Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Suoluonto ja vesiensuojelu vaativat lisähuomiota

Koitan päästä tallustelemaan suolle pari kertaa kesässä lakkojen perässä. Paljon tätä useammin suoasiat ovat edessäni työpöydällä. Juuri tänään suomalainen suoluonto makaa roudassa syvän hangen alla, mutta asiat ovat esillä uunituoreen kansallisen suostrategian muodossa.

Suota Suomessa riittää, eikä monikaan tule ajatelleeksi niiden sisältävän merkittäviä luontoarvoja. Varsinkin ojittamattomat ja luonnontilaiset suot ovat kuitenkin korvaamattoman tärkeä osa luontomme rikkautta. On välttämätöntä löytää lisäkeinoja noiden tärkeiden luontoarvojen turvaamiseksi. Tämän mukaisesti hallitus linjasi jo pari vuotta sitten, että kaavoituksessa turvetuotanto on syytä ohjata luonnontilaltaan jo muuttuneille soille.

Soidensuojelua on harrastettu jo 60-luvulta lähtien. Nyt pitää kuitenkin harrastaa lisää. Suomessa on potentiaalisia turvesoita niin paljon, että on kokonaisuuden kannalta tarpeetonta käyttää siihen luonnontilaisia ja luontoarvoiltaan rikkaita soita. Olemme jo kotvan ministeriössä tehneet töitä sen eteen, että arvokkaimpia soita saataisiin "turvetuotantoputkesta" suojeluun. Yhteisymmärryksessä Vapon kanssa pyrimme saamaan pään auki vapaaehtoisille vaihdoille, joissa arvokkaimpia luontosoita siirretään suojeluun turvetuotannon sijaan.

Metso-ohjelman mallin mukaisesti on syytä toimia ennen kaikkea vapaaehtoisia ratkaisuja etsien. Äkkinäiset pelisääntöjen muutokset eivät tee oikeutta toiminnanharjoittajien tarpeelle tuntea toimintaympäristö edes jotakuinkin etukäteen. Vapaaehtoiseen suojeluun on aitoa halua – kunhan vain valtiovalta pystyy vastaamaan huutoonsa suojelun kompensaatiosta.

Suostrategia ehdottaa kokonaan uuden luonnonsuojeluohjelman käynnistämistä luonnonsuojelulain mahdollistamalla tavalla. Toivottavasti valtion tiukkenevassa taloustilanteessa tämän toteutukseen löytyy varoja. Joka tapauksessa on pyrittävä suojelun toteuttamiseen yhteisymmärryksessä maanomistajien kanssa. Metso-ohjelman toimintamallit ovat avanneet tien yhteistoimintaan. Luonnonsuojelun tavoitteet toteutuvat parhaiten silloin, kun niille on laaja yleisön tuki.

Vesistövaikutukset - lisätyölle on tarvetta

Toinen suoluontoon ja eritoten turvetuotantoon liittyvä kysymys on tarve lisätoimista kielteisten vesistövaikutusten vähentämiseksi. Ympäristöluvituksessa vesistövaikutukset kyllä huomioidaan, mutta paikalliset ja alueelliset ongelmatilanteet kertovat siitä, että lisätyölle on tarvetta.

Keski-Suomessa lähtee liikkeelle alueellinen pilottihanke, jossa yhdessä turvetuottajien kanssa pyritään löytämään parhaimmat ja tehokkaimmat tavat turpeenoton vesistövaikutusten minimoimiseksi. Tässä työssä on tärkeää hyödyntää maksimaalisesti valuma-aluekohtaista suunnittelua.

Myös strategia esittää tässä suhteessa uusia toimenpiteitä. Siinä esitetään lupamenettelyn piiriin myös alle 10 hehtaarin turvetuotantohankkeet. Tämä ympäristönsuojelulain tarkistus on syytä toteuttaa pikimmiten.

Kansallista suo- ja turvestrategiaa on valmisteltu työryhmässä pitkään. Se lähtee perusajatuksesta, jossa tunnistetaan suoluonnon arvo ja pyritään minimoimaan kotimaisen turve-energian hyödyntämisen kielteiset vaikutukset. Laajapohjainen työryhmä ei ikävä kyllä päässyt kaikissa kysymyksissä yhteisymmärrykseen.

Mikään strategia ei ole täydellinen. Erilaisia intressejä joudutaan aina sovittamaan yhteen. Suostrategia on kuitenkin merkittävä askel eteenpäin suoluonnon ja vesistövaikutusten huomioimisessa. Lukuisat esitetyt toimenpide-ehdotukset tarjoavat mahdollisuuksia tehostaa suoluonnon monimuotoisuuden säilyttämistä.

Onkin pettymys, että luontojärjestöt irtautuivat strategiasta ja vastaavat luonnonsuojelun edistysaskeliin postittamalla kantelun Brysseliin.

Kun suokysymyksiin lisätään vielä mm. erilaisten soiden ilmastovaikutukset, käsissämme on kokonaisuus, jonka parissa riittää työtä tulevillekin hallituksille. Matkan varrelle kirkastuu toivottavasti mahdollisimman monille suomalaisen suoluonnon merkitys. Se ei ole vain "joutilasta jänkää", kuten eräs lappilaisrouva minulle Natura-suota kuvasi, vaan keskeinen osa monimuotoista Suomen luontoa.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme