Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Vanha miljardi

SDP:n puoluesihteerin Eero Heinäluoman mukaan työllisyyttä tukevan rahan käyttöä voisi hyvin tehdä kaksikärkiohjauksella, jolla autettaisiin kahta erityisryhmää: nuoria ja ikääntyviä.

Viimeiset työllisyysluvut kertovat, että työssä olijoiden määrä on kääntynyt nousuun. Helmikuussa työllisiä oli 40 000 enemmän kuin vuosi sitten. Hallituksen talouspolitiikan toimet vaikuttavat hyvin kotimaassa: kotimainen kysyntä on pysynyt vahvana ja kuluttajien luottamus parempaan huomiseen on säilynyt. Työllisyyden paraneminen onkin pitkälti kotimarkkinoiden varassa. Olemme onnistuneet siinä, missä Saksa on epäonnistunut: kotimarkkinoiden käynnissä pitämisessä. Tässä on tärkeä rooli onnistuneella kolmikantayhteistyöllä ja tuloratkaisulla ja myös etupainotteisilla veroratkaisuilla, jotka ovat vahvistaneet kotimaista kulutuskysyntää.

Hallituksen maaliskuinen kehysriihi viestitti, ettei hallitus tyydy olemassa oleviin saavutuksiin, vaan jatkaa työllisyyskehityksen tukemista. Pääasiat mielessä pitäen kehysriihi sujui järjestäytyneesti ja ilman suurta dramatiikkaa. Tärkeätä oli, että työllisyydenhoitoon varattiin lisää varoja. Pidemmän ajan kasvunäkymille oli tärkeätä, että tutkimukseen ja tuotekehitysvaroja nostettiin lähes 50 miljoonalla. Työministeri Tarja Filatov sai erityisesti nuorten ja pitkäaikaistyöttömien auttamiseen lisää rahaa 36 miljoonaa. Tämä antaa uusia mahdollisuuksia työmarkkinatuella olleiden työllistämiseen.

Uusia lääkkeitä kuitenkin tarvitaan. Hallitus päätti varata 150-200 miljoonaa lähinnä työllisyyttä tukeviin rakenteellisiin uudistuksiin maksu- ja veropolitiikassa. Oikein kohdennettuna kyseessä on merkittävä summa: nyt haetaan parhaita ideoita vanhan miljardin markan suuruiseen toimenpidepakettiin.

Hallitus on jo käynnistänyt tämän uudistuksen valmistelun käyden lävitse useita vaihtoehtoja. Uudistusta onkin syytä kiirehtiä, jotta verohallituksen tekniikan tarvitsemat aikataulut ehtivät mukaan ja tulokset voisivat näkyä jo ensi vuoden maksuissa ja sitä kautta työllisyydessä.

Rahan käyttöä voisi hyvin tehdä kaksikärkiohjauksella, jolla autettaisiin kahta erityisryhmää: nuoria ja ikääntyviä. Nuorten kohdalla työllistymiskehitys onkin ollut oikeansuuntaista. Nuoria työttömiä oli tämän vuoden helmikuussa jo yli viidennes vähemmän kuin vuonna helmikuussa 2002. Vielä lisää vauhtia saataisiin nuorisotyöttömyyden helpottamiseen, mikäli alle 25-vuotiaille voitaisiin toteuttaa yhteiskuntakuun nimellä kulkeva malli, jossa viime kädessä yhteiskunta takaisi viimeistään kolmen kuukauden jälkeen työ- koulutus- tai harjoittelupaikan saannin.

Suureksi ongelmaksi näyttää nousevan ikääntyvien, yli 50 -vuotiaiden uloslyönti työmarkkinoilta. Tämän näkee myös käytännön kansalaispalautteessa. Olen saanut paljon postia yli 50-vuotiailta työttömiltä, jotka ovat jättäneet satoja työpaikkahakemuksia ilman yhtään kutsua työpaikkahaastatteluun.

Hallituksen tärkeisiin tavoitteisiin kuuluu työllisyysasteen nosto ja työssäoloaikojen pidentäminen. Tätä tavoitetta tukisi sellainen maksupolitiikka, joka palkitsisi ikääntyvästä henkilöstöstä huolta pitäviä työnantajia. Työeläkemaksujahan on jo korjattu siihen suuntaan, ettei vanhemmista työntekijöistä tarvitse maksaa muita korkeampia maksuja. Tätä linjaa olisi syytä jatkaa.

Nyt tarvitaan uusia toimia työllisyyden tukemiseksi. Esitänkin, että työnantajat vapautettaisiin esim. yli 55-vuotiaista työntekijöistä kokonaan tai osittain työnantajan sotu-maksusta. Muutos olisi helppo teknisesti toteuttaa ja sen toteuttamiseen riittää hyvin hallituksen kehysriihessä varattu 150-200 miljoonaa euroa. Tämä voisi merkitä 50-vuotiaiden työvoimakustannusten alentumista usealla prosentilla ja houkuttelisi pitämään henkilöstöstä kiinni sekä lisäisi nyt työttömänä olevien mahdollisuuksia uuden työpaikan saantiin.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme