Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Suomen poliittinen keskustelu kaipaa eurooppalaista ja kansainvälistä näkökulmaa

STTK:n puheenjohtajan mukaan Suomi on menestynyt globalisaatiossa hyvin. Hän kuitenkin muistuttaa, että kansallisella politiikalla ohjataan yhteiskuntien kehitystä yhä vähenevässä määrin.

Karl Marx kirjoitti aikoinaan, että imperialismi on kapitalismin korkein aste. Hänen tarkoittamansa imperialismin jäätyä ainakin osittain historiaan kapitalismin korkeimpana asteena voidaan pitää globalisaatiota.

Kapitalismin sijasta nyt puhutaan markkinataloudesta. Imperialismi perustui kehittymättömien maiden taloudelliseen riistoon. Globalisaatio puolestaan on antanut monelle maalle ja niiden kansalaisille mahdollisuuden osallistua hyvinvoinnin tavoitteluun.

Ongelmitta globalisaatio ei etene. Afrikka näyttää jääneen edelleen täysin kehityksen ulkopuolelle. Monin paikoin hyvinvointi ei jakaudu lainkaan tasaisesti vaan keskittyy harvojen käsiin. Työolosuhteet ja työsuhteen ehdot ovat maailman eri kolkilla kuin yö ja päivä. Siis talouden kasvun ja hyvinvoinnin myötä eriarvoisuuskin pyrkii edelleen vain kasvamaan.

***

Jotkut näkevät globalisaation syynä oman maansa vaikeuksiin. On helppoa syyttää kasvotonta ilmiötä ja vaatia suojautumista. Kansallinen itsekkyys, kiihkoilu, muukalaisepäluuloisuus ja protektionismi tuntuvat kulkevan käsi kädessä, vaikka niillä ei olisikaan keskenään tekemistä.

Jotain tulisi voida tehdä. Ei globalisaatiota voi pysäyttää, mutta menestyäkseen pidemmällä aikavälillä se tarvitsee yhteiskuntaa ja pelisääntöjä. Globalisaation ongelma on, että se juoksee bisneksen ja teknologian voimin. Ei tässä mitään vikaa ole, mutta kansainvälisten pelisääntöjen ja demokratiakoneistojen tuntuu olevan vaikeuksia seurata vauhdissa mukana.

Aikaisemmassa maailmassa politiikalla ohjattiin yhteiskuntaa. Nyt monin paikoin yhteiskunta tulee jälkijunassa. Maailman ja Euroopan pelisääntöjen takkuaminen kertoo politiikan kriisistä. Menestymiseen tarvitaan kuitenkin yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, eli koko yhteiskunnan tulee voida olla menestyksessä mukana. Lisäksi tarvitaan voimakasta sitoutumista kestävään kehitykseen.

***

Suomi on menestynyt globalisaatiossa hyvin. Se ei silti riitä. Kansallisella politiikalla ohjataan yhteiskuntien kehitystä yhä vähenevässä määrin. Siksi Suomen poliittista keskustelua kansalliselta pohjalta tuli aina täydentää eurooppalaisella ja kansainvälisellä näkökulmalla.

Jos kansallisen politiikan agenda pienenee, on välttämätöntä panostaa tiiviimpään eurooppalaiseen integraatioon. Valitettavasti Euroopan unionin piirissä tehdyt viimeaikaiset poliittiset manööverit esimerkiksi perustuslaillisen sopimuksen yhteydessä vievät uskottavuutta Euroopan unionilta - kohtuullisesta lopputuloksesta huolimatta. Yhdysvallat edustaa integraatiota, jolla on yksi poliittinen ja taloudellinen tahto. Eurooppalaisten poliitikkojen on välttämätöntä nähdä maansa rajojen ulkopuolelle.

Euroopan on menestyttävä muuttuvassa maailmassa. Kilpailukyky ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja jonkinlainen eurooppalainen hyvinvointimalli ovat haasteita myös Suomen hyvinvoinnille. Ei ole itsestään selvää, että pohjoismainen malli menestyy jatkossa. Pitääkin voida nykyistä rohkeammin puhua eurooppalaisista vaihtoehdoista.

***

Myös kotimaan politiikassa on toimintaympäristön muutoksen takia uuden etsimisen paikka. Niin hallituksella kuin oppositiolla. Vaaleissa ei paljon EU:sta puhuttu ja nyt ei puhuta senkään vertaa. Politiikassa ei kuitenkaan voi käpertyä vain kotimaan asioihin. Suomen EU-politiikka tarvitsisi aktiivisten ja hyvien henkilösuhteiden lisäksi ennen kaikkea näkemystä siitä, mihin suuntaan Eurooppaa ja samalla Suomea on vietävä.

Osana integroitunutta Eurooppaa Suomella on paikka vaikuttaa. Nyt mennään suurten maiden ehdoilla, jos niilläkään. Suomessakaan Impivaaraan ei ole paluuta.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme