Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Tingitään veroalesta ja laitetaan rahaa terveyteen, vanhuksiin ja kouluun

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ehdottaa, että suurista veronalennuksista luovutaan ja näin säästyvät varat käytettäisiin terveydenhoidon, vanhustenhoidon ja koulun hyväksi. Veronkevennyksistä tinkiminen antaisi mahdollisuuden estää kuntapalveluja ensi vuonna uhkaavan kurjistumisen ja näin myös elvyttäisiin tehokkaamin, arvioi Heinäluoma.

Puhemies Niinistö on pitkän pohdinnan jälkeen tullut opposition kannalle suhteessa veronalennusten toimivuuteen nykyisessä taloustilanteessa. Niinistö arvioi keskiviikkona, etteivät uudet veronalennukset mene kulutukseen ja sitä kautta työllisyyteen, vaan jäävät pikemminkin sukanvarteen. Niinistö osoittaa puheenvuorossaan kykyä lukea ajan merkkejä ja toimia ajassa.

Kenraalien sanotaan puolestaan käyvän uudelleen vanhoja sotia. Näin on käymässä myös nykyiselle valtiovarainministeri Kataiselle (kok) ja hänen tukijoukoilleen.

Usko veronalennuksiin on niin suuri, ettei nähdä taloustilanteen muuttuneen radikaalisti maailmalla ja Suomessa. Kotitaloudet ovat tänään kaksi kertaa velkaantuneempia kuin vuosituhannen vaihteessa. Velkaantuminen on nyt yli 100 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin. Kahdeksan vuotta sitten oltiin vain 50 prosentin lukemissa. Lisäksi epävarmuus yleisestä maailmantilanteesta ja tulevaisuudesta on jo tarttunut kansalaisiin.

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet, hinnat ovat laskusuunnassa kiinteistömarkkinoilla ja osakemarkkinat laskuviritteisiä ja levottomia. Ilmaa häviää nyt pois hinnoista monessa paikkaa ja sekin johtaa varovaisuuteen ajattelussa.

Näissä oloissa on enemmän kuin todennäköistä, että veronalennukset menevät suuremmaksi osaksi lainojen lyhentämiseen ja säästämiseen eivätkä toimi työllistävällä tavalla. Kun veronalennukset vielä hyödyttävät eniten suurituloisia, ei lopputulos ole hyvä talouden eikä sosiaalisuuden kannalta.

Maailmalla tästä on jo esimerkkejä. Yhdysvaltain keväällä toteuttamat veronalennukset näyttävät ensitietojen mukaan menneen 80 prosenttisesti säästämiseen - vain 20 prosenttia jäi toivotulla tavalla kulutukseen. Näin veronalennuksista alle 10 prosenttia on palaamassa takaisin valtiolle.

Vastaavan ilmiön koki Saksa vuosituhannen alussa. Isot veronalennukset jäivät tehottomiksi ja lopputuloksena oli vain kasvava valtionvelka.

Hiljenevät asuntomarkkinat saavat nyt joka päivä seurakseen huonoja uutisia työmarkkinoilta. Rakennusteollisuus on laajamittaisesti siirtymässä lomautusten ja työsuhteiden lopettamisen tielle. Ensi vuodelle ennustetaan kovan rahan asuntotuotannon puolittumista.

Yritysten tulosten kääntyessä laskuun ja työllisyyden kasvun taittuessa kunnat joutuvat vaikeuksiin. Siinä on asia, jota hallituspuolueet piilottelivat kansalaisilta ennen vaaleja. Kuntien taloustilanteen heikentyessä uhkaa myös kunnallisten palveluiden heikentyminen. Ilman hallituksen toimia on monissa kunnissa ensi vuonna edessä keskustelut lomautuksista ja henkilöstön vähennyksistä..

Elvytyspolitiikka on nyt välttämätöntä. Siinä Vanhanen on oikeassa.

Elvytyspolitiikka vaatisi nyt uusia työkaluja ja näihin kuuluvat kuntapalveluiden turvaaminen ja rakentamisen tason turvaaminen.

Hallitus kaavailee lähes kahden miljardin euron veroalea ensi vuodelle. Jos veroale puolitettaisiin, voitaisiin näin säästyvät rahat käyttää terveydenhoidon, vanhustenhoidon ja koulun hyväksi. Se antaisi mahdollisuuden estää kuntapalveluiden uhkaava kurjistuminen ja poistaisi riskin lomautuksista sekä henkilöstön vähentämisestä. Samalla jäljelle jäävät veronkevennykset pitäisi kohdistaa tehokkaasti pieni- ja keskituloisten hyväksi, jolloin sosiaalinen oikeudenmukaisuus yhdistyisi parhaaseen työllisyysvaikutukseen.

Politiikka on arvovalintoja ja meillä on vaihtoehtoja. Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas asettui jo kannattamaan suurituloisia hyödyttävästä veroalessa tinkimistä. Löytyykö alkiolaiselle linjalle kannatusta keskustasta jää nähtäväksi. Vihreät ovat aiemmin puhuneet maltillisen veropolitiikan puolesta. Myös heillä olisi mahdollisuus ottaa Niinistön puheenvuorosta koppi ja kannattaa verolinjan tarkistusta.

Talouteen, työllisyyteen ja palveluihin liittyvä suuri linjapäätös on tänä syksynä päätös ensi vuoden budjetista. Nyt on poikkeuksellisen tärkeä budjettiin liittyvä linjavalinta. Hallituksen talouspolitiikan linjasta tarvitaan nyt avoin keskustelu ja uudet talouskehitykseen vastaavat johtopäätökset.

Eero Heinäluoma, SDP:n kansanedustaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme