niin hyväksi, että kansainvälinen rahoituskriisi ei koskisi Suomea.

Veronalennusten sijaan SDP on esittänyt omissa vaihtoehtolinjauksissaan kuntataloutta ja julkisia palveluja tukevia ratkaisuja. Näillä toimenpiteillä olisi voitu lievittää kuntien kriisitilannetta, johon nyt porvarihallituksen johdolla on ajauduttu. Yhteiset palvelut eivät enää ole tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkien suomalaisten ulottuvilla. Vanhustenhoito on tästä viimeisin ja räikein esimerkki.

Jotta porvarihallituksen päätösten kielteiset vaikutukset voidaan vähentää minimiin, esitän, että kunnissa tehtäisiin kuntasopimukset, joissa sovittaisiin puolueiden kesken seuraavista toimista: lomautuksia ja irtisanomisia ei käytetä taloustilanteen korjaamiseksi, kuntien investointitoiminta pidetään kohtuullisena ja palvelujen laadusta ei tingitä.

Mikäli maan porvarihallitus ei jätä muuta vaihtoehtoa, velanotto ja veronkorotus ovat niitä keinoja, joita kuntien pitää käyttää pahimman yli selviämiseksi. Kunnissa pitäisi myös hakea yhdessä työntekijöiden kanssa keinoja, jolla tuottavuutta ja tehokkuutta voitaisiin lisätä kuntien palvelutuotannossa. Kuntien välistä yhteistyötä on tehostettava ja kuntaliitoksia edistettävä taloudellisesti nykyistä kestävämmän kuntarakenteen aikaansaamiseksi. SDP ei myöskään hyväksy sitä, että ajamalla kunnat taloudellisesti nurkkaan palvelut yksityistetään ja omaisuus myydään.

Oikeilla päätöksillä voimme turvata palvelut ja sosiaaliturvan suomalaisille. Sosialidemokraatit pitävät hyvinvointiyhteiskunnasta kiinni myös vaikeina taloudellisina aikoina.

Jutta Urpilainen

SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme