Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Työeläkeneuvottelut kriisissä

Pääministeri Matti Vanhasen ehdotus nostaa eläkeikää vuodella aiheutti viime keväänä eläkepoliittisen myrskyn. Sen seurauksena asetettiin kaksi työryhmää, joista toisen oli määrä miettiä keinoja työurien pidentämiseksi ja toisen selvittää, onko nykyinen eläkejärjestelmä toimiva työuratavoitteiden näkökulmasta.

Työryhmien takaraja häämöttää. Mistään ei vielä ole sovittu, mutta varsinkin työnantajien leiristä on lähetetty savumerkkejä, joista toteutuessaan seuraisi tuntuvia heikennyksiä voimassaolevaan eläkejärjestelmään ja vuosi sitten sosiaalitupossa sovittuun.

STTK ei hyväksy heikennyksiä nykyiseen eläkejärjestelmään. On aivan välttämätöntä saada kestäviä kokemuksia voimassa olevista eläkelaeista ennen kuin niitä lähdetään rukkaamaan - jos edes tarvitsee. Rajun ja nopean taloustaantumaan aika ei anna oikeaa kuvaa eläkkeelle jäämisen iästä. STTK:ssa arvioidaan, että esimerkiksi elinaikakerroin pidentää työuria ja käytännössä nostaa eläköitymisikää. Mutta johtopäätösten aika näistä ei ole nyt.

Osa-aikaeläke on kauan ollut työnantajien hampaissa. Osa-aikaeläke pitää säilyttää keinovalikoimassa, jotka auttavat nykyistä pidempiin työuriin. Osa-aikaeläke on mainio esimerkki ikääntyvälle työntekijälle siitä, miten työelämän ei enää uran loppupuolella tarvitse olla joko tai vaan sekä että. Osa-aikaeläkkeestä on mahdollista saada vielä toimivampi, jos varsinkin työnantajat näkisivät sen aitona vaihtoehtona pidentää työuria huomattavastikin.

Koko palkansaajaliike on yhtä mieltä siitä, että eläkeiällä pelaaminen ei auta pidempiin työuriin. Kaikki voimat olisikin laitettava työelämän kehittämiseen. Hyvä työ ja työelämä eivät ole kiinni puheista - sitä on riittänyt - vaan aidoista teoista. Tässä tarvitaankin nyt uutta työnantaja-asennetta.

Yhteiskunnallisten ongelmien ratkaiseminen eläkeikää nostamalla on mielestäni vanhojen partojen likinäköinen ratkaisu. Vanhat opit eivät toimi uudessa maailmassa. Nyt pitäisi kuunnella nuoria ja ottaa opiksi.

Esimerkiksi työeläkeyhtiö Varman työolotutkimus viime vuodelta osoittaa, että nuoret eivät koe työelämää suinkaan onnelana, minne kannattaa pyrkiä mahdollisimman nuorena vaan vaativana kilpailukenttänä, jossa koetellaan jaksamisen rajoja yhä nuorempana, missä vallitsevat viidakon lait ja turva on puutteellista. Kovin moni pelkää jo nuorena uupuvansa. Houkuttele sitten tällaisen vision äärellä nuoria nopeammin työelämään!

Työelämän muutos on pakollinen. Muutoin työn imu jää vähäiseksi ja samalla romahtaa pohja hyvinvointivaltiolta. Huomiota on kiinnitettävä riittävään osaamiseen ja sen varmistamisen läpi työuran, palkitsemiseen ja palkkaukseen, haasteisiin ja hyvään johtamiseen. Todellinen kestävyysvaje syntyy, jos nuoria ei saada töihin.

Mikko Mäenpää,

STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme