Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Suuntana aktiivinen Venäjä-politiikka

Euroopassa odotetaan mielenkiinnolla toukokuussa Moskovassa järjestettäviä toisen maailmansodan voitonpäivän juhlia. Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä Suomen pitäisi ottaa Venäjän-politiikan ohjat omiin käsiinsä. Kataisen mukaan EU:n linjan seuraaminen ei vie aina parhaaseen tulokseen.

Moskovassa 9. toukokuuta vietettävät toisen maailmansodan voitonpäivän juhlat ovat herättäneet tunteita ja keskustelua eri puolilla Eurooppaa. Voitonpäivän juhlilla on tietenkin historiallinen ulottuvuutensa, mutta Venäjän sanoma liittyy enemmän tulevaisuuteen. Juhliessaan toisen maailmansodan voittoja, Moskovassa halutaan muistuttaa siitä, että Venäjä on osa Eurooppaa. Maanosamme historiasta voimme löytää paljon kirveleviä muistoja, eikä niiden muistojen arvoa voi väheksyä. Samoin on syytä hyväksyä se tosiasia, että eri maissa tulkinnat historian tapahtumien oikeudenmukaisuudesta vaihtelevat perustellusti. Kuitenkin katse pitäisi suunnata entistä vahvemmin menneisyydestä tulevaisuuteen.

Suomalaisten vakuuttelut siitä, että suhteet ovat kaikin puolin kunnossa, ovat kyllä sinänsä oikeita. Mutta silti suhteistamme puuttuu dynamiikkaa. Me ikään kuin odotamme, että EU:n yhteinen Venäjä-politiikka näyttäisi valon ja suunnan yhteistyölle, vaikka olemme itse Venäjän naapureita. Saksa ei Brysselin apua odota suhteissaan Venäjään. Suomen etu on vahva EU:n yhteinen Venäjä-politiikka. Tästä huolimatta Suomen ulkopolitiikan yhtenä tärkeimmistä prioriteeteista tulisi olla myös oman Venäjäpolitiikkamme vahvistaminen. Tämä on edellytys sille, että voisimme ohjata ja vaikuttaa myös EU:n yhteisiin linjauksiin. Tällä hetkellä tämä asia ei ole parhaalla mahdollisella tolalla.

EU:n ja Venäjän välistä yhteistyötä edistettäessä tulisi huomioida erityisesti Pohjoisen ulottuvuuden (PU) kehittämiseen sisältyvät mahdollisuudet. Suomen EU:n puheenjohtajuuskaudella tämä on oltava selkeä prioriteettimme. Kiitos Kokoomuksen europarlamentaarikkoryhmän ennakkoluulottoman keskustelunavauksen, ohjelman kehittämisestä on nyt alettu puhua aivan eri äänenpainolla kuin aiemmin. Pohjoisen ulottuvuuden kehittäminen vaati meiltä suomalaisilta osaamista, tahtoa ja voimaa kehittää siitä kaikkia Itämeren maita yhdistävä politiikka. Mm. Saksan ja Puolan sitoutuminen, sekä Venäjän aito ja vahvempi mukaan saaminen ovat edellytyksiä hankkeen onnistumiselle. Päätöksiä PU:n tulevaisuudesta tehdään puheenjohtajuuskaudellamme 2006. Tämä siis edellyttää meiltä selkeämpää Venäjän priorisoimista ulkosuhteidemme hoitamisessa.

Yhtenä suurena tulevaisuuden kysymyksenä on suhtautumisemme viisumivapauteen. Toistaiseksi siihen on suhtauduttu yksioikoisen torjuvasti. Selvää on, ettei Venäjä ole vuosiin valmis saamaan lännessä viisumivapautta. Maan oma passijärjestelmä on alta auki. Pietarissakin liikkuu joidenkin arvioiden mukaan miljoona rekisteröimätöntä kansalaista. Mutta ei Venäjä ole siihen koskaan valmis, ellei järjestelmää ryhdytä kehittämään. Suomalaisilla on kokemusta tästä asiasta Viron itsenäistyessä. Silloinkin useimmat suhtautuivat torjuvasti viisumivapauteen Suomen ja Viron välillä, mutta loppujen lopuksi viisumivapaudesta tuli suuri menestys. Tallinnan ja Helsingin välillä on ehkä maailman vilkkain kahden maan välinen laivaliikenne, eikä se olisi mahdollista ilman viisumivapautta. Miksei tätä kokemusta hyödynnettäisi nyt Venäjän suhteen. Projekti olisi varmaan pitempi kuin Viron itsenäistyessä, mutta onnistuessaan sillä olisi mm. mittavia taloudellisia vaikutuksia.

Varmasti Venäjän historiassa on paljon selviteltävää. Niin oli Saksankin menneisyydessä, mutta silti siitä tuli sodan jälkeen nopeasti osa Länsi-Euroopan kulttuurista kokonaisuutta. Kysymys oli siitä, että näkökulma siirrettiin menneisyydestä tulevaisuuteen. Niin pitäisi taas nyt tehdä Venäjänkin suhteen. Siinä asiassa suomalaisilla on osaamista, joka pitäisi ottaa ennakkoluulottomasti käyttöön. Venäjähän on mahdollisuus, ei sitä pidä jättää historian vangiksi.

Jyrki Katainen Kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme