Mainos
Mainos

Jutta Urpilainen

Nettivieras

Vihreällä kasvulla uusia työpaikkoja

Esitin talvella 2009, että uusi parlamentti, uusi komissio ja EU:n jäsenvaltiot ryhtyisivät heti EU-vaalien jälkeen valmistelemaan vihreän talouskasvun ja vihreiden työpaikkojen strategiaa. Tuohon ehdotukseeni on nyt syytä palata.

Tavoitteeksi asetin, että strategissa määriteltäisiin keinot, joilla Eurooppa nostetaan 2010-luvulla maailman kärkeen puhtaan teknologian aloilla. Tarvitsemme strategian, joka johdattaa EU:n vuoteen 2020 mennessä maailman kilpailukykyisimmäksi vihertaloudeksi. Ohjelman nimesin Tukholman strategiaksi.

Globaalin talouskriisin keskellä Euroopassa ja muuallakin maailmassa on syytä muistaa, että ihmiskunnan suurin haaste on edelleen ilmastonmuutos. Ilmaston lämpeneminen ei ole ainoastaan ympäristön kannalta katastrofaalista, vaan se on sitä myös taloudelle, työllisyydelle ja ihmisten hyvinvoinnille. Tarvitsemme rohkean ja kunnianhimoisen suunnitelman, jolla vastaamme samanaikaisesti talous- ja työllisyyskriisin sekä ilmastonmuutoksen meille asettamaan haasteeseen.

Mitä pidempään viivyttelemme ilmastonmuutoksen torjunnassa, sitä kalliimpaan on aikanaan siirtymisemme matalapäästöiseen yhteiskuntaan. Ilmastonmuutoksen torjunnan pitäisi olla ykkösasia paitsi eurooppalaisille poliitikoille, niin myös yrityksille, työnantajille, työntekijöille ja kansalaisille. Vihreässä sektorissa on Euroopan uuden kasvun siemen.

Vihreän teknologian maailmanmarkkinoiden odotetaan kaksinkertaistuvan viimeisimpien selvitysten mukaan vuoteen 2020 mennessä yli 3 000 miljardiin euroon. Taloudelliset mahdollisuudet ovat siis valtavat. Saksassa vihreä sektori muodostaa jo nykyään kahdeksan prosentin osuuden maan bruttokansantuotteesta. Tämän odotetaan kasvavan noin 14 prosenttiin ensi vuosikymmenen kuluessa.

Alkuvaiheessa vihreän sektorin luominen edellyttää huomattavia julkisia ja yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan. Näissä Eurooppa kulkee Yhdysvaltojen perässä, joka panostaa vihreään sektoriin puolitoistakertaisen määrän Eurooppaan verrattuna. Suomessa porvarihallitus on kulkenut viherelvytyksessä vielä muita Euroopan maita hitaammin.

Euroopan sosialidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat esittivät syksyllä 2008 mittavia investointeja ympäristö- ja energiateknologiaan. Demarijohtajien arvioiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana olisi pelkästään Eurooppaan mahdollista synnyttää kaksi miljoonaa viherkaulustyöpaikkaa. Suomeen suhteutettuna oikea luku voisi olla kansanedustaja Liisa Jaakonsaaren esittämä 20 000 uutta työpaikkaa vihreälle sektorille.

Viherkaulustyö korvaa ne sinikaulustyöpaikat, jotka menetämme kansainvälisen työnjaon muuttuessa. Poliitikoilta kehitys edellyttää lainsäädäntöä, joka tukee uusiutuvan energian käyttöä ja kehittämistä sekä energiatehokkuutta. EU-ohjelmien, kuten rakennerahaston ja Euroopan Sosiaalirahaston, varoja pitäisi kohdentaa viherkaulustyöpaikkojen luomiseen. Euroopan Investointipankin on lainoitettava riittävästi vihreän kasvun projekteja.

Elvytys vihreän kasvun avulla luo tulevaisuuden kilpailukykyä ja tarjoaa myös uuden mahdollisuuden Suomen metsäteollisuudelle. Tässä murroksessa meidän on järkevää olla mukana edelläkävijänä - ei sopeutujana.

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme