Mainos
Mainos

Arto Ojala

Nettivieras

Vuokratyö tarvitsee arvonnousun

EK:n johtajan Arto Ojalan mukaan vuokratyö on hyödyllistä sekä työnantajan, työntekijän että yhteiskunnan näkökulmasta. Vuokratyön huono maine on Ojalan mielestä menneisiin perustuvaa ennakkoluuloa, jolle ei enää ole perusteita.

Vuokratyö on Suomessa aika uusi työnteon muoto. Siksi sen osuuskin on Suomessa vain 0,9 prosenttia koko työvoimasta. Osuus on kuitenkin nopeasti kasvamassa. Euroopassa keskimäärin vuokratyötä tekee pari prosenttia työvoimasta, Briteissä ja Hollannissa viitisen prosenttia.

Vuokratyö herättää intohimoja. Joidenkin henkilöstöpalveluyritysten maine on takavuosina ollut huono ja käyttäytymistavat kyseenalaisia. Vuokratyö on useimmiten määräaikaista, minkä takia se ei tarjoa pysyvää työsuhdeturvaa. Väitetään, että vuokratyö ei tarjoa työehtosopimusetuuksia, että sen ajalta ei kerry lomia, sairausajan palkkaa ei makseta eikä työterveyshuoltoa ole järjestetty. Ay-liike on ilmoittanut nostavansa vuokratyön epäkohdat esiin käynnistyneissä työehtosopimusneuvotteluissa.

Näistä syistä äskettäin julkistettu Henkilöstöpalveluyritysten Liiton Promenade Researchilta tilaama tutkimus oli mielenkiintoista luettavaa. Selvityksen otos oli erittäin edustava ja näin tulokset myös luotettavia. Vuokratyöntekijät ovat pääosin erittäin tyytyväisiä työhönsä, ja neljä viidestä vastaajasta ilmoitti voivansa suositella vuokratyön tekemistä tuttavilleen.

Vuokratyön luonnetta kannattaa avoimin silmin miettiä useasta näkökulmasta. Yritysten kannalta on tietenkin kyse siitä, että työntekijämäärä voidaan vuokratyövoiman avulla pitää optimaalisena. Nopeat kysynnän vaihtelut, lyhytaikaiset kysyntähuiput, sairaslomat sekä perhevapaat luovat tarvetta vuokratyövoimalle. Määräaikaisuuksissa vuokratyö tarjoaa ratkaisun ilman rekrytointikuluja. Työvoimapulan aloilla vuokratyövoima tarjoaa ratkaisun. Vuokratyövoima on yrityksille kallista työvoimaa, tulevathan palkkakustannusten päälle myös vuokrausyrityksen palkkiot. Ylimääräiset kustannukset toki kompensoituvat työvoiman käytön joustavuutena.

Yhteiskunnan kannalta vuokratyövoima on myös hyödyllistä. Se mahdollistaa sellaisen työn teettämisen, joka vakituisessa työsuhteessa ei olisi mahdollista. Vuokrattu työntekijä on pois työttömien joukosta, luo lisäarvoa ja pienentää näin yhteiskunnan kustannuksia. Vuokratyövoima tarjoaa myös mahdollisuuden löytää ”piilotyöpaikkoja” vaikkapa sairastumisten ajalle, jolloin nämä työt voisivat helposti ainakin lykkäytyä tai jäädä kokonaan tekemättä.

Työntekijän näkökulmasta vuokratyö tarjoaa erilaisia joustavia mahdollisuuksia. Vuokratyövoima voi olla portti työelämään, ainoa mahdollisuus päästä työmarkkinoille. Vain työssä, myös määräaikaisessa, työmarkkinakelpoisuus paranee nopeasti. Määräaikaista vuokratyösuhdetta seuraa uusi työ, ja työsuhde voi muuttua myös vakinaiseksi työsuhteeksi.

Vuokratyötä on helppo saada. Työntekijä voi itse valita ajan, jolloin haluaa työtä tehdä, ja usein myös paikan. Työnantaja ei voi määrätä työhön. Työnteon vapaus onkin yksi suuri syy vuokratyön kasvavalle suosiolle, jota erityisesti nuoret käyttävät siekailematta hyväkseen. Vuokratyö antaa myös mahdollisuuden hankkia monipuolista kokemusta eri työpisteistä. Joillekin se on myös mahdollisuus hankkia lisäansioita.

Vuokratyöllä on ollut huono maine. Tämän vuoksi alan yritykset laativat jo vuosia sitten yhteiset eettiset toimintaperiaatteet. Vuokratyö on määräaikaista työtä. Työntekijän kannalta on parempi, että määräaikaisia työsuhteita hoidetaan vuokratyöyrityksen kautta kuin suoraan, työntekijän tulevaisuus on tällöin aina paremmin turvattu. Vuokratyön yleisissä sopimusehdoissa pyritään siihen, että asiakassopimuksiin otettaisiin vähintään kuukauden irtisanomisaika, jotta henkilöstöpalveluyritys voisi ilmoittaa työntekijälle hyvissä ajoin määräaikaisen työsuhteen päättymisestä.

Alalla on yksi varsinainen yleissitova työehtosopimus, joka kattaa toimistopalvelut, taloushallinnon ja it-palvelut. Muissa tapauksissa noudatetaan työvoimaa vuokraavan yrityksen työehtosopimusta. Lomat kertyvät vuosilomalain tai työehtosopimuksen määräysten mukaan. Käytännössä lomat useimmiten maksetaan rahana työntekijän omasta toivomuksesta. Työntekijähän voi pitää lomaa ihan niin kuin haluaa, toisin kuin vakinaisessa työsuhteessa oleva. Sairausajan palkka maksetaan työehtosopimusten määräysten mukaisesti. Lakisääteinen tai sitä parempi työterveyshuolto on myös järjestetty.

Promenade Researchin tutkimus kumoaa monia vääriä mielikuvia vuokratyöstä. Kävi ilmi, että työsuhde- ja palkka-asiat on hyvin hoidettu. Vuokrayritykset huolehtivat henkilöstönsä hyvinvoinnista jopa paremmin kuin vakinaisessa työssä teollisuudessa.

Ainakin minun silmäni Promenade Researchin tutkimus avasi uudella tavalla. Näin näyttää käyneen myös työministeri Tarja Cronbergille, joka Taloussanomien (12.6.07) mukaan toteaa, että ”vuokratyötä ei tarvitse suitsia juurikaan”. Hänen mukaansa ”luottamusmiehellä pitäisi olla oikeus tietää, millä työehdoilla vuokratyöntekijä tekee töitä. Vuokratyö ei saa syrjäyttää vakituista työtä, ja lisäksi vuokratyöntekijällä täytyy olla alan työehtosopimuksen mukainen palkka ja edut”. Näistä kolmesta asiasta kaksi toteutuu varmasti jo nyt. Kolmannen asian, palkkatiedot, työntekijä voi toki milloin tahansa luovuttaa luottamusmiehelle.

Ilmiselvästi on syytä karistaa mielestä ennakkoluulot vuokratyötä kohtaan.

EK:n johtaja Arto Ojala

Nettivieraat: Uusimmat

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme