Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Suomi tarvitsee vientiin keskittyvän elinkeino-ohjelman

Kriisien keskellä maailma etsii vastausta uuteen kasvutarinaan. Vanhassa maailmassa - Euroopassa ja Yhdysvalloissa - ongelma on suurempi kuin muualla, sillä elvytysvarat tuli käytettyä jo finanssikriisin hoitoon. Maailmantalouden vaikeudet ja euromaiden velkakriisi pitäisi saada hallintaan. Uusi rahoitusjärjestelmän ja pankkien kriisi olisivat jo liikaa.

Kasvustrategian etsimisessä osaamisella, innovaatioilla, tutkimus- ja kehityspanostuksilla sekä onnistuneella elinkeinopolitiikalla on keskeinen merkitys. Elinkeinopolitiikka tuo mukanaan valtioiden roolin kasvualustan tekijänä. Yhdysvalloissa perinteisesti valtion rooli on ollut vähäinen. Yrityksille ja yksilöille on haluttu antaa vapaat kädet oman menestystarinansa löytämiseen. Eurooppalaisessa mallissa valtion rooli on ollut vahvempi. Pohjoismaat ovat luoneet oman menestyksensä vahvan yhteiskunnan roolin ja tasa-arvon varaan. Kiinalaisessa kommunistien johtamassa kapitalismissa valtion rooli on vahvimmillaan. Kiinassa valtio toimii vahvana omistajana sekä yrittäjänä ja poliittisesti ohjatulla rahapolitiikalla sen ote kansakunnan kehityksestä on voimakas. Rakennemuutosten maailmassa yhteiskunnan, yritysten ja yksilöiden roolit hakevat uusia paikkoja.

Kasvun varaan vannovat kaikki, entistä enemmän väistämättömän kestävän kehityksen ohjaamana. Kasvu on politiikan moottori. Ilman kasvua ei ole työpaikkoja ja menestyviä yrityksiä; ilman niitä poliitikot eivät menesty.

Kasvun painopiste maailmassa on muuttumassa, ehkä nopeastikin. Uudet maat ja alueet nousevat, kärjessä ehkä Itä-Aasia.

Kasvun merkitys on yhteiskunnallinen, taloudellinen ja poliittinen. Taloudellinen merkitys näkyy ainakin uusina yrityksinä ja investointeina. Yritykset hakeutuvat uusille markkinoille lähelle uusia asiakkaita. Kasvu luo mahdollisuuksia innovaatiokeskittymiin. Kasvu ruokkii myös uutta kasvua.

Menestyvien yritysten on pakko olla kasvavilla markkinoilla mukana.

Poliittisesti kasvun merkitys näkyy jo vahvasti maailmanpolitiikassa. Uudet valtiot haluavat osansa kansainvälisen yhteisön eri organisaatioiden mandaattipaikoista, kasvuvaltioiden valuutan merkitys kasvaa ja näitä valtioita on kuunneltava entistä tarkemmin. Kasvu luo myös mahdollisuuksia panostaa kestävään kehitykseen. Kasvavat alueet määrittelevät entistä enemmän maailmanpolitiikan agendan.

Yhteiskunnallisesti kasvu antaa politiikalle mahdollisuuksia. Pohjoismainen hyvinvointimalli on perinteisesti perustunut korkeaan työllisyyteen, kasvuun ja hyvään tuottavuuskehitykseen. Konsepti on kestänyt matkalla hyvin: globalisaatiossa on selvitty monia muita maita paremmin ja viimeaikaisista kriiseistäkin on toivuttu nopeasti. Vastaavasti kasvun puuttuminen tuo yhteiskunnan epäkohtia esille. Yhdysvalloissa taantuma tuo esille sosiaalisen turvaverkon puuttumisen ja nostaa entistä enemmän poliittiseen keskusteluun köyhtyvän keskiluokan ongelmat. Kiinassa vahva kasvu on luonut keskiluokan, joka haluaa pitää kiinni asemastaan. Yhteiskunnallinen eriarvoisuus, ympäristöongelmien kärjistyminen, työmarkkinoiden levottomuus ja kustannusten kasvaminen tuovat yhteiskunnan roolin vahvana esiin.

Kasvua tulee tarkastella perinteisten bruttokansantuotteen ja tuottavuuden lukujen rinnalla myös kestävän hyvinvoinnin kautta. Kasvu ja kestävä kehitys, taloudellinen menestys ja yhteiskunnan koheesio, tuottava työ ja terveydenhuolto sekä monet muut tekijät muodostavat hyvinvoinnin kokonaisuuden.

Kasvun etsimisessä Suomen tulee panostaa uuden etsimiseen. Valtion rooli tulee uudelleen vahvasti esiin. Suomi tarvitsee uuden elinkeinopoliittisen ohjelman, jossa yhteiskunta ja yritykset yhdessä panostavat Suomen menestymiseen. Elinkeinopoliittisessa ohjelmassa painopiste tulee olla kilpailukykyisissä vientituotteissa ja -palveluissa. Elinkeinopolitiikan uusissa linjoissa kannattaa katsoa myös Euroopan lisäksi uusien kasvavien markkinoiden suuntaan.

Mikko Mäenpää

STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme