Mainos
Mainos

Uuden komission lupaava alku

Teija Tiilikainen pitää EU-komission salkkujakoa monelta osin innovatiivisena. Pohdintaa aiheuttaa hänen mukaansa se, miten unionin uuden perustuslain voimaanastuminen kesken komission viisivuotiskauden aiheuttaa nyt määriteltyyn salkkujakoon.

Teija Tiilikainen

Marraskuun alussa tehtäväänsä astuvan EU:n uuden komission kokoonpanoa on kiitelty laajalti. Ensimmäisenä kiittelyn aiheena on ollut nimittämisprosessin ripeä aikataulu. Komission tuleva puheenjohtaja José Manuel Durao Barroso hoiti komission salkkujaon kasaan tehokkaasti ja ilman asiaan normaalisti liittyvää jäsenmaiden välisen kädenväännön ja valtataistelun makua. Tätä voi pitää jo jonkinasteisena saavutuksena erityisesti, kun salkkuja oli ensi kertaa jakamassa kaikkiaan 25 jäsenmaata. Uuden komission pitää vielä saada Euroopan parlamentin hyväksyntä, ennen kuin se voi astua tehtäväänsä.

Tulevan komission salkkujaosta on löydettävissä tiettyä innovatiivisuutta, vaikka jokunen selkeä ongelmakin siihen kytkeytyy. Salkkujako heijastelee odotetusti taloudellisten uudistusten ja unionin kilpailukyvyn vahvistamisen keskeistä merkitystä tulevan komission työssä. Keskeiset salkut jakautuvat tämän kentän osalta tasaisesti suurten ja pienten maiden kesken samoin kuin talousreforminsa kanssa hyvin onnistuneiden ja niiden kanssa edelleen painiskelevien jäsenmaiden kesken. Talouden ja kilpailukyvyn kannalta keskeiset komissaarinsalkut menevät Hollannille ja Irlannille sekä Saksalle, jonka Günter Verheugen saa talousasioita koordinoivan varapuheenjohtajan salkun. Puheenjohtaja Barroso asettuu itse johtamaan unionin talousuudistusta paljonpuhutun Lissabonin prosessin panemiseksi täytäntöön.

Toinen innovatiivinen elementti salkkujaossa liittyy Ruotsin Margot Wallströmin nimittämiseen komission eräänlaiseksi korkean tason PR-vastaavaksi, eli institutionaalisista suhteista ja viestinnästä vastaavaksi varapuheenjohtajaksi. Kun tarkoituksena on mitä ilmeisimmin vaikuttaa ongelmiin paitsi komission niin myös koko EU:n julkisuuskuvassa, niin ollaan kyllä oikealla asialla. PR-komissaari on komission ensimmäisenä varapuheenjohtajana korkealla komission sisäisessä hierarkiassa, sillä hän toimii tarvittaessa myös komission puheenjohtajan varahenkilönä. Ei ole ollenkaan pahitteeksi, että tällaiseen tehtävään on valittu pohjoismainen nainen.

Tiettyä pohdintaa jo tässä vaiheessa on aiheuttanut se, miten unionin uuden perustuslaillisen sopimuksen mahdollinen voimaanastuminen kesken komission viisivuotiskauden aiheuttaa nyt määriteltyyn salkkujakoon. Tuossa yhteydessä ulkosuhdekomisaarin ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan tehtävät yhdistyvät unionin tulevaksi ulkoministeriksi jo nimitetyn Javier Solanan alaisuuteen. Solanasta tulee myös komission varapuheenjohtaja. Uudella komissiolla on onneksi aikaa valmistautua tilanteeseen, sillä sekä komissiota että ministerineuvostoa palvelevan ulkoministerin mukaantulo saattaa hyvinkin vahvistaa instituutioiden välistä kilvoittelua.

Pienestä jäsenmaasta tuleva komission uusi puheenjohtaja Barroso lunasti salkkujaollaan lupauksensa siitä, että komission kokoonpano vastaa koko EU:n - eikä yksittäisten jäsenmaiden - poliittisiin intresseihin. Uuden komission rakenteeseen sisältyy kuitenkin eräs yksityiskohta, johon pienen maan näkökulmasta ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Uuteen komissioon sisältyy nykyisten kahden varapuheenjohtajan sijasta kaikkiaan viisi varapuheenjohtajan paikkaa. Uuden ulkoministeri Solanan astuessa tehtäväänsä hänestä tulee komission kuudes varapuheenjohtaja. Kuudesta varapuheenjohtajan paikasta neljä on silloin suurten jäsenmaiden hallussa. Tämän yksityiskohdan lopullinen merkitys lepää pitkälti sen varassa, miten jämäkän ja uskottavan johtajuuden Barroso kykenee omaksumaan. Tähänastiset merkit lupaavat onneksi hyvää.

Teija Tiilikainen, johtaja, Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkosto

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme