Mainos
Mainos

Paula Lehtomaki

Nettivieras

Verotuksella pyrittävä myös ohjaavuuteen

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki varoittaa energian hinnan noususta tulevaisuudessa. Osan hinnan noususta aiheuttaa energiaverotuksen kiristyminen, osaltaan energian hintaa hilaa ylöspäin päästökauppa. Lehtomäki puoltaa energiaveron korotusta, kunhan sillä ohjataan ihmisiä järkevän energiankäytön suuntaan.

Viime aikoina on puhuttu paljon kaavailluista energiaverojen nostosta. Keskustelu on herättänyt ymmärrettäviä vastareaktioita. Harvahan meistä veroja rakastaa, joten tuoreimmat uutiset siitä, ettei sähköveron nosto olisikaan kuluttajalle kovin dramaattinen, on varmasti otettu hyvillä mielin vastaan.

Riippumatta siitä, millainen veroratkaisujen taso tulee olemaan, kuluttajan on joka tapauksessa varauduttava siihen, että sähkön ja energian hinta tulee nousemaan. Lyhyellä aikavälillä tähän vaikuttaa ennen kaikkea päästökauppa. Pidemmällä tähtäimellä taas esimerkiksi sitoumukset uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämisestä vaativat meillä niin paljon ja niin mittavia toimia, että tarvitaan myös tuntuvia rahallisia satsauksia.

Vaikka muut tekijät vaikuttavat hintoihin usein verotusta enemmän, tulee veroratkaisut tehdä myös ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä. Verokeskustelussa painottuu usein fiskaalinen näkökulma, varsinkin kun ratkaisuja haetaan päättämällä ensin valtiontaloudellisen vaikutuksen loppusumma. Kun tavoitteeksi on kuitenkin asetettu ennen kaikkea energiansäästö- ja ympäristöhyödyt, pitää lopullisten päätösten toteuttaa myös tätä tavoitetta.

Euro on usein hyvä ohjaamisen apuväline, mutta sittenkään sen vaikutusta ei kannata yliarvioida. Tämän tästä toistuva bensan hintakeskustelu on tästä hyvä esimerkki: yhtäältä polttoaineen korkeaa hintaa kauhistellaan ja tankilla käydessä se kirvelee. Toisaalta aniharva muuttaa tai on halukas muuttamaan toimintatapojaan, vaikka hinta nousee.

Verotuksen ohjaavuuteen on hyvä pyrkiä silloinkin, kun hintaohjaus ei toimi kovin vahvasti. Yhteiskunnallisella päätöksenteolla annetaan myös signaaleja siitä, mitä pidetään suositeltavana.

Euroa pitää käyttää kepin lisäksi myös porkkanana. Ajoneuvojen verotuksen porrastaminen päästöjen mukaan on yksi hyvä etenemistie. Edelleen pitää tukea myös esimerkiksi asuntojen energialähteiden muutoksia ympäristöystävällisempään ja energiaa säästävään suuntaan.

Tavallisten ihmisten ja kotitalouksien energiansäästön aikaansaamisessa on kyse myös tiedosta - ja sitä kautta asenteista. Periaatteessa tietoa siitä, miten kotona voi hillitä sähkönkulutusta, on saatavilla useista lähteistä. Käytännössä lienee niin, ettei tieto ole saavuttanut vielä kaikkia kotitalouksia eikä ainakaan tarttunut kaikkiin kuluttajiin.

Nyt kun energian hintakeskustelu on poikkeuksellisen paljon pinnalla, olisikin oiva tilaisuus myös tarkastella, miten voitaisiin vahvistaa kuluttajien tietämystä omien valintojensa vaikutuksista. Sähkölasku, verolla höystettynäkään, ei tipahda käsiin meistä riippumattomien voimien toimesta, vaan sen loppusummaan voi itse vaikuttaa.

Jos ja kun energiaveroratkaisuilla tavoitellaan todellista ohjausvaikutusta, niin kuin syytä on, sen yhteydessä olisi hyvä pohtia myös muita ohjaamisen välineitä. Tiedottaminen ja koulutus ovat tässä työssä keskeisessä asemassa.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme