Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Suomalaisella puhtaudella Kiinan markkinoille

Tervehdys Kiinasta!

Olen tämän viikon ollut Kiinassa ympäristöministeri Ville Niinistön ja noin 30-henkisen yritysvaltuuskunnan kanssa. Team Finland –hengessä tehdyn matkan ohjelmassa on ollut tapaamisia Kiinan poliittisen johdon kanssa sekä lukuisia tilaisuuksia, joiden avulla edistettiin suomalaisen elinkeinoelämän mahdollisuuksia Kiinan yhä kasvavilla markkinoilla.

Kiinassa on meneillään muutos, jonka tahti on nopea ja mittakaava valtava. Sisäiset muuttoliikkeet, kaupungistuminen ja rakentaminen muokkaavat maata rajulla tavalla, ja muutos jatkuu vielä pitkään. Kiinassa on yli seitsemänkymmentä kaupunkia, joiden väkiluku ylittää Suomen väkiluvun, ja noin 20-miljoonaisen Pekingin väkimäärän arvioidaan kasvavan yhä yli puolella miljoonalla joka vuosi. Autoja pääkaupungissa on jo nyt yhtä paljon kuin Suomessa ihmisiä.

On kyse prosessista, joka väistämättä kuormittaa ympäristöä raskaasti. On arvioitu, että ympäristölle aiheutuvan rasituksen kansantaloudellinen kustannus vastaa noin seitsemää prosenttia Kiinan bruttokansantuotteesta. Kiina investoi tilanteen parantamiseen suunnattomia summia ja etsii koko ajan uusia tapoja vastata ympäristöhaasteeseen. Tarvitaan älykkäitä ratkaisuja ja innovaatioita, jotka mahdollistavat kasvun ja muutoksen kestävällä tavalla. Tämä on Suomelle ohittamaton mahdollisuus.

Puhdas luonto on meille suomalaisille korvaamattoman tärkeä asia ja kansainvälisesti vertaillen olemme kehittyneet sen vaalimisessa hyviksi. Meillä on erittäin paljon maailmanluokan tietotaitoa esimerkiksi energiatehokkuuden, ilman- ja vedenpuhdistuksen sekä uusiutuvien energiamuotojen kehittämisessä. Erilaiset puhtaat teknologiat, cleantech, onkin yksi Suomen talouden nopeimmin kehittyvistä sektoreista, ja sen vientinäkymät ovat lupaavat.

Olen ylpeä, että meillä oli ympäristöministerin kanssa mahdollisuus esitellä suomalaista osaamista Kiinan poliittiselle johdolle ja elinkeinoelämälle. Kiinan pääministerin ja Pekingin kaupunginjohtajan kanssa käydyt keskustelut lujittivat entisestään uskoa siihen, että varsinkin suomalaisilla cleantech-yrityksillä on paljon konkreettista tarjottavaa Kiinalle. Kysyntää on, ja Suomen maine Kiinassa on hyvä. Matkalla mukana ollut yritysvaltuuskunta edusti cleantechin parasta suomalaista osaamista ja sai paljon myönteistä huomiota osakseen.

Osaamista ja kasvupotentiaalia löytyy tietysti muiltakin aloilta. Esimerkiksi parhaiten peliyhtiönä tunnettu Rovio allekirjoitti matkan aikana kiinalaisen yhtiön kanssa mittavan sopimuksen, joka tähtää esikouluasteen opetuksen kehittämiseen sillä ajatuksella, että oppiminen voi olla myös hauskaa. Koulutuksessa Suomen maine maailmalla on todella imarteleva. Tämä maine ja osaaminen pitäisi pystyä tuotteistamaan ja hyödyntämään.

Taloudellinen aktiivisuus on tietysti tervetullutta molempiin suuntiin. Kiinan valtava väestö, luja kehitysusko ja dynaaminen markkinatalous ovat yhtälö, jolta voi odottaa ideoita ja innovaatioita. Toivon, että Suomen innovaatioympäristö houkuttelee kiinalaista pääomaa ja esimerkiksi kiinalaisia start up –yrityksiä Suomeen kasvamaan ja kehittymään. Kiina on yhä enemmän myös merkittävä teknologisen kehityksen lähde.

Kasvumarkkinoita on tällä hetkellä maailmassa kovin vähän, ja suomalaisten on oltava aktiivisia siellä, missä tapahtuu. Se tarkoittaa työpaikkoja ja hyvinvointia Suomelle. Kiinan kovasti kilpailtu markkina ei välttämättä ole helpoimmasta päästä, mutta se on niin kiinnostava, että sitä ei yksinkertaisesti voi sivuuttaa.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme