Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Tilanne hyvä, mutta hermojen pidettävä

SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Eero Heinäluoman mukaan hallitus on suoriutunut hyvin talouden ja työllisyyden kehittämisessä, mutta loppuvaalikauden päätöksillä on varmistettava kehityksen jatkuminen myönteisenä. Valtio on valmis kantamaan oman osansa tästä vastuusta, mutta ensin on kysyttävä yritysten yhteiskuntavastuun perään.

Suomen talous on tällä hetkellä hyvässä kehitysvaiheessa. Viimeisen vuoden aikana uusia työpaikkoja on syntynyt yli 50 000 ja vaalikauden viimeisen vuoden aikana niitä odotetaan tulevan vielä noin 30 000 lisää. Lisäksi talouden suhdanteita ennustavat tutkimuslaitokset ovat yksi toisensa jälkeen nostaneet lähiajan kasvuennustettaan. Valtiovarainministeriön oman arvion mukaan talouskasvu olisi seuraavan vuoden aikana 3,8 prosenttia.

Olemme siis oikealla tiellä. Hallituksen tekemät ratkaisut ovat tuoneet toivotun tuloksen niin talous- kuin työllisyyskehitykseen. Myös valtion oma talous on kunnossa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtiontalous saavuttaa tasapainon vaalikauden loppuun. Vaalikauden alun valtiontalouden alijäämä oli perusteltu juuri siitä syystä, että oli oleellista tehdä panostuksia työllisyyteen, jotka ratkaisut nyt kantavat hedelmää.

Hallituksen ei kuitenkaan pidä jäädä nautiskelemaan jo saavutetusta, vaan uusia työllistämisasteen nostamiseen tähtääviä toimia on haettava koko ajan. Tämän viikon kehysriihessään hallitus päätti muun muassa laskea työvoimavaltaisten palvelualojen arvonlisäveroa, jonka ratkaisun arvellaan tuovat satoja uusia työpaikkoja.

Lisäksi päätettiin vauhdittaa kasvukeskusten kaavoitus- ja asuntopolitiikkaa kohtuuhintaisten asuntojen saamiseksi. Tämä on juuri sitä toimintaa, jolla niin sanottuja työvoimakapeikkoja voidaan poistaa. Tällä hetkellä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on se tilanne, että pienipalkkaisen henkilön on vaikea sijoittua työmarkkinoille asuntojen liian korkean hintatason vuoksi. Työvoimakapeikkojen purkaminen on tärkeää, sillä toisaalta avoimia työpaikkoja on tullut yhä enemmän tarjolle. Tällä hetkellä työnhakijat ja avoimet työpaikat eivät kuitenkaan kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Työllisyyskehityksessä erityistä huomiota on kiinnitettävä rakennemuutoksesta, erityisesti metsä- ja elektroniikkateollisuuden rakennemuutoksesta, kärsiviin kuntiin ja niiden työntekijöihin ja työttömyysuhan alla oleviin. Valtio on valmis kantamaan oman osansa tästä vastuusta, mutta ensin on kysyttävä yritysten yhteiskuntavastuun perään. Ne eivät voi välttää omaa vastuutaan tilanteessa, jossa pahimmillaan kokonaisten kylien tai jopa paikkakuntien pelätään näivettyvän yrityksen saneeraustoimien ansiosta.

Hallituksen viimeisen vuoden aikana on syytä pitää kaikista tärkeimmät asiat mielessä, kun päätöksiä ja linjauksia tehdään. Loppuvaalikauden päätöksillä on varmistettava, että työllisyyskehitys jatkuu myönteisenä. Näin siksi, että myös tulevina vuosina meidän on kyettävä turvaamaan kansalaisille riittävät ja hyvälaatuiset julkiset palvelut. Mutta ilman myönteistä työllisyyskehitystä se ei onnistu. Tässä asiassa kunta- ja palvelurakenneuudistuksella - joka on yksi loppuvaalikauden suurimmista asioista - ja nimenomaan sen onnistumisella on oleellinen rooli.

On siis korostettava, että hallituspuolueet laittavat todella isot asiat nyt etusijalle ja antavat niille sen roolin, joka niille kuuluu. Vaikka vuoden 2007 eduskuntavaalit lähestyvät, on hallituspuolueiden syytä pitää hermonsa kurissa tämän vaalikauden viimeisen vuoden ajan. Sillä tavalla nykyiset hallituspuolueet varmistavat mahdollisimman hyvät lähtökohdat tuleviin vaaleihin.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme