Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Suomella kolme taloushaastetta – yhteinen etu oman edun edelle

Uusi vuosi tuo aina toivon paremmasta. Tämä alkanut vuosi otettiin silti vastaan varsin suuren epävarmuuden keskellä. Kansainvälisen talouden osalta ilmassa on edelleen useita kysymysmerkkejä. Kotimaan taloudessa olemme keskellä talouden kolmoishaastetta.

Ensimmäinen haaste onkin juuri vaikea suhdannetilanne. Tilastokeskuksen mukaan Suomi oli loppuvuonna taantumassa, talouden supistuttua kaksi vuosineljännestä peräkkäin. Pienenä, viennistä riippuvaisena taloutena olemme paljolti maailmantalouden liikkeille alttiita. Siksi Suomen etu onkin, että Euroopan talouskriisi ratkeaisi mahdollisimman nopeasti ja kysyntä suomalaisille tuotteille elpyisi. Tästä syystä Suomikin on aktiivisesti kriisinhoitamisessa mukana, mutta ei keinoilla millä hyvänsä. Olemme olleet neuvotteluissa tiukkoina ja puolustaneet suomalaisten veronmaksajien asemaa sekä vaatineet sijoittajille suurempaa vastuuta. Tässä olemme myös onnistuneet.

Suhdanneongelman lisäksi olemme Suomessa keskellä talouden rakennemuutosta. Vientiteollisuus ja siihen linkittyvät palvelut on kansantaloutemme kivijalka. Teollisuutemme on kuitenkin ollut hiljaisen tsunamin haastamana jo pidemmän aikaa. Tästä esimerkkinä on teollisuuden työpaikkakehitys. Viimeisen neljän vuoden aikana on teollisuudestamme kadonnut noin 60 000 työpaikkaa. Se on suurin piirtein saman verran kuin Seinäjoen kaupungissa on asukkaita. Siksi on välttämätöntä, että huolehdimme teollisuutemme kilpailukyvystä. Sen ohella meidän on kyettävä synnyttämään uusia yksityisen sektorin työpaikkoja. Tämä edellyttää myös uusien kasvualojen löytämistä sekä pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten turvaamista.

Nyt on perattava keinoja teollisuuden toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Alkusyksystä käynnistimme SDP:ssä työryhmätyön miettimään esityksiä, joiden pohjalta puolue tekee omat teollisuuspoliittiset linjauksensa. Haluan haastaa myös muut puolueet ja toimijat mukaan pohtimaan keinoja teollisen pohjan turvaamiseksi ja vahvistamiseksi Suomessa. Suomi tarvitsee vahvempaa talouskasvua.

Kolmas taloutta koskeva haasteemme on julkisen talouden kestävyysvaje. Jotta selviämme tulevaisuuden menopaineista, joita väestömme ikääntyminen meille aiheuttaa, pitää meidän parantaa työllisyyttä. Lähes jokaisen suomalaisen unelma on elättää itsenä ja perheensä työnteolla. Työllisyyden tukeminen edellyttää yhteiskunnan rakenteiden rukkaamista ja rakenneuudistuksia niin, että saamme entistä useamman suomalaisen töihin. Sen ohella meidän pitää toimia myös entistä fiksummin ja parantaa sitä kautta tuottavuuttamme. Keskeisessä roolissa tässä on osaamisen vahvistaminen ja uusien innovaatioiden synnyttäminen. Sen sijaan palkka-alesta ei kannata tuottavuutta haikailla. Se syö kotimarkkinakysyntää, ja luottamusta talouteen. Yleinen palkka-ale on tie lamaan ja siihen Suomella ei ole varaa.

Hallitus valmistautuu parhaillaan maaliskuun kehysriiheen. Siinä olisi löydettävä vastauksia talouden kolmoishaasteen voittamiseksi. Suomalaisilla on edessä haastava vuosi, jossa sisua ja työntekoa tarvitaan laajasti. Uskon kuitenkin, että Suomi tulee pärjäämään, kun kykenemme jatkossakin asettamaan yhteisen edun oman edun edelle. Vahvistamaan yhteiskunnan toimijoiden keskinäistä luottamusta ja tekemään päätöksiä oikeudenmukaisesti.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme