Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Uutta puhtia hallitukseen

Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Arto Ojalan mielestä Eero Heinäluoma teki jahkailun jälkeen odotetut päätökset SDP:n ministereiden kierrätyksestä. Hallitukseen tuli uusia "kansan palvelijoita".

Ministerihän tarkoittaa suomeksi kansan palvelijaa. Hyvä, että ministereitä vaihdettiin, vaihtomiehet tuovat uutta puhtia pelikentälle. Uutta puhtia tarvitaankin, ja odotukset ovat korkealla. Hallituksella on loppukaudellaan vielä tärkeitä päätöksiä tehtävänä. Näitä päätöksiä odottavat niin Suomi kuin suomalaisetkin.

Hallitus valmistelee parhaillaan uudistetun Lissabonin strategian mukaista kasvun ja työllisyyden kansallista toimenpideohjelmaa vuosille 2005-2008. Ohjelma ulottuu vuoteen 2008, siis pitkälle seuraavankin hallituksen toimikaudelle. Tämänkin vuoksi ohjelma on erittäin tärkeä. Mutta se on tärkeä myös siksi, että hallitus joutuu ottamaan kantaa merkittäviin ja ehkä kipeisiinkin kysymyksiin. Ja ratkomaan niitä kansallisen kilpailukyvyn ja työllisyyden nimissä.

Voi olla, että joissakin muissa EU-maissa tämä prosessi otetaan kevyesti, niin kuin koko Lissabonin kilpailukyky- ja kasvuprosessi on aiemmin otettu, koko Euroopan tappioksi. Ja varmaan joku on sitä mieltä, ettei Suomen tarvitse tässä asiassa olla luokan tunnollisin ja paras oppilas. Mutta nyt kannattaa olla paras, se on kansallisesti tärkeätä, elintärkeätä meille kaikille suomalaisille, kun haluamme pysyä kärjessä maailmanlaajuisessa kilpailussa.

EU:n komission esittämät kasvua ja työllisyyttä koskevat yhdennetyt suuntaviivat - joiden pohjalta Suomenkin ohjelma valmistellaan - puhuu merkittävistä ja myös vaikeista asioista. Ainakin, jos asioita arvioidaan sen mukaan, miten ennen on ajateltu. Seuraavassa muutamia esimerkkejä suuntaviivoista. "Talouden ja julkisen talouden kestävyyden varmistaminen". Ei riitä, että turvataan riittävät verotulot! Pitää uskaltaa ja myös puuttua eläkemenoihin, työttömyysmenoihin, kuntien palvelurakenteisiin…työllisyyden nimissä. "Palkkakehityksen tulee myötävaikuttaa makrovakauteen ja kasvuun". Ollaan alueella, jossa päätökset tehdään työmarkkinajärjestöjen piirissä, mutta josta hallituksella tulee kuitenkin olla selvä näkemys, jälleen työllisyyden nimissä. "Varmistetaan työllisyyttä edistävät palkka- ja muiden työvoimakustannusten kehitykset". Jälleen ollaan työmarkkinajärjestöjen alueella, mutta silti kokonaisvastuu on hallituksella. - Näiden kolmen esimerkin lisäksi suuntaviivoja on vielä 21 muuta, yhtä tärkeätä!

Mutta, mutta….onko uudella valtiovarainministerillä voimaa ja uskallusta ajaa politiikkaa, joka ylittää ideologian mukanaan tuoman jäykkyyden? Uskaltaako uusi valtiovarainministeri pakottaa ministeriryhmänsä mukaansa ja ajatella yli ahtaiden eturistiriitojen, silläkin uhalla, että lunta tulee tupaan? Politiikan realiteetti on, että Heinäluoman, SDP:n uuden puheenjohtajan, on pakko voittaa vaalit ja saada pääministerin paikka seuraavien vaalien jälkeen. Voisiko ajatella, että vaalit voitetaankin politiikalla, jossa puututaan totuttuihin rakenteisiin ja tavoitellaan kaikin keinoin korkeampaa työllisyysastetta? Vaikka se ehkä aluksi tekisi jopa kipeää, mutta tuottaisi korkojen kanssa hyvän tuloksen.

Ministeri Kalliomäki antoi loistavan testamentin "perintöpuheenvuorossaan" UutispäiväDemarissa11.3.2005, jossa hän kehotti sosiaalidemokraatteja ilman ennakkoasenteita miettimään parhaita mahdollisia välineitä hyvinvointivaltion turvaamiseksi ja kehittämiseksi. Ministeri Kalliomäki halusi myös kutsua työmarkkinajärjestöt keskustelemaan työmarkkinoiden kehittämiseksi siinä hengessä, mitä EU:n komission suuntaviivoissa työmarkkinoista esitetään. Tulevan ministeri Heinäluoman kannattaa uudistaa kutsu ja patistaa järjestöjä töihin kilpailukykyä, tuottavuutta, kasvua ja työllisyyttä estävien jäykkyyksien perkaamiseksi. Tähän työhönhän velvoittaa myös voimassa oleva tulopoliittinen sopimus.

Linjapuheessaan SDP:n puoluekokouksessa viime kesänä Heinäluoma totesi, että kunta- ja palvelurakenneuudistus toteutetaan jo tämän vaalikauden aikana. Tämä on erittäin tärkeää ja tässäkin asiassa on uskallettava hypätä ideologioiden yli. Väestön ikärakenne lisää palvelujen tarvetta kiihtyvällä vauhdilla, eikä niitä kyetä järkevästi ja kustannustehokkaasti tuottamaan nykyisellä kuntarakenteella ja totutuilla tuotantotavoilla.

Aikataulu on tärkeä siksi, että seuraavista vaaleista ei saa tulla kuntavaaleja, joissa keskustelu "lähidemokratiasta" nousee vaalien ykkösteemaksi. Vaalien aikaan yhteiskunnassa on keskusteltava tulevaisuudesta, miten hyvinvointiyhteiskunnan kilpailukyky turvataan ikääntyvän väestörakenteen ja vähenevän työvoiman olosuhteissa.

Uudelta valtiovarainministeriltä, muilta uusilta ministereiltä ja koko hallitukselta odotetaan piristyvää peliä hallituskauden toisella puoliajallakin. Me kansalaiset haluamme olla voittajien puolella kansakuntien kilpailussa. Ja ministerihän tekee puolestamme päätöksiä, kansan palvelijana.

Arto Ojala, Elinkeinoelämän keskusliitto

(MTV3)

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme