Mainos
Mainos

Tuloerot tasoittuvat vain teoilla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes perää SDP:n tuoreelta puheenjohtajalta selkeää linjapuhetta. Siimeksen mukaan Heinäluoman pitää ottaa vastaan myös valtaan liittyvä vastuu.

SDP on tänään saanut uuden puheenjohtajan. Esitän parhaimmat onnitteluni vaativaan tehtävään valitulle Eero Heinäluomalle! Tekstiviestin aiheesta lähetin jo aikaisemmin. Työmaalla siis tavataan, Eero, ja miksi ei vaikka kaupungilla kahvillakin!

SDP:n puheenjohtajavalinta on merkittävä asia. Valinnan merkittävyyttä ei vähennä se, että Heinäluoman voitto oli median mielestä itsestään selvää jo kauan sitten. Puoluekokous joutui kuitenkin tänään äänestämään puheenjohtajasta – ja se teki sen selvin numeroin heti ensimmäisellä kierroksella. Niinpä SDP kulkee nyt tiukasti Heinäluoman ohjaksissa ainakin seuraaviin eduskuntavaaleihin ja niiden jälkeisiin hallitusneuvotteluihin saakka. Mutta mihin suuntaan Heinäluoman johtama SDP on menossa? Ja mikä muuttuu, kun puheenjohtajan nuija vaihtaa nyt omistajaa?

SDP:n tähtäimessä on suurimman puolueen asema ja sen jälkeinen pääministerin paikka vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Sen verran me tiedämme jo nyt. Se, minkälaisilla sisällöllisillä eväillä uusi puheenjohtaja aikoo näitä asemia tavoitella, on kuitenkin edelleen hämärän peitossa. Hämäryys johtuu siitä, että Heinäluoma profiloitui puheenjohtajakampanjansa aikana erityisen vahvasti sillä, että hän ei pitänyt selkeitä linjapuheita. Sellaista häneltä ei kuultu vielä tänäänkään. Siksi monikaan ei tiedä, mitä Eero Heinäluoma erilaisista asioista oikeastaan ajattelee ja miksi.

Kantojen ottamiseen liittyvää kuurupiiloa ei voi kuitenkaan jatkaa loputtomasti. Nyt, kun puolueen johto on Eeron tukevissa käsissä, samaan käteen pitää ottaa myös valtaan liittyvä vastuu. Yksi osa vastuun ottamista on, että uusi puheenjohtaja kertoo selvästi sen, mihin suuntaan hän on puoluettaan ja maan mahdollisesti seuraavana pääministerinä myös maataan viemässä.

Heinäluoma on sanonut julkisuudessa selvästi sen, että hän ei kannata ylisuuria veronalennuksia eikä tu-loerojen kasvattamista. Tuloerojen kasvu ei kuitenkaan pysähdy pelkästään puhumalla. Tuloerot tasoittuvat vain todellisilla teoilla. Nyt onkin aika siirtyä sanoista tekoihin. Ja juuri nyt SDP:ltä ja sen vasta valitulta puheenjohtajalta odotetaan tekoja nimenomaan maan hallituksessa. Siksi uuden puheenjohtajan on syytä suunnata ensiaskeleensa nimenomaan sinne.

Heinäluoman puheenjohtajakampanjan tunnuslause oli "Piirun verran ihmisen suuntaan". Jos puheenjohtaja Heinäluoma haluaa siirtää linjaa piirun verran ihmisen suuntaan oman puolueensa ohella myös maan hallituksessa, se onnistuu parhaiten käytännön teoilla, siis esimerkiksi sillä, että hän ottaa itselleen jonkun tuloerojen kasvun estämisen kannalta keskeisen ministerinpaikan. Paikan ottamisen luulisi olevan helppoa, sillä Vanhasen hallituksen valtiovarainministerin, työministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut ovat jo nyt SDP:n hallussa. Ministerin vaihtamisesta tarvitaan vain päätös puolueen sisällä.

Politiikan vaikuttavuuden kannalta on parasta, että ministerin vaihdos tehtäisiin jo ennen kesälomia. Vain niin voidaan varmistaa se, että SDP:n uusi puheenjohtaja käyttää valtaansa linjan muuttamiseen ja tuloerojen kasvun pysäyttämiseen jo elokuun budjettiriihessä eikä vasta vuoden 2007 eduskuntavaalikam-panjassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Suvi-Anne Siimes

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme