Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Tekemisen meininkiä ja arvovalintoja

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mielestä hallitus on tehnyt sopivassa suhteessa sekä tärkeitä menonlisäyksiä että vastuullisia rajoituksia. Kokoomusjohtajan mielestä etenkin SDP:n kritiikki hallitusta kohtaan on jatkoa pelottelupolitiikalle, joka osoitti toimimattomuutensa vaaleissa.

Sinivihreä hallitus on tehnyt työtään ensi viikolla kolmen kuukauden ajan. Poikkeuksellisen luottamuksellisessa ilmapiirissä käytyjen hallitusneuvotteluiden jälkeen myös hallituksen varsinainen työ on lähtenyt käyntiin hyvässä hengessä.

SDP ruoti vaalien jälkeen vaalitappionsa syitä totuuskomissiossaan. Se luovutti raporttinsa kesäkuussa. Raportissa tultiin siihen johtopäätökseen, että perusteettomaan pelotteluun ja vääristeleviin uhkakuviin perustuva viesti ei puhutellut suomalaisia. Onkin ollut yllättävää, että SDP on jatkanut oppositiossa täsmälleen samalla tyylillä. Kaikkeen mitä hallitus on tehnyt tai tekemättä jättänyt on tartuttu hätiköiden ja esitetty mitä uskomattomimpia väitteitä.

Oppositio on odotetusti syyttänyt sinivihreää hallitusta ankaruudesta pienituloisia kohtaan. Teot ja tosiasiat puhuvat kuitenkin muuta. Valtiontalouden kehyspäätöksessä tuleville neljälle vuodelle menolisäykset ja veronalennukset painotettiin pääsääntöisesti vaalikauden loppuun. Tämä siksi, että nyt eläessämme täysin poikkeuksellisen kovan talouskasvun aikaa olisi virhe kuvitella näiden aikojen jatkuvan ikuisesti. Siksi on vastuullista, ettei kaikkia menolisäyksiä tehdä kerralla, sillä se voisi ylikuumentaa entisestään jo nyt lämpenevää taloutta. Käytännössä kaiken lisärahan tuuppaaminen kulutettavaksi jo ennestään vahvan talouden aikana voisi sotkea kehityksemme ja johtaa koviin leikkauksiin tulevaisuudessa. Siksi maltti on nyt vastuullisuutta. Tästä asiasta olemme olleet oppositiopuolueiden kanssa eri mieltä. Vanha presidentti Kekkosen kysymys: "onko kansakunnalla malttia vaurastua", on edelleen perusteltu.

Selvän poikkeuksen menojen lisäyksen takapainottesuuteen teki sinivihreän hallituksen ratkaisu parantaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien etuuksia heti vaalikauden alussa. Opintorahaa, opiskelijoiden vapaan tulon rajoja, sekä kansaneläkkeitä nostetaan. Osittaista hoitovapaata ja isyysvapaata pidennetään. Minimiäitiyspäivärahaa korotetaan reilusti, yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisää nostetaan sekä kotihoidon tukea parannetaan. Yhteensä hallitus päätti yli 300 miljoonan euron parannuksista kaikkein pienituloisimpien kansalaisten asemaan heti hallituskauden alussa. Näiden toimien jälkeen on ihmeteltävä, kuka voi puhtaalla omallatunnolla väittää hallituksen olevan pienituloisia vastaan. Emme tee näitä uudistuksia siksi, että haluaisimme kalastella suosiota. Teemme ne siksi, että koemme näiden toimenpiteiden olevan oikein suurimpien epäkohtien lievittäjinä.

Oppositiolle mikään lisäys ole koskaan riittävästi. Eduskuntakeskusteluissa hallituksen toimien kriitikot eivät ole vain koskaan vaivautuneet kertomaan oman vaihtoehtonsa hintalappua. Tällainen politiikka ei ole vastuullista. Vasemmisto-opposition puheenvuoroista ei ole löytynyt uuden luomisen ja tulevaisuuden rakentamisen riemua, vaan räksyttävää, ahdistunutta pelottelua. Politiikan linjaa näyttää leimaavan silmitön jakaminen. Missä ovat uudet ajatukset? Missä ovat myös taloudellisesti vastuulliset arvovalinnat? Missä ovat myös ne puheenvuorot, joissa todetaan, että sinivihreä hallitus toteuttaa nyt ne kauan ja hartaasti odotetut parannukset opiskelijoiden, eläkkeensaajien ja lapsiperheiden toimeentuloon?

Sanon suoraan, etten suostu tekemään sellaisia menolisäyksiä, jotka vaarantaisivat suomalaisten tulevaisuuden. Pitää tietää mistä rahat otetaan, jos niitä haluaa käyttää. Jos kalastelisin nopeata suosiota, olisi helppo pistää kaikki sileäksi ja kuluttaa enemmän, kuin me suomalaiset pystymme tienaamaan. Tämän jälkeen, jos vain pokka pitäisi, talousromahduksen syyn voisi vierittää vaikka kansainvälisen talouden piikkiin. Helppoa, mutta valheellista.

Kokoomus teki tämän malttilinjan selväksi jo ennen vaaleja. Kerroimme avoimesti, ettemme lupaa eniten. Sen sijaan lupasimme rakentaa Suomea kestävien arvojen varaan. Vastuullisuus taloudessa, kannustavuus opiskelussa, työnteossa ja yrittäjyydessä, vahva panostus koulutukseen ja luovuuteen, sekä välittäminen, joka tarkoittaa mm. vanhemmuuden vastuun arvostamista ja esimerkiksi eläkkeensaajien aseman parantamista. Nämä tavoitteet ja arvovalinnat näkyvät hallituksen ohjelmassa.

Uudistukset pitää myös rahoittaa. Valtaosa rahoitetaan paremman työllisyyden kautta tulevien verotulojen kasvun myötä. Osana rahoitusta hallitus tekee kustannusten noususta johtuvan tarkistuksen julkisiin palvelumaksuihin. Kun ihmisten käteen jäävät tulot ovat kasvaneet ja hinnat nousseet, on palvelumaksujakin tarpeellista tarkistaa pitkästä aikaa niiden reaalitason säilyttämiseksi. Näin on tehty kautta aikojen. Palvelumaksujen korotuksilla saadaan 60 miljoonan euron lisätulot tulonsiirtojen rahoittamiseksi kaikkein pienituloisimmille. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat myös paljon puhutut päivähoitomaksut. Päivähoitomaksuja korotetaan kaikissa tuloluokissa. Samalla kokopäivähoidon nollamaksuluokasta luovutaan niiden vanhempien kohdalla, jotka ovat kotona.

Olemme lopulta päivähoitomaksuissa vasemmisto-opposition kanssa eri mieltä ainoastaan tästä yhdestä asiasta. Sinivihreän hallituksen mielestä sellaisissa perheissä, joissa molemmat tai toinen vanhemmista on kotona, ei ole kaikissa tapauksissa perusteltua kannustaa vanhempia pitämään lasta kokopäivähoidossa. Jatkossakin kaikille lapsille on tarjolla joko koko- tai puolipäivähoitopaikka, eli subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ei luovuta. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamistahan esittivät vaalikoneissa mm. jotkut SDP:n kansanedustajat. Puolipäivähoito säilyy edelleen maksuttomana ja kokopäivähoitopaikka on myös saatavilla pientä ruokamaksua vastaan. Kuten on jo aiemminkin mainittu maksuttomuuskin säilyy tietyissä erityistapauksissa.

Omituista on ollut se, että opposition puheenvuoroissa ollaan vaadittu kaikkien uudistusten välitöntä toteutusta. Ei mikään hallitus koskaan ole toteuttanut kaikkea kerralla, ei myöskään ne hallitukset, joissa SDP ja Vasemmistoliitto ovat olleet mukana. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että uudistuksien valmistelu ottaa aikaa ja toisaalta talouden kehitys pakottaa jaksottamaan uudistuksia.

Jo nyt toteutettujen lupausten lisäksi hallitus tekee osansa koulutettujen naisvaltaisten kuntasektorin työntekijöiden palkkauksen parantamiseksi. Myös hallitusohjelmassa päätetyt verouudistukset toteutetaan. Näitä ovat mm. tuloverotuksen kevennys ja eläkeläisten verotuksen korjaaminen. Myös perintövero tulee vastakkaisista väitteistä poiketen poistumaan kokonaan nimenomaan valtaosalta, pienistä tavallisten suomalaisten perinnöistä. Kaikki nämä asiat toteutetaan aikanaan. Sitä varten koko hallitusohjelma on tehty.

Hallituksen toimet tähtäävät tuomaan positiivista virtaa ja tekemisen meininkiä maahamme. En usko, että voimme estää kaikkien inhimillisten murheiden syntymistä, ei mikään hallitus sitä voi estää. Sen sijaan kannustavuuden lisääntyminen, sivistykseen ja luovuuteen panostaminen, työllisyyspolitiikan uudistaminen ja sosiaaliset uudistukset antavat hyvät edellytykset menestyä kovassa globaalissa kilpailussa. Yksilöllinen menestys ja koko Suomen menestys vaatii meiltä itse kultakin myös paljon. Tarvitsemme työteliästä mieltä, vastuuntuntoisuutta ja malttia onnistua. Hallitus voi parhaimmillaan vahvistaa ihmisten kykyä rakentaa yhteistä tulevaisuuttamme. Tämä tarkoittaa mahdollisuuksien tasa-arvon vahvistamista ja onnistumisiin kannustamista.

Jyrki Katainen

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme