Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Unohtuivatko lapsiperheet?

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii hallitusta luopumaan suunnitelmista korottaa päivähoitomaksuja. MTV:n nettikolumnissa Heinäluoma arvioi, että palvelumaksujen ja erilaisten verojen ja hintojen nousu leikkaa kaksilapsisen päivähoito-perheen käyttövaroja noin 1700:lla eurolla vuodessa. Heinäluoman mukaan muhkeista palkankorotuksista jää lapsiperheille vain murusia.

MTV:n nettikolumnissa Heinäluoma arvioi, että palvelumaksujen ja erilaisten verojen ja hintojen nousu leikkaa kaksilapsisen päivähoito-perheen käyttövaroja noin 1700:lla eurolla vuodessa. Heinäluoman mukaan muhkeista palkankorotuksista jää lapsiperheille vain murusia.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii hallitukselta nopeita toimia lapsiperheiden toimeentulon helpottamiseksi. Suunnitelmista korottaa lähes viidesosalla päivähoitomaksuja on nykyisessä taloustilanteessa luovuttava, kirjoittaa Heinäluoma MTV:n nettikolumnissa.

Monen lapsiperheen yllätykseksi kukkaroon on jäänyt vuoden alun muhkeiksi luvattujen palkankorotusten jälkeen vain murusia. Syynä ei ole suinkaan ilmastonmuutos ja lämmin talvi, vaan Vanhasen-Kataisen hallituksen epäonnistuminen inflaatiotalkoissa ja hallituksen omat maksujen ja verojen korotukset. Nyt nousevat hinnat ja maksut iskevät pahiten etenkin lapsiperheiden arkeen. Monessa perheessä rahojen riittämättömyys on jo aiheuttanut ihmetystä ja moni keskituloinenkin on joutunut tarkistamaan asuntolainojen maksusuunnitelmia.

Koville joutuu myös moni eläkeläistalous. Inflaatio ylittää jo kolmen prosentin rajan ja eläkkeiden indeksitarkistukset jäävät kahden prosentin pintaan. Samaan aikaan eläkeläispariskunnat ovat joutuneet toteamaan, ettei hallituksen lupaus eläkeläisverotuksen oikaisusta ulotu naimisissa oleviin eläkeläisiin.

Vanhasen uusi hallitus näyttää ennätyslyhyessä ajassa vieraantuneen kansalaisten arjesta. Tämän osoittaa hyvin pääministeri Vanhasen puheenvuoro eduskunnan kyselytunnilla kunnallisten palvelumaksujen merkityksestä. Vanhanen sanoi, että: "palvelumaksujen korotuksilla yritetään nyt selittää jokainen asia, että ihmisten toimeentulo heikkenee. Palvelumaksuja korotetaan kaikkiaan noin 60 miljoonalla eurolla." Vanhasen miljoonat ja lapsiperheen puuttuvat sataset eivät nyt tunnu kohtaavan toisiaan.

Palvelumaksujen ja erilaisten verojen ja hintojen nousu leikkaa kaksilapsisessa päivähoitoperheessä käytettävissä olevia tuloja noin 1700 vuodessa eli 140 euroa kuukaudessa. Hallitusta lähellä oleva Pellervon Taloudellinen Tutkimuslaitos arvioi pelkästään kauppakassin hinnan kallistuvan viidellä prosentilla. Nelihenkisessä perheessä kuukausittaiseen 400 euron ruokalaskuun on tulossa 20 euron korotus. Vuodessa tämä tekee pitkälti yli 200 euron lisälaskun. Sähkö ja bensiini ovat jo nyt nousseet ennätyskorkealle myös veronkorotusten siivittämänä.

Suurin ja isoin uusi menoerä lapsiperheiden arjessa tulee pääministerin vähättelemistä palvelumaksujen korotuksista. Hallituksen päivähoitomaksujen lähes 20 prosentin korotussuunnitelma tuo kaksilapsiselle päivähoitoperheelle 700 euron korotuksen vuodessa. Tämän lisäksi muut terveydenhuollon ja hammashuollon maksukorotukset purevat sitten vielä lisää. Lapsiperheiden ahdinko tulee ulottumaan siten myös tavallisiin keskituloisiin työssäkäyviin perheisiin.

Kokoomus lupasi ennen vaaleja lapsilisien korotuksen ja indeksiin sitomisten. Tämä oli puheenjohtaja Kataiselle suorastaan hallitusneuvotteluiden kynnyskysymys. Ei tullut tuosta asiasta kokoomukselle kynnystä hallitukseen. Lapsilisien nostamisen ja indeksiin sitomisen sijaan korotetaankin päivähoitomaksuja ja päivähoitomaksut sidotaan indeksiin! Ilmeisesti hallituksessa ajatellaan, että indeksi mikä indeksi.

Iltasanomat ja Taloussanomat tekivät kuluneella viikolla selvityksen, joka osoitti, että pääkaupunkiseudulta uuden asunnon ostavan lapsiperheen lainanhoitokulut saattavat viedä 90 prosenttia perheen tuloista. Mitähän tällaisessa lapsiperheessä ajatellaan ensi elokuussa, jos päivähoitomaksut nousevat nyt kaavailulla tavalla?

Stakesin tuoreen tutkimuksen mukaan väestön hyvinvointierot ovat jatkaneen kasvuaan. Perusturvaetuudet ovat jääneet pahasti jälkeen hyvinvoinnin kasvusta. Ja kuitenkin ensimmäistä kertaa laman jälkeen olemme nyt tilanteessa, jossa työllisten määrä ja sen mahdollistama hyvinvointi on yltänyt lamaa edeltäneelle tasolle. Toinen syy hyvinvointierojen kasvuun on verotukseemme asteittain hiipineet vääristymät. Yhä useampi suurituloinen kuittaa yhä suuremman osan tuloistaan kevyemmin verotettuna pääomatulona. Miten näille eroille käy, jos hallitus toteuttaa maatilojen, suurten metsätilojen ja yritysvarallisuuden perintöveron poistamisen, on hyvä kysymys.

Lapsiperheet tarvitsevat nyt nopeita toimia lapsiperheiden elämän ja taloustilanteen helpottamiseksi. Nyt olisi aika tehdä lapsilisiin korotus. Päivähoitomaksujen 20 prosentin korottamisesta olisi aivan ehdottomasti luovuttava. Kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien elämään parannusta toisi toimeentulotuen lapsikorotuksien nostaminen..

Politiikka on myös niitä kuuluisia arvovalintoja.

Politiikkaa on tehtävä ajassa ja nyt tuo aika näyttää sen, että lapsiperheet tarvitsevat auttavaa kättä. Lapsiperheitä ei pidä ajaa ahdinkoon. Hallituksella on mahdollisuus tehdä tarvittava perhepoliittinen korjausliike pian lämpiävän kehysriihen yhteydessä. Kehysriihessä päätös tarvittaisiin myös laajemmasta verotuksen kokonaisuudistuksesta, mikä poistaisi erityisesti pääomaverotukseen kertyneitä epäkohtia.

Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme