Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Valtionyhtiöt torikaupassa

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma harjoittaisi maltillista omistajapolitiikkaa valtionyhtiöiden suhteen.

Suomen valtio on vuosien saatossa tehnyt kauaskantoisia päätöksiä ja perustanut ison joukon erilaisia valtionyhtiöitä. Osa yhtiöistä on vanhempia, osa tuoreempia. Viimeiset yhtiöt on perustettu erilaisten kilpailuseikkojen johdosta. Nämä yhtiöt muodostavat tällä hetkellä noin 25 miljardin omaisuusmassan. Valtionyhtiöiden omistuksen arvo on yksin tällä vaalikaudella kasvanut 14 miljardia.

Valtiolla on osakeomistuksia 53 merkittävässä yhtiössä. Näistä 29 on valtionyhtiöitä, joissa valtio on enemmistöomistaja ja 24 on osakkuusyhtiöitä, joissa valtiolla on huomattava vähemmistöomistus. Valtiolla on omistuksia 13 pörssiyhtiössä.

Laman jälkeen valtiolla ei ollut edellytyksiä huolehtia valtionyhtiöiden tarvitsemasta lisäpääomasta. Tämä oli tärkeä tekijä vietäessä yhtiöitä pörssiin ja laajennettaessa omistuspohjaa. Samaan suuntaan vaikutti myös se, että muuttuneissa oloissa valtiolla ei ollut enää samoja syitä säilyttää omistustaan kaikissa yhtiöissä.

Eduskunta on tehnyt useita päätöksiä siitä, miten valtionyhtiöpolitiikkaa tulee tehdä. Se on antanut hallitukselle tarkat myyntirajat, joiden puitteissa maan hallituksen tulee hoitaa valtion omaisuutta ja valtionyhtiöitä, Suomen kansalaisten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Valtionyhtiöpolitiikka on ensi vaalikaudella päätetty keskittää yhden ministerin vastuulle. Valtionyhtiöministerin tehtävä ei tule olemaan helppo, sillä toimintakenttä on laaja ja on myös osattava yhdistää julkishallinnon ja elinkeinoelämän pelisäännöt. Kuitenkin olen varma siitä, että tuo keskittämisratkaisu on ainoa oikea toimenpide. On perusteltua, että uusi hallitus antaisi heti toimikautensa alussa eduskunnalle erillisen selvityksen tulevasta valtionyhtiöpolitiikasta.

Edelleenkin meidän tulee harjoittaa maltillista ja suomalaisten veronmaksajien etuja suosivaa omistajapolitiikkaa. Valtion omistuksesta päätettäessä ei tule lähteä ideologisista myyntitarpeista, vaan tehdä yhtiökohtainen tarkastelu. Esimerkiksi Finnairin ja energiayhtiöiden valtionomistajuus tulee säilyttää. Kansallinen, oma lentoyhtiö varmistaa sen, että Suomesta pääsee maailmalle suoraan emmekä ole pelkkä syöttöliikenteen kohde. Merkitystä on myös sillä, että valtio säilyy omistajana esimerkiksi teräsyhtiöissä. Näillä ja metsäyrityksillä on iso merkitys Pohjois- ja Itä-Suomen aluerakenteessamme ja siksi on syytä huolehtia, että tämä tuotanto säilyy Suomessa.

Keskusta on nyt lähtenyt työllisyysohjelmassaan huolettomalle tielle. He myisivät valtionyhtiöt rahoittaakseen omia veronalennuslupauksiaan.

Pidetään hetki hauskaa ja katsotaan, jäikö mitään käteen. Kauankohan tuolla keskustan talouslinjalla tarkenee? Voi olla, että kohta on myytävät myyty ja miten sitten suu pannaan? Ettei keskustalle kävisi tässä samalla tavalla kuin Suomen Pankin rahakuljetuksen ryöstössä, jossa jäljet häviävät ensimmäisen lumipyryn yhteydessä. Pitäisi olla päivänselvää, ettei yliopistojen ja muun koulutuksen pysyviä menoja voida rahoittaa väliaikaisilla tuloilla.

Siksi SDP haluaa tarjota kansalaisille varmuutta ja turvaa myös omistajapolitiikan suhteen. Tässä asiassa ei ole syytä käydä torikauppaa.

Eero Heinäluoma, SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme