Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Tuloratkaisua tarvitaan

Niin Suomen kuin koko maailmankin taloudelle ovat koittaneet vaikeat ajat. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi on jättänyt pitkän synkän varjon maailmantalouden ylle ja erityisesti Eurooppaan. Pitkään tavoiteltu talouskasvu ei ole käynnistynyt ja työllisyys on alakierteessä. Talouskriisin keskellä kamppailevan Suomen kannalta alkava syksy on merkittävä. Seuraavien kuukausien aikana alkavat niin työmarkkinaneuvottelut, eläkeneuvottelut kuin hallituksen budjettiriihikin.

Vaikeat ajat ovat samaan aikaan uhka ja mahdollisuus. Tulevalta syksyltä voidaan toivoa vahvan perustan luomista talouskasvulle ja työllisyyden paranemiselle. Erityisesti laaja, keskitetty tuloratkaisu olisi omiaan luomaan yhteiskunnan tarvitsemaa vakautta. Vakaus puolestaan edesauttaa investointeja ja siten työllisyyden nousua ja talouskasvua.

Työmarkkinajärjestöjen kykyä löytää yhteisymmärrys testataan vaikeina aikoina. Kansakunnan etuna on osapuolten yhteisymmärrys kattavasta tuloratkaisusta. Suomessa on vahva keskinäisen sopimisen kulttuuri, jolta odotetaan paljon tälläkin kertaa. Pyrkimys parempaan työllisyyteen pitäisikin nyt olla kaikkien tähtäimessä.

Palkansaajapuoli on jo pitkään ollut valmis hakemaan yhteisymmärrystä kattavasta tuloratkaisusta. Myös työnantajapuolella kesä näyttää johtaneen uuteen ajatteluun. Nyt tarvitaan viimein rohkeutta aloittaa konkreettiset keskustelut.

Viime aikoina eri tahot ovat peräänkuuluttaneet työntekijöiden palkkamalttia Suomen kilpailukyvyn kohottamiseksi. Jos työntekijäpuoli suostuu palkkamalttiin, voidaan kysyä olisivatko yritysjohtajat itse valmiita sitoutumaan samaan palkkalinjaan työllisyyden parantamiseksi. Palkkamaltin tuomat voimavarat tulisi käyttää työllisyyden hyväksi. Vastuuta ei voi ulkoistaa vain toisten harteille.

Yhteiskuntaamme rasittaa myös julkisen sektorin kestävyysvaje. Toisin sanoen julkiset tulot ja menot eivät ole tasapainossa. Velkaantumisen pysäyttäminen on kaikkien yhteinen tavoite, näkemykset sen toteuttamisesta vain eroavat selvästi toisistaan.

Tärkeintä onkin saada kaikki käsiparit töihin. Korkea työllisyys on hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyden perusta. Keskitetty tuloratkaisu edesauttaisi tätä tavoitetta huomattavasti.

Hallitus on jo tähän mennessä hakenut valtiontalouden tasapainoa viiden miljardin euron edestä. Puolet on haettu veronkorotuksilla ja toinen puolisko leikkauksilla. Nyt valtiontalouden tasapainotavoite karkaa kuitenkin käsistä. Ei siksi, etteikö hallitus olisi leikannut, vaan koska talouskasvua ei ole syntynyt odotetulla tavalla niin kotimaassa kuin muuallakaan. Säästöjäkin tarvitaan mutta velkaantuminen ei lopu ilman työllisyyden paranemista. Vanha peukalosääntö on yhä voimassa: prosentti työllisyydessä on kaksi miljardia euroa valtiontalouden tasapainossa.

Tuloratkaisun lisäksi tarvitaan nopeasti vaikuttavia lyhyen aikavälin täsmätoimia. Rakennusala on erittäin työvoimavaltainen ala ja sopii siten hyvin täsmäelvytykseen. Maassamme on samaan aikaan korjaamista vaativia homekouluja ja huomattava asuntopula kasvukeskusten alueella. Korkeat asumisen kustannukset haittaavat merkittävästi kasvukeskusten asukkaiden arkea.

Tulevalta syksyltä voidaankin toivoa keskitettyä tuloratkaisua ja panostamista homekoulujen korjaamiseen sekä uudisrakentamiseen.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme