Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieraat

Superministeri Itämeren suojeluun

Eero Heinäluoma nimeää kolumnissaan Itämeren suojelun sukupolvemme suureksi tehtäväksi. Hän ehdottaa erityisen "superministerin" nimittämistä tehostamaan ja koordinoimaan Itämeren suojelutoimia.

Eero Heinäluoma

Entinen ministeri ja kansanedustaja Jacob Södermanin kerrotaan aikoinaan pohtineen Jumalan olemassaoloa sosialidemokraattien sisäisessä keskustelussa käyttämällä esimerkkinä Turun saaristoa. -Kun katson auringonlaskua Turun saaristossa, tiedän ettei tätä ainakaan Turun sos.dem. kunnallisjärjestö ole luonut, oli Södermanin loppukiteytys.

Turun saariston niin kuin koko Itämeren suojelu on meidän sukupolvemme suuri tehtävä. Tässä tarvitaan vahvaa mielipidettä, kansallisia päätöksiä ja valtioiden välistä yhteistoimintaa. Itämeren pohjan kuolema, happikato ja vuosi vuodelta lisääntyvät levälautat ovat kaikki asioita, jotka pysäyttävät. Purjehtijat ja kalastajat ja yhä useammin myös uimarit näkevät omin silmin, mitä rakkaalle rannikollemme on tapahtumassa.

Monet ympäristöjärjestöt, WWF kärjessä, ovat tehneet paljon päätöksenteon herättämiseksi. Vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot kertovat paljon kansalaisten huolesta ja toimintahalukkuudesta.

Sitkeän työn jälkeen Itämeri voitiin äskettäin nimetä erityisen haavoittuvaksi merialueeksi. Se helpottaa valtioiden välistä käytännön yhteistoimintaa.

Uusia askeleita tarvitaan. Vanhasen hallituksen pitäisi ottaa Itämeren suojeluun tähtäävät toimet erityiseksi tehtäväkseen. Itämeri-ohjelma pitäisi uusia ja varmistaa, että kaikki ministeriöt ovat liikkeellä saman tavoitteen mukaisesti.

Hallituksen pitäisikin nimetä erityinen "superministeri" riittävin valtuuksin tehostamaan ja koordinoimaan Itämeren suojelutoimia. Toinen vaihtoehto on, että pääministeri Vanhanen ottaisi näiden asioiden vauhdituksen omaan salkkuunsa.

Suomen on otettava vakavasti maatalouden päästöjen vähentäminen. Maatalouden EU-tuissa ympäristötukien käyttö antaa tähän käytännön mahdollisuuksia. Maataloustuottajajärjestö on saatava käytännön talkoisiin aktiivisesti mukaan.

Suomenlahdelta lähtevien Venäjän öljynkuljetusten dramaattinen lisääntyminen lisää myös onnettomuusriskejä. Korkeat turvallisuusvaatimukset ovat suljetulla, herkällä merialueella välttämättömiä. Jos missä niin Itämerellä tankkereiden kaksoispohjat ovat välttämättömiä.

EU:n pohjoinen ulottuvuus antaa osaltaan mahdollisuuden Unionin resurssien käyttämiseen Itämeren tulevaisuuden hyväksi. EU voisi perustaa erityisen Itämeren tutkimukseen ja suojeluun keskittyvän laitoksen, jonka hallintoon Venäjä pyydettäisiin mukaan. Pohjoinen ulottuvuus kaipaakin juuri nyt uusia positiivisia aloitteita, jotka antaisivat myös Venäjälle käytännön hyötyä tiiviistä kanssakäymisestä laajentuvan Unionin kanssa. Neljä uutta Itämeren maata Unionissa antaa uusia mahdollisuuksia alueen yhteistoiminnan kehittämiselle.

Viisaasti toimien politiikka - ja Turun sos.dem. kunnallisjärjestö - voivat pelastaa sen, minkä jokin meitä korkeampi voima on aikoinaan luonut.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot