Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Tasa-arvo on asennekysymys

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Paula Lehtomäen mukaan sukupuolten välisessä tasa-arvossa on vielä paljon työsarkaa. Poliittiset päätökset ovat välttämättömiä, mutta eivät yksinään riitä. Todellinen tasa-arvo mittaantuu kodin seinien sisäpuolella, Lehtomäki muistuttaa.

Suomella on vahva kansainvälinen maine tasa-arvon mallimaana. Tänä vuonna asia on ollut esillä vahvasti, kun juhlimme yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotistaivalta. Naisten rooli politiikassa on pitkää perua, ja sen tuloksiakin on kosolti nähtävissä.

Sukupuolten tasa-arvo ei Suomessakaan ole edennyt mitenkään lopulliseen päätepisteeseen. Etenkin työelämässä on nähtävissä vielä kosolti piirteitä, jotka eivät ole miesten ja naisten kannalta tasa-arvoisia. Näitä piirteitä ruodittiin tällä viikolla myös eduskunnassa välikysymyskeskustelussa.

Eduskuntavaalien läheisyys oli varmasti vaikuttamassa sekä kysymyksen aiheeseen että keskustelun sävyyn. Tasa-arvo ei kuitenkaan etene keskinäisellä riitelyllä, vaan määrätietoisella työllä. Sitä hallitus on pyrkinyt näinä vuosina tekemään: tietoista tahtoa ja konkreettisia tasa-arvotekoja on hallituksella esittää - alkaen Säätytalolla käydyistä hallitusneuvotteluista asti. Voidaan sanoa, että Anneli Jäätteenmäen kädenjälki on pysynyt hallitustyössä mukana, vaikka maamme ensimmäinen naispääministerin ura jäikin dramaattisen lyhyeksi.

Tasa-arvon toteutuminen ei ole yksin hallituksen päätöksistä kiinni. Moni epätasa-arvoa luova tekijä liittyy työmarkkinohin ja on ratkaistavissa työmarkkinaosapuolten kesken. Naisen euro on edelleen vajaa, eikä eri aloille tai eri tehtäviin hakeutuminen selitä palkkaeroista kuin osan.

Karkeasti ottaen puolet palkkaeroista jää selittämättömiksi - ja luultavasti siis sukupuolesta johtuvaksi. Näiden palkkaerojen poistamisessa varmasti auttaisi, jos tupo-neuvottelujen viime vaiheissa olisi joskus naisiakin mukana.

Todellinen tasa-arvo mittaantuu arkipäivämme lähipiirissä, kodin seinien sisäpuolella. Sinne poliittinen päätöksenteko yltää vain rajallisesti.

Esimerkiksi kotitalousvähennys on yksi poliittinen ratkaisu, joka on omiaan tukemaan sukupuolten tasa-arvoa myös kotona. Myös isien kannustamisessa vanhempainvapaalle on kyse paitsi työelämän tasa-arvosta, myös siitä, että kodin askareiden tasa-arvoa voidaan edistää.

Keskeisin tasa-arvon ilmenemispaikka on kunkin oma pää, mieli. Niin naisten kuin miestenkin. Asenteet muuttuvat hitaasti.

Eräs esimerkki tästä on uunituore väitöskirjatutkimus, jonka mukaan nuorten tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä usein kyseenalaistetaan ja syytä tapahtuneesta vieritetään häirinnän kohteille. "Minihameellasi kerjäsit" -asenne on tiukassa, vaikka periaatteessa seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistön pitäisi olla selvä.

Naisten ja miesten välisellä tasa-arvolla ei pidä pyrkiä siihen, etteikö naisilla saisi olla oikeus tehdä myös ns. perinteisiä naisten valintoja. Todellista tasa-arvoa on se, että niin nainen kuin mieskin voi tehdä omien tarpeidensa mukaisia valintoja, ilman ulkopuolista pakkoa tai painetta.

Osa naisjohtajien vähälukuisuudesta selittyy sillä, että monet naiset haluavat tasapainoisempaa työ- ja perhe-elämän suhdetta, kuin mitä ylimmät johtajatehtävät antavat myöten. Eivät tällaiset valinnat ole tasa-arvon vastaisia - päin vastoin.

On hyvä, jos nainen voi halutessaan heittäytyä sivuun nousevastakin uraputkesta ja keskittyä hiekkalaatikon ympärillä tapahtuvaan toimintaan. Vielä pidemmälle menevää tasa-arvoisen ajattelun edistymistä kuvaisi se, että hiekkalaatikkomaailmaan siirtyvä ura-isä ei olisi mikään erityinen uutinen.

Tänään, joulukuun ensimmäisenä vietettävä maailman aids-päivä muistuttaa meitä eräästä maailmanlaajuisesta tasa-arvo-ongelmasta. Kehitysmaissa jylläävä epidemia naisistuu. HIV leviää kehitysmaissa eniten nuorten naisten ja tyttöjen keskuudessa. Heillä ei ole todellista mahdollisuutta itsemäärämisoikeuteen omasta kehostaan, eikä tietoa riskeistä.

Siihen verrattuna monet suomalaiset tasa-arvo-ongelmat vaikuttavat helposti mitättömiltä. Mutta omassa arjessa tasa-arvohaasteet voivat olla hyvin tuntuvia - niin suomalaisnaiselle kuin hänen kehitysmaan kanssasisarelleen. Työtä sukupuolten tasa-arvon eteen riittää - ja siihen kuuluu luonnollisesti myös miesten oikeuksien turvaaminen. Tasa-arvoisesti.

Paula Lehtomäki, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme