Mainos
Mainos

Vapautta, ei anarkiaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes varoittaa komission valmistelevasta palveludirektiivistä. Sosiaali- ja terveyspalvelut pitää saada Siimeksen mukaan rajattua direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle. Muuten on mahdollista, että niin päivähoitoa kuin terveyspalveluitakin koskevat suomalaiset laatuvaatimukset voidaan tulkita jatkossa kaupan esteiksi.

Useimpia ihmisiä EU-direktiivit eivät suuremmin kiinnosta. Niistä tulevat mieleen lähinnä käyrät kurkut, veneiden tervauksen kieltäminen ja suomalaisten kesäisen kansallisherkun grillimakkaran syöpävaarallisuudesta puhuminen. Kurkkujen käyryyden säätelemisen kaltaisille hullutuksille voi aivan hyvin nauraakin, mutta niiden rinnalla direktiiveillä säädellään monesti myös vakavia ja suomalaisen arjen kannalta olennaisia asioita. Siksi direktiiveistä pitäisi jaksaa kiinnostua edes vähäsen.

Juuri nyt EU:n uumenissa valmistellaan ns. palveludirektiiviä. Sen tarkoituksena on vapauttaa palveluiden kauppaa ja tuoda ne nykyistä vahvemmin osaksi EU:n sisämarkkinoita. Palveludirektiivin sisällöstä päättäminen onkin yksi uuden, kesäkuussa valittavan europarlamentin tärkeimmistä tehtävistä.

Palveludirektiivin tavoite on sinällään aivan hyvä ja oikea. Direktiiviin liittyy kuitenkin kaksi vakavaa ongelmaa, jotka on syytä ratkaista ennen lopullisten päätösten tekemistä. Ongelmat koskevat palveluiden laatua ja toisaalta palvelutyöntekijöiden työehtojen määrittelyä ja valvontaa.

Direktiivi lähtee siitä, että palveluiden laatua ei enää jatkossa valvottaisikaan siinä maassa, jossa palvelu tuotetaan vaan valvonnasta vastaisi se maa, jossa palveluyrityksellä on kotipaikka. Lisäksi esimerkiksi palveluiden laatuun ja niiden tuotantoon liittyviin vastuukysymyksiinkin sovellettaisiin yrityksen kotimaan säännöksiä, ei niitä sääntöjä, jotka vallitsevat maassa, jossa palvelu tuotetaan.

Esimerkiksi Suomeen perustettavan ulkomaisen ketjun omistaman kahvilan tapauksessa muutos ei varmasti ole kovin suuri ongelma, sillä kahvilatoiminta on aika samanlaista kaikkialla. Mutta jos esimerkiksi Puolaan rekisteröity yritys alkaisi tuottaa vaikkapa yksityisiä päivähoitopalveluita Suomessa, sen henkilökunnan pätevyysehdot ja muut laatuvaatimukset eivät enää jatkossa määräytyisikään Suomen vaan Puolan lainsäädännön mukaisesti. Tämä olisi mahdollista siksi, että komission mukaan uuden direktiivin piiriin kuuluisivat myös voittoa tuottavat julkiset palvelut.

Sosiaali- ja terveyspalveluita tuotetaan Suomessa jo nyt jonkin verran yksityisesti ja Pohjoismaiden ulkopuolella niiden markkinaehtoinen tuotanto on pikemminkin pääsääntö kuin poikkeus. Julkisten palveluiden yksityinen tuotanto ei kuitenkaan ole Suomessa tällä hetkellä sinällään ongelma, sillä esimerkiksi yksityisiä päivähoitopalveluita koskevat täsmälleen samat laatuvaatimukset kuin kunnallisia palveluitakin.

Asia on järjestetty näin siksi, että päivähoidossa on kyse kansalaisten perusoikeuksista aivan niin kuin terveydenhuollossakin. Mutta jos palveludirektiivi hyväksytään komission nyt esittämässä muodossa, on mahdollista, että niin päivähoitoa kuin terveyspalveluitakin koskevat suomalaiset laatuvaatimukset voidaan tulkita jatkossa kaupan esteiksi. Siksi sosiaali- ja terveyspalvelut pitää rajata selkeästi direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle.

Myös työntekijöiden oikeudet täytyy saattaa viimeistään nyt ajan tasalle. Koska EU:ssa ei vieläkään ole kaikille yhteisiä työelämän pelisääntöjä, komission ehdottamasta palveludirektiivistä voi seurata se, että myös päivähoitohenkilökunnan työehdot määräytyvät jatkossa palvelun lähettäjämaan säännösten mukaan. EU:ssa on toki säädetty ns. lähetettyjä työntekijöitä koskeva direktiivi. Sen mukaan jokaiseen työntekijään sovelletaan aina sen maan työehtoja, jossa työntekokin tapahtuu. Direktiivissä on kuitenkin porsaanreikiä eikä työehtojen valvonta ole muutoinkaan hyvällä tolalla. Siksi työelämän pelisäännöt pitää saada viimeistään nyt kuntoon kaikkialla Euroopassa. Paras vaihtoehto on se, että työelämän vähimmäispelisäännöt ja niiden valvonta saatetaan nyt kerralla kuntoon koko Euroopassa.

Valmisteilla oleva palveludirektiivi onkin viisasta hyväksyä vain osana laajempaa pakettia, jossa huolehditaan kaupan vapauden ohella myös kansalaisten perusoikeuksista ja työelämän pelisääntöjen rakentamista. Ilman sitä palveludirektiivin mukaisen kaupan vapauttamisen lopputuloksena ei nimittäin ole vapaus vaan silkka anarkia. Se tuskin on eurooppalaisten perusarvojen mukaista.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme