Mainos
Mainos

Jyrki Katainen

Nettivieras

Uusiutuvia ja ydinvoimaa

Kun keskustelu ryöppyää ydinvoimasta ja uusiutuvasta energiasta, olehan tarkkana, etteivät poliitikot viilaa sinua linssiin. ”Uusiutuvia vai ydinvoimaa?” Tulet kuulemaan tämän kysymyksen useasti, mutta se on virheellinen ja vääristelevä.

Suomi on sitoutunut erittäin vaativaan tavoitteeseen: nostamme uusiutuvan energian osuuden 38 prosenttiin kaikesta energiantuotannosta tällä vuosikymmenellä. Korostan vielä, että tuo tavoite on valtava. Se tulee myös nostamaan suomalaisten sähkölaskua ja veroja todella paljon. Harva on vielä ymmärtänyt miten kallis tuo edessä oleva urakka on. Urakka on silti vietävä läpi, sillä tavoite on oikea. Uusiutuvan energian lisäämisellä taistelemme ilmastonmuutosta vastaan.

Kokoomus haluaa lisää uusiutuvaa energiaa

Uusiutuvan energian lisääminen on Kokoomukselle keskeinen tavoite. Siksi tuulivoimaa ja bioenergiaa lisätään valtavasti lähivuosina. Esimerkiksi tuulivoiman osuus nostetaan syöttötariffeilla muutamaan prosenttiin Suomen sähköntuotannosta tämän vuosikymmenen aikana. Jo tämä päätös nostaa keskivertokotitalouden sähkölaskua noin sadalla eurolla vuodessa. Muitakin ratkaisuja tarvitaan, ja niiden kustannukset suomalaisten sähkölaskuissa ja veroissa tulevat olemaan vielä suuremmat. Myös bioenergian käyttöä on lisättävä niin paljon kuin mahdollista ilman että puun saanti muuksi raaka-aineeksi vaikeutuu.

38 prosentin tavoite uusiutuvalle energialle on kova. Kukaan vakavasti otettava taho ei siten ole kuitenkaan esittänyt, että pyrkisimme sen yli. Nyt käymässämme harkinnassa uusien ydinvoimaloiden määrästä harkitsemmekin, millä loput 62 prosenttia energiastamme tuotetaan.

Kivihiiltä, Venäjän tuontia vai ydinvoimaa?

Kysymys 62 prosentin osalta kiteytyy seuraaviin vaihtoehtoihin. Paljonko haluamme siitä tuoda venäjältä ydinsähkönä? Paljonko siitä tuotetaan ilmastoa saastuttavilla polttoaineilla kuten kivihiilellä? Ja paljonko siitä tuotetaan kotimaisella, täysin päästöttömällä ydinvoimalla? Kokoomuksen vastaus on, että mieluummin kotimaisella ydinvoimalla kuin venäläisellä ydinvoimalla. Lisäksi tuotamme energiamme mieluummin kotimaassa kotimaisella päästöttömällä ydinvoimalla kuin ilmastoa saastuttavilla fossiilisilla polttoaineilla. Venäjän tuonnin ja fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi tarvitaan jo kaksi uutta ydinvoimalaa.

Tämän lisäksi uudempi ydinvoimakapasiteetti on vanhempaa luotettavampaa. Fortumin kaksi voimalaa tulevat käyttöikänsä päähän ensi vuosikymmenen lopussa. Yhdellä nykyaikaisella voimalalla voi korvata kahden vanhan tuotannon. Rakennusluvan antaminen Fortumille ei siis lisää ydinvoimaloiden määrää Suomessa, vaan jopa vähentää sitä.

Öljystä sähköön kodeissa ja maanteillä

On siis olemassa hyvät perusteet kolmen luvan myöntämiselle. Niitä ei pitäisi kuitenkaan rakentaa kaikkia kerralla, vaan toimijat voisivat päättää, missä järjestyksessä hankkeet toteutetaan. Silti on vielä muutama asia, joita ei ole otettu vielä huomioon. Sähköntarve kasvaa koko ajan. Yllättävää kyllä, se on ympäristölle hyvä asia!

Esimerkiksi talojen lämmittäminen öljyn sijaan maalämmöllä tai ilmalämpöpumpuilla sähköön yhdistettynä on ympäristöteko parhaasta päästä. Samalla tavalla tieliikenteemme tulee tulevina vuosikymmeninä siirtymään fossiilisista polttoaineista kohti sähköä. Sekin on ympäristölle mahtava asia, joka kuitenkin lisää suuresti sähkön tarvetta. Muutos polttomoottoreista sähköautoihin on sitä nopeampi, mitä edullisempaa sähkö on. Päästötön ydinvoima on selvästi edullisin ratkaisu. Se siis vauhdittaa myös sähköautojen yleistymistä.

Energiaratkaisut luovat hyvinvointia

Meidän on edettävä nopeasti kohti päästötöntä Suomea. Tällä vuosikymmenellä leikkaamme päästöistämme viidenneksen. Tavoitteen tulee olla päästöjemme puolittaminen nykyisestä reilun kahden vuosikymmenen aikana. Neljässä vuosikymmenessä voimme luoda Suomesta lähes päästöttömän yhteiskunnan. Haluamme silti samalla säilyttää Suomen vauraana hyvinvointiyhteiskuntana. Siksi päästöttömyyden tavoittelu ei saa tuhota teollisuuttamme ja työpaikkojamme. Samalla kun lisäämme uusiutuvien osuutta niin paljon kuin kansantaloutemme kukkaro sen kalleutta kestää, pitää meidän hoitaa toinen puoli korvaamalla fossiiliset polttoaineet ja tuontienergia ydinvoimalla. Niin pääsemme nopeimmin päästöttömään Suomeen.

Ydinvoiman rakentaminen ei maksa senttiäkään suomalaiselle veronmaksajille tai kotitalouksille. Päinvastoin, kokonaan yksityisesti rahoitettu ydinvoima tuo vaurautta, työtä, verotuloja ja siten hyvinvointia. Näillä tuloilla voimme maksaa myös uusiutuvista energiamuodoista koituvan jättilaskun. Päättäessämme tulevan ydinvoimamme määrästä, päätämme myös hyvinvointiyhteiskuntamme vauraudesta. Jos syynäämme tulevien vuosien sähköntarvettamme millimetrimitalla, asetamme samalla huomaamattamme lasikattoa teollisuutemme kukoistukselle, työpaikkojen määrälle ja hyvinvoinnille. Jos siis pitää valita kärsimmekö jatkossa energiapulasta vai tuotammeko sitä hieman yli tarpeen, valitsen jälkimmäisen.

Kun siis joku esittää julkisessa kysymyksen ”uusiutuvia vai ydinvoimaa”, hän yrittää viilata kuulijaa linssiin. Oikea vastaus on, että tarvitsemme uusiutuvia JA ydinvoimaa. Vain niin kuljemme nopealla tahdilla kohti päästötöntä Suomea luomalla samalla uutta hyvinvointia tulevaisuuteen.

Jyrki Katainen, valtiovarainministeri

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme