Mainos
Mainos

Ville Niinisto

Nettivieras

Tuloerojen kaventaminen ja työhön pääsyn helpottaminen luovat uskoa tulevaisuuteen

Hallitus pääsi eilen sopuun tulevien vuosien tuloista, menoista ja rakenteellisista sopeutuksista. Kestävyysvajetta lähdetään ratkomaan 2,7 miljardin sopeutuspaketilla, josta veronkorotuksien osuus on 1,5 miljardia ja menosäästöjen 1,2 miljardia. Ratkaisu on hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoperaatio. Ilman sopeutustoimia ei meille tärkeimmät asiat kouluista sairaaloihin ja päiväkodeista vanhustenhoitoon pysty hoitamaan tehtäviään. Yhdistettynä rakenteellisiin uudistuksiin ratkaisu paitsi vähentää velkaantumista luo myös uskoa Suomen tulevaisuuteen.

Vihreille kehysneuvotteluissa oli tärkeää, että tehtävillä ratkaisulla parannetaan työllisyyttä, edistetään vihreää verouudistusta ja vahvistetaan hyvinvointivaltion kestävän kasvun näkymiä. Sosiaaliturvasta ei saa leikata ja tuloeroja on kavennettava. Halusimme myös varmistaa, että emme sopeuta niin rajusti, että se heikentäisi talouden näkymiä entisestään. Nämä tavoitteet toteutuivat ratkaisussa hyvin. Budjettisopeutus on kohtuullisella tasolla ja rakenteelliset uudistukset luovat uskoa työllisyyden parantamiseen, kestävyysvajeen supistamiseen ja kestävään kasvuun.

Kehysriihessä keskeiset tavoitteet toteutuivat ja jo hallitusneuvotteluissa linjattuja tavoitteita (http://www.vihreat.fi/node/6971) saatiin vietyä eteenpäin. Hyvinvointivaltion rahoituspohjan turvaaminen yhdistyy lopputuloksessa tuloerojen kaventamiseen sekä kestävän hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen. Vaikeiden menosopeutusten rinnalla tehdään tärkeitä parannuksia: sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamisessa edetään, pienituloisten verotusta kevennetään ja kannustinloukkuja puretaan. Raiteisiin investoinneissa enemmän kuin teihin ja valtion rahoituksella toteutetaan merituulivoimapuistohanke.

Tehty veroratkaisu on itse asiassa puolueista lähimpänä vihreiden kantoja: kulutus- ja ympäristöveroja voi nostaa, jos työn verotuksen puolella tehdään tuloeroja kaventavia kompensoivia ratkaisuja. Tämä on vihreän verouudistuksemme ydintä.

Keskeisenä uudistuksena rakennepuolella on sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamisen merkittävä edistyminen, jota vihreät ovat pitkään ajaneet. Sosiaaliturvan ja työn parempi yhteensovittaminen vähentää köyhyyttä ja helpottaa ihmisten mahdollisuutta tehdä töitä. Työmarkkinatuen tarveharkinnan poistaminen, työttömän verokortti ja työllistymisbonus ovat kaikki tervetulleita uudistuksia. Myös perhevapaiden suunniteltu uudistus helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Näistä ihmisten arkea helpottavista uudistuksista olen hyvin iloinen.

Vihreiden pitkän aikavälin tavoite on perustulo, ja työn ja sosiaaliturvan parempi yhteensovittaminen on askel perustulon suuntaan. Hallituksen tänään sopimat toimet vievät Suomea siten monta askelta kohti kannustavaa ja vähemmän kyykyttävää yhteiskuntaa.

Leikkauspaineista huolimatta hallitus päätti panostaa lisärahaa nuorten yhteiskuntatakuuseen ja koulutuspaikkojen lisäämiseen. Erityisen tärkeää on saada työtä ja koulutuspaikkaa vaille jääneet nuoret koulutuksen tai työn syrjään kiinni. Tähän kannattaa käyttää rahaa, sillä hinta joka maksetaan jokaisesta nuoresta, joka syrjäytyy, on sekä inhimillisesti että taloudellisesti liian korkea. Yhteiskuntatakuuta täydennettiin merkittävällä panostuksella uusiin koulutuspaikkoihin, koska näin kohdistamme toimet juuri niihin, jotka olisivat muuten jääneet yhteiskuntatakuun ulkopuolelle.

Ympäristönäkökulmasta myönteistä on myös se, että sovituista liikennehankkeista reilusti yli puolet on panostuksia raiteisiin. Uusiutuvaan energiaan tuli lisäpanostuksia ja energiaverossa korotetaan hiilidioksidipäästöjen painoarvoa. Tämä on selkeä signaali vihreän talouden edistämisestä ja askel kohti vähäpäästöisemmän yhteiskunnan rakentamista. On hienoa, että hallitus tällä tavoin rakentaa siirtymää kohti vähäpäästöistä Suomea.

Valtion talouden tasapainottaminen ei ole helppoa ja ratkaisu sisältää vaikeitakin toimia. Jos olisimme saaneet tehdä suunnitelman yksin, olisi se toki vielä vihreämpi. On silti arvokasta, että hallitus ei tee vain kamreerimaisia leikkauksia vaan luo edellytyksiä kestävän tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentamiselle. Siksi olen tähän ratkaisuun tyytyväinen. Tulevaisuutta rakennetaan erityisesti teoilla vaikeina aikoina.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme