Mainos
Mainos

Mikko Maenpaa

Nettivieras

Veroale-cocktailista paha jysäri

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää varoittelee puolueita lupailemasta liiallisia veroalennuksia vaalien alla. Useiden verojen alentamisen sijaan Mäenpää suosisi työn verotuksen alentamista palkansaajien ostovoiman ja yritysten kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Eduskuntavaaleihin on aikaa neljä kuukautta - joulupukin tuloon vain kuusi viikkoa.

Eduskuntavaalit ovat maamme merkittävimmät vaalit: niissä ratkaistaan Suomen suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomi on menestynyt suhteellisen hyvin globalisaation keskellä, vaikka ongelmia onkin. Työttömyys, asuntojen kohtuuttomat hinnat ja epävarmuuden lisääntyminen työelämässä rasittavat päivittäin monen suomalaisen arkea.

Yhteiskunnan ongelmien ratkaisuvaihtoehtojen lisäksi tulee rajusti muuttuvassa maailmassa pohtia ennen vaaleja sitä, miten Suomi menestyy vuosien 2007 ja 2011 välisenä aikana. Tällöin päähuomio kannattaa kiinnittää siihen, miten Suomessa tulevaisuudessa kasvatetaan yhteistä kakkua ennen kuin sitä jaetaan.

***

Koulutus ja osaaminen ovat olleet suomalaisen kansankodin valttikortit jo pitkään. Suuri kiitos tästä kuuluu peruskoululle, joka on pakottanut kaikki suomalaiset koulutuksen tielle, antanut jokaiselle yksilölle mahdollisuuden rakentaa omaa menestystarinaansa ja tasa-arvoistanut yhteiskuntaa.

Haasteet hyvälle koulutukselle tulevatkin nyt ulkoapäin: suomalaisen koulutusjärjestelmän tulee olla entistä enemmän myös kansainvälisesti kilpailukykyinen. Ikäluokkien pienentyessä toisen asteen oppilaitosverkoston ja ennen kaikkea korkeakouluverkoston tiivistäminen on välttämätöntä.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä tutkintoja ja opetussuunnitelmia sotkematta on lisättävä. On osattava tehdä parempaa työnjakoa oppilaitosten välillä hyvien tuloksien aikaansaamiseksi. Kaikkien ei tarvitse olla laajoja koulutustavarataloja.

Painopistettä oppilaitosten opetuksessa on siirrettävä aikuiskoulutukseen. Työelämän lisääntyvä koulutustarve tulee resursoida riittävästi. Tähän tarvitaan myös verovaroja.

***

Miltä alalta löytyy seuraava suomalainen menestystarina? Koulutuksen ja osaamisen lisäksi Suomi on pitänyt ainakin kohtuullisesti huolta tutkimus- ja tuotekehityksestään.

Yritysten omien panostusten lisäksi julkisella rahalla on erittäin suuri merkitys. Suomi on aina myös osannut yhdistää julkisen ja yksityisen sektorin toiminnot ja rahoituksen uusia innovaatioita luotaessa.

Kilpailu maailmassa tutkimus- ja tuotekehityspanoksissa kiihtyy ja pienen maan on osattava tehdä seuraavan vaalikauden aikana oikeita valintoja. Tähänkin tarvitaan verorahoja.

***

Julkisen sektorin tulevaisuus punnitaan aivan erityisellä tavalla seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Tutkimusten mukaan kansalaiset arvostavat julkisen sektorin tekemää työtä: energiahuolto, tiet ja vedet on pidettävä kunnossa, kuntien peruspalvelut on turvattava, yleiseen turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota ja kansalaisten tulee voida luottaa oikeusvaltioon.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on toteutettava kunnolla seuraavan vaalikauden aikana. Vain sillä tavalla luodaan kestävä pohja laadukkaalle palvelutuotannolle. Monin paikoin palvelut ja koko valtionhallinto on Suomessa tuotettu kansainvälisesti arvioiden pienillä kustannuksilla.

Valtion tuottavuusohjelma ei saa merkitä sitä, että yhteiskunnan infrastruktuurilta putoaa pohja pois. Uuden teknologian käyttöönotolla voidaan toimintojen tuottavuuttakin parantaa, mutta erityistä huomiota tulee kiinnittää julkisen sektorin palkkakilpailukykyyn. Laadukkaat toiminnot edellyttävät panostusta ihmisiin. Ja taas tarvitaan verovaroja.

***

Jälleen kerran yhteiskunnan rakennemuutos ja muuttoliike ovat yllättäneet suomalaiset poliitikot. Vaalien lähestyessä asumisesta on hyvä puhua, mutta ongelmat on tiedetty kauan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Jo pitkään on oltu tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudun asunto-ongelmat kärjistyvät vaarallisella tavalla. Nuoret perheet eivät kykene hankkimaan asuntoja kaupunkialueelta, vaan joutuvat asumaan usein kaukana työpaikoista, mikä vaikeuttaa lapsiperheiden arkea.

Suurissa asuntolainoissa piilee vaara: korot ovat ennenkin yllättäneet ja hinnat romahtaneet. Nyt tulisikin arvioida vuokra-asuntotuotanto uudelleen. Laadukas vuokra-asunto tulisi tehdä hyväksyttäväksi ja mahdolliseksi kaikille nuorille perheille ja muutoinkin saamisehtoja pitää höllentää.

Hyvä että kaavoituksessa ollaan ottamassa rohkeampia askeleita. Nuoret perheet tarvitsevat rahansa arjen kulutukseen eivätkä hulluihin korkomenoihin. Hyvään asuntopolitiikkaankin tarvitaan verovaroja.

***

Vanheneva Suomi uhkaa viedä pohjaa pois verokertymältä. Enemmän ihmisiä siirtyy työelämästä pois kuin sinne tulee. Tärkeintä tällöin on se, että työhön tullaan sujuvasti suoritettujen opintojen jälkeen mahdollisimman nuorena. Tämä vaatii monesti opetuksen resurssien lisäämistä.

Työelämää tulee kehittää niin, että jaksamme tehdä työtä terveinä ja motivoituneina eläkeikään asti ja ylikin. Tämä vaatii työn organisoinnilta, työhierarkioiden uudistamiselta, osaamisen ylläpitämiseltä ja johtamiselta paljon.

Työllä Suomi rahoitetaan. Työhyvinvointi, työssä jaksaminen ja työpaikan innovatiivisuuden kehittäminen ovat paitsi työelämän, myös yhteiskunnan haasteita.

***

Puolueet ovat käynnistelemässä eduskuntavaalikoneitaan ja samalla verokeskustelu vilkastuu. Pahaa pelkään, että kun kansalle pitää vaalien voittamiseksi luvata yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, veroja on mukava luvata keventää. Ne kun koskettavat kaikkia.

Tähän asti esillä ovat olleet ainakin perintöverotus, elintarvikkeiden arvonlisävero, tuloverotus marginaaliveroineen, autoilun verotus, eläkeläisten verotus, ja erilaiset haittaverot kuten viinavero. Kova verococktail, josta voi tulla paha jysäri.

Työn verotuksen alentamisella palkkaratkaisujen yhteydessä on saatu erinomaisia ratkaisuja aikaan työllisyyden, palkansaajien ostovoiman ja yritysten kilpailukyvyn turvaamisen kannalta. Ratkaisut on tehty siten, että valtion verotulot eivät ole pienentyneet. Tässä on nyt erityisesti tarkan euron paikka.

Mikko Mäenpää, STTK:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme