Mainos
Mainos

Eero Heinaluoma

Nettivieras

Verotus hakoteille

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoman mielestä Suomen nykyhallitus vie verotusta yhä enemmän hakoteille. Hallitusta lähellä oleville erillisryhmille räätälöidään verohelpotuksia ja samaan aikaan terveydenhoidon, vanhustenhoidon ja koulun tarpeet unohdetaan. Heinäluoma vaatiikin veropohjaa rapauttavien yksittäispäätösten sijaan vaihtoehdoksi verotuksen kokonaisuudistusta, jolla pidettäisiin huolta laajasta veropohjasta, verotuksen selkeydestä ja läpinäkyvyydestä sekä oikeudenmukaisuudesta.

Hallituksen eilinen perintöverotuksen uudistus on karkea esimerkki hallitukselle läheisten erillisryhmien edun asettamisesta yhteisen edun ja tasapuolisuuden edelle. Suuret yritys- ja maatilaomaisuuksien saajat vapautetaan käytännössä kokokaan perintöverosta. Samalla uudistus suorastaan pilkkaa keskituloista palkansaajaa, jonka tavanomainen asuntoperintöä edelleenkin verotetaan.

Tähän saakka verotuksen perusteena on ollut maksukyky; nyt tämä periaate käännetään ylösalaisin. Ei siis ihme, että asiantuntijat laajasti ovat kritisoineet tällaisia verouudistuksia.

Olen useaan otteeseen tälläkin palstalla pitänyt esillä suomalaisen metsäteollisuuden raaka-ainepulaa ja Venäjän puutullien tuomia haasteita. Olen luvannut oppositioin kaiken tuen hallitukselle venäjän kanssa käytävissä neuvotteluissa. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.

Vanhasen hallituksen ainoa saavutus metsäasioissa on ollut lupaus räätälöidä uusia verohelpotuksia metsänomistajille. Seurauksena on ollut suomalainen puukaupan hiljentyminen kun omistajat ovat jääneet odottamaan verohelpotuksia! Jo kesällä on siis odotettavissa uusia lomautuksia ja irtisanomisia.

Puukauppasektorilta haluttaisiin poistaa verot kokonaan. Aluksi on tulossa seuraavan viiden vuoden ajaksi verovapaus ensiharventamisesta saataville puunmyyntituloille. Esitys on erikoinen, sillä ensiharvennus on toimenpide, joka jo muutoinkin kuuluisi normaalin metsänhoidon piiriin.

Seuraava hallituksen verotuksen erityisetuus on sitten säästämisen nimissä esitelty uusi vähennys osinkotulojen verotukseen. Häveliääsi tämäkin muutos tuodaan erillisenä eduskuntaan, jotta verotuksen muutosten suunnasta ei syntyisi kuvaa..

Kaikilla näillä hallituksen kevennyksillä on yksi yhteinen nimitys. Helpotuksia niille, jotka pärjäävät jo muutenkin hyvin ja joilla on isoja omaisuuksia. Vanhasen hallitus näyttääkin keskittyvän jakamaan etuja näille hallitusta lähellä oleville erityisryhmille. Vanhasen porvarihallitus vie verotusta yhä enemmän hakoteille.

Erillisryhmille räätälöidyt verohelpotukset ja verotuksen kevennysvaran roiskiminen maailman tuuliin, tulevat kalliiksi. Työnteosta on kovaa vauhtia tulossa yhä enemmän ainoa hallitukselle tärkeä veromuoto. Tämä kehityksen suunta on käännettävä. Verotukseen tarvitaan kokonaisuudistus tämän tilkkutäkkimäisen rapauttamisen sijaan. Uudistus, jolla huolehditaan laajasta veropohjasta, verotuksen selkeydestä ja läpinäkyvyydestä sekä oikeudenmukaisuudesta. Siksi verotuksen rakennetta on uudistettava siihen suuntaan, että työn tekeminen on aina kannattavaa.

Suomen kokonaisveroastetta ei voida joka vuosi laskea, mutta verotuksen rakennetta tulee jatkuvasti kehittää. Verojen on perustuttava oikeudenmukaisella tavalla veronmaksajien maksukykyyn. Verotuksen on kannustettava työntekoon ja yrittämiseen ja sillä on torjuttava ympäristöhaittoja. On hyvä pitää mielessä, että verotuksen tehtävänä on turvata hyvinvointivaltion ja tarpeelliseksi katsottujen tehtävien rahoitus kestävällä tavalla. Sairaanhoitajat, opettajat ja päiväkotien henkilöstö ansaitsevat jatkossa kilpailukykyisen palkan.

Talouskasvun rajoitteeksi on tulevaisuudessa kysynnän sijaan muodostumassa enemmänkin tarjonta. Tosiasia onkin, että suuret yleiset veronkevennykset eivät enää toimi yhtä tehokkaasti kasvun ja työllisyyden edistäjinä kuin aikaisempina vuosina. Pääoma- ja omaisuusverotuksen täytyy uudistua kokonaisuudistuksen osana.

Palkkatulojen ja pääomatulon verotus on tällä hetkellä liian erilaista pääomatulojen hyväksi. Pääomatuloverotus on varsinkin suhteessa ansiotulojen verotukseen kehittynyt epäyhtenäiseksi, vaikeasti hallittavaksi ja suorastaan epäoikeudenmukaiseksi. Ympäristöverotus on yksi nopeimmin kehittyvistä verotuksen lajeista.

Ympäristöverotusta pitää kehittää osana tehokasta ohjausjärjestelmää, kun pyrimme vähentämään hiilidioksidi- ja muita päästöjä. Ympäristöverotusta kehitettäessä tulee huomioida myös uudistusten vaikutukset tulonjakoon. Ympäristöverotus täytyy hyvittää muualla verotuksessa ja päätökset tulee yhdistää järkevään suhdannepolitiikkaan.

Yritysverotus on pidettävä kilpailukykyisenä. Tähän sosialidemokraatit ovat sitoutuneet yli vaalikausien, ja sitoumus kantaa edelleen. Suomeen sijoittavat ja täällä työpaikkoja luovat voivat luottaa siihen, että yritysten verotuksessa ei tehdä äkillisiä muutoksia ja yritysverotus pidetään kilpailukykyisenä.

Erillisratkaisujen sijaan nyt olisi aika katsoa kokonaisuutta. Verotuksessa on kokonaisuudistuksen aika. Näin voi paremmin toteutua myös verotuksen oikeudenmukaisuuden suuri tavoite.

Eero Heinäluoma

SDP:n puheenjohtaja

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme