Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Uuden vuoden tuulia

Jyrki Kataisen mielestä yksi koko hallituskauden keskeisimmistä verouudistuksista astuu voimaan vuodenvaihteessa. Autoveron kokonaisuudistus kannustaa ympäristöystävällisen auton hankintaan.

Vuoden vaihtuessa on hyvä summata, mitä kuluneesta vuodesta jäi käteen ja katsoa mitä uusi vuosi tuo tullessaan.

Päällimmäisenä kuluneesta vuodesta jää mieleen Kokoomuksen erinomainen vaalitulos eduskuntavaaleissa. Saavutettu tulos oli Kokoomuksen toiseksi paras koskaan. Paikkamäärämme eduskunnassa kasvoi kymmenellä. Suurimman puolueen asema jäi vain yhden paikan varaan. Erinomainen tulos jätti kuitenkin vielä sopivasti revanssihenkeä tuleviin vaaleihin. Suurimman puolueen paikka on vielä saavutettavana. Parhaiten sen voi saavuttaa nöyrästi suomalaisia kuuntelemalla ja yhteiskuntaa määrätietoisesti kuulemansa mukaisesti ja arvojensa pohjalta uudistamalla.

Syksyinen Tehyn työtaistelun uhka oli hallitukselle todellinen testi. Tyytyväisenä voin todeta, että kovassakin julkisessa paineessa hallituksen yhteistyö ja toimintakyky pysyivät erinomaisena. Syksyn tuulet vain vahvistivat sinivihreän hallituksen yhtenäisyyttä. Haluankin kiittää hallituskumppaneita hyvästä hengestä koko yhteistyömme ajalta. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen.

Syksyn vaikeudet osoittivat, ettei oikeiden asioiden tekeminen ole aina helppoa. Silti ne on tehtävä. Huolimatta vaikeuksista, itse tavoitteet toteutuivat. Naisvaltaiset, kunnalliset, koulutetut alat olivat tällä liittokierroksella korotusprosenttien kärjessä. Siitä voi olla tyytyväinen.

Muutaman asian hallittua syksyn poliittista keskustelua, on moni muu tärkeä asia jäänyt varjoon. Sinivihreä hallitus on lähtenyt toteuttamaan vauhdilla uudistuksia ja parannuksia, joita vaaleissa lupasimme ja hallitusohjelmaan kirjasimme.

Hallitusohjelmaan on kirjattu se, mitä neljän vuoden pituisella hallituskaudella tulemme toteuttamaan. Hallitusohjelma on laaja ja tehtävää riittää. Siitäkin huolimatta toteutamme heti ensimmäisenä budjettivuonna suuren määrän hallituskaudelle suunniteltuja muutoksia. Siksi olenkin hieman huvittuneena seurannut keskustelua siitä, ettei hallitus toteuta kaikkea ohjelmaansa kirjattua ensimmäisessä budjetissaan. Oppositiopolitiikkakin on keskittynyt yksinomaan seuraamaan miten ja missä tahdissa hallitusohjelmaa toteutetaan. Oma vaihtoehto on ollut hukassa tai se on ollut pelkkää lisärahan tarjoamista hallituksen uudistusten päälle.

Sinivihreän hallituksen asioiden toteuttamisjärjestys on kuitenkin selkeä. Halusimme ensimmäisenä korjata niiden asemaa, jotka ovat olleet kaikkein heikoimmilla. Vaikutuksiltaan suurimmat veronkevennykset taas toteutamme oikeassa suhdannetilanteessa, silloin kun tarvitsemme lisävauhtia talouskasvuun.

Kansaneläkeläiset, opiskelijat ja lapsiperheet ovat olleet kaikkein tiukimmilla arjessaan. Siksi aloitamme heidän asemansa parantamisesta. Kansaneläkkeet nousevat suurimmalta osalta kansaneläkettä saavista vuodenvaihteessa 55 euroa, eli lähes 11 prosenttia. Tässä ovat mukana 20 euron tasokorotus, valtaosalle suuntautuva kalleusluokan poistosta seuraava korotus sekä indeksikorotukset. Opiskelijoiden opintoraha nousee syyslukukauden alusta 15 prosenttia. Näin suuria kertanostoja ei ole näihin etuuksiin aiemmin toteutettu.

Lapsiperheiden arkea ryhdymme tukemaan sieltä, missä on kaikkein vaikeinta. Yksinhuoltajien lapsilisät nousevat vuodenvaihteessa kymmenellä eurolla. Vuoden päästä onkin sitten lapsiperheiden aika kunnolla. Silloin kotihoidontuki ja yli kolmelapsisten perheiden lapsilisät nousevat. Minimiäitiyspäiväraha noustetaan vuoden päästä vähintään työmarkkinatuen tasolle. Tämä nostaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien äitien toimeentuloa jopa yli 130 euroa kuukaudessa.

Uusi vuosi tuo myös verouudistuksia. Sinivihreä hallitus halusi oikeudenmukaistaa ja järkeistää verotusta monilta osin. Eläkeläisten verotusta oikeudenmukaistetaan. Eläkkeestä jää jatkossa käteen vähintään saman verran kuin vastaavasta palkasta. Osalla eläkeläisistä jää jo nyt samasta tulosta käteen palkansaajaa enemmän.

Myös perintöverotus muuttuu oikeudenmukaisemmaksi. Verottoman perinnön alaraja nousee 3400 eurosta 20 000 euroon. Alaikäisten lasten verovähennys nousee 40 000 euroon ja leskivähennys 60 000 euroon. Vuoden vaihteen jälkeen lapsettoman pariskunnan leskeksi jäävä ei joudu maksamaan alle 160 000 euron yhteisestä omaisuudesta, esimerkiksi omasta asunnostaan, euroakaan veroa. Tähän saakka vero on ollut 9 500 euroa. Perintöveron kevennys on mielestäni oikeus ja kohtuus.

Yksi omasta mielestäni koko hallituskauden keskeisimmistä verouudistuksista astuu voimaan vuodenvaihteessa. Autoveron kokonaisuudistus kannustaa ympäristöystävällisen auton hankintaan. Pienipäästöisten autojen hinnat tippuvat useita tuhansia euroja ja saastuttavien samalla nousevat. Tämä autoverotusta järkeistävä uudistus on ollut oma tavoitteeni jo vuosia. Sen voi hyvin todeta lukemalla vaikkapa täältä MTV3:n nettivieraan arkistosta kirjoituksiani aiemmilta vuosilta.

Myös ympäristöverot nousevat hieman. Verotuksen painopisteen on kehityttävä asteittain työn verottamisesta varsinkin ympäristöä rasittavan kulutuksen verottamisen suuntaan. Vain tavallisten ihmisten valinnoilla ja ekoteoilla voimme ympäristömme pelastaa. Siihen haluamme verotuksella kannustaa.

Kaikkea ei voi korjata kerralla, eikä tehdä täydelliseksi. Sinivihreällä hallituksella on kuitenkin selkeä ja hyvä ohjelma, jolla yhteiskuntaamme parannetaan. Poliittisen keskustelun hedelmällisyys mitataan erilaisissa vaihtoehdoissa. Mitä tehtäisiin ja mitä ei? Mistä otettaisiin pois ja mihin varat suunnattaisiin paremmin? Oppositiolta kaipaisi tällaisia kokonaisvaihtoehtoja keskustelun pohjaksi. Vaateet pelkästä lisärahasta minkä tahansa hallituksen tarjoaman summan päälle ovat helppoa populismia.

Pelkillä hyvillä aikomuksilla voi tehdä paljon virheitä. Uudistusten toteuttaminen kestävällä tavalla varmistaa myös tulevaisuuden hyvinvoinnin. Oma uuden vuoden toiveeni onkin aitojen vaihtoehtojen tuominen poliittiseen keskusteluun pelkän räksyttämisen ja huutokaupan sijaan. Se vaatisi arvokeskustelua Suomen tulevaisuudesta. Se voisi luoda jotakin uutta.

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Jyrki Katainen, kokoomuksen puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme