Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Uudenvuodenlupauksia

EK:n johtajan Arto Ojalan mielestä hyvinvointiyhteiskunnassa on aika korjata epäkohtia. Hän toivoisi kansanedustajien puuttuvan sekä eläkeikään että nuorten työllisyysasteeseen, unohtamatta myöskään tuloloukkuja ja verotuksen kevennystä.

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää kaksi ja puoli kuukautta. Talous kasvaa hurjaa kuuden prosentin vauhtia. Valtiontalouden ylijäämä vahvistuu. Nyt on rahaa! On korkea aika korjata hyvinvointiyhteiskunnan epäkohdat. Kun lupaan lisää etuuksia pääsen kansanedustajaksi, ehkä jopa ministeriksi!

Mutta aionko olla vakavasti otettava kansanedustaja? Pitääkö minun katsoa tulevaisuuteen, pidemmälle kuin vain näitä edessä olevia viikkoja ennen vaaleja? Kyllä minun pitää! Teen uudenvuoden lupauksen. Lupaan vahvistaa hyvinvointiyhteiskunnan perustaa toimimalla niin, että talous kasvaa vakaasti ja kestävällä pohjalla myös tulevaisuudessa. Kaiken perustanahan pitää olla työ ja työstä saatava tulo. Totta kai äänestäjätkin ovat niin valistuneita, että osaavat katsoa pidemmälle tulevaisuuteen.

Talouden kasvu syntyy työpanoksen ja tuottavuuden yhteistuloksena. Eikö työvoima ole vähenemässä, kun suuret ikäluokat ovat siirtymässä eläkkeelle ja nuoremmat ikäluokat ovat pienempiä? Kun näin on, vanhemmat ikäluokat on pakko saada pysymään pitempään töissä. Varhaiseläkejärjestelmien houkuttelevuutta täytyy muuttaa. Eihän ole mitään järkeä, että siirrytään pois työelämästä, vaikka työkunto on vielä hyvä. Eri asia on sitten, jos työkunto oikeasti on heikentynyt.

Entä sitten siellä nuoremmissa ikäluokissa? Miksi se työllisyysaste on edelleen niin paljon heikompi kuin muissa maissa? Kyllä koulutusaikoja on saatava lyhenemään ja myös ammatillisen koulutuksen kesken jättäneiden määrää pienemmäksi. Osaaminen on kaiken perusta. Lupaan kyllä toimia pontevasti sen puolesta, että koulutus paranee ja tehostuu kaikilla koulutuksen tasoilla.

Ja sitten ovat ne tuloloukut! Miten on mahdollista, että tietyissä tapauksissa ei kannata mennä töihin edes keskiansion suuruisilla tuloilla? Lupaan kyllä pontevasti toimia tämän epäkohdan poistamiseksi, etenkin kun Talousneuvostolta tulee asialle keskustelupohjaa antava selvitys nyt tammikuun aikana.

Olen sitä mieltä, että vahva sosiaaliturva tarvitaan. Se on tärkeätä koko yhteiskunnalle, myös elinkeinoelämälle. Mutta se tarvitaan vain niille, jotka ovat oikeasti sen tarpeessa. Ei niin, että voit todellisuudessa valita työnteon tai sosiaaliturvan varassa olon välillä.

Verotus, sehän vasta tärkeä juttu onkin. Nykyinen hallitus ja sen edeltäjäkin ovat keventäneet tuloverotusta aika mukavasti. Ja silti tuloveron tuotto on lisääntynyt. Valtion kassaan on joka vuosi tullut enemmän verotuottoja kuin valtiovarainministeriö on itse arvioinut, verojen keventämisestä huolimatta. Ja talouskin on kasvanut arvioitua reippaammin. Tämänhän täytyy olla tosi viisasta politiikkaa, koska näin myös julkisia hyvinvointipalveluja voidaan helpommin ylläpitää. Lupaan siis alentaa tuloverotusta reilusti seuraavan eduskuntakauteni aikana. Myös sen takia, että kansalaisten kulutusmahdollisuuksia pitää lisätä. Kulutus on kuitenkin se yksilön hyvinvoinnin mittari. On tosi noloa, että meidän suomalaisten kulutusmahdollisuudet ovat lähes heikoimmat Euroopassa, samalla tasolla kuin Kreikassa ja Portugalissa. Puhun tästä myös ay-johtajille, hehän ovat erittäin fiksua porukkaa, ja varmasti ymmärtävät. Eihän meidän ostovoimamme oikeasti saa olla Euroopan huonoimpia. Ja verotuksen keventäminen on tässäkin tärkeintä.

Sitten on tämä tuottavuuspuoli, se toinen tuotannon tekijä. Poliitikkona voin varmasti vaikuttaa siihen, että julkisen sektorin tuottavuus kohenee. Siihen on pyrittävä jo senkin takia, että työvoima vähenee. Ei ole mitenkään mahdollista, että kaikki liikenevä uusi työvoima menee julkisen sektorin, ennen muuta kuntien palvelukseen. Yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa on pakko lisätä. Palvelujen kysyjät, eli vanheneva, mutta yhä hyvätuloisempi väestö, haluaa laadukkaampia palveluja. Eivätkä he oikeasti rakasta sitä, että kunnallinen veroaste nousee. Kunnissa on tuottavuuspotentiaalia paljon, onneksi. Lupaan kyllä vaikuttaa siihen, että kuntien yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa lisätään, paljon enemmän ja paljon nopeammin kuin PARAS-hanke lupailee.

Ja kyllä yksityisessäkin palvelutuotannossa on tosi paljon mahdollisuuksia tehostaa toimintaa. Lupaan vaikuttaa niin, että kilpailu lisääntyy ja muutenkin parantaa palvelusektorin toimintaedellytyksiä tutkimuksen, liiketoimintaosaamisen ja rahoituksen alueella. Matkailu kasvaa koko maailmassa rajusti, ja meilläkin se on todellinen kasvuala. Muistan sen, kun hallitusohjelmaa kirjoitetaan.

Energia-asiatkin ovat tosi tärkeitä. Meillä kaikilla täytyy olla huoli elinympäristöstämme. Siitä, että ilma säilyy puhtaana ja ettemme huku sulavien jäätiköiden aiheuttamaan merenpintojen nousuun. Puhumattakaan Golf-virran mahdollisista virtausmuutoksista. Energiaa kuitenkin tarvitaan, paljon enemmän kuin tällä hetkellä kykenemme tuottamaan. Lupaan kyllä ennakkoluulottomasti tutkia, voidaanko vesivoimaa ottaa vielä enemmän käyttöön niissä vesistöissä, jotka jo on valjastettu. Myös ydinvoima on entistä tehokkaampaa ja turvallisempaa, ja ilmastoystävällistä. Monipuolisen energiantuotannon on jatkossakin oltava pitkälle omavaraista ja edullista meille kaikille, niin elinkeinoelämälle kuin kotitalouksille.

Onpa tämä ehdokkaana oleminen rankkaa! On niin paljon asioita, joista on kannettava vastuuta. Mutta toisaalta tiedän, että tyytyväiset, hyvinvoivat kansalaiset palkitsevat vastuunkannon.

Herään. Helpotun, koska minä en ole kansanedustajaehdokkaana. Mutta samalla päätän äänestää ehdokasta, joka kannattaa näin hyviä asioita!

Hyvää Uutta Vuotta ja ennen kaikkea aktiivista vaalivuotta 2007!

Arto Ojala, Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme