Mainos
Mainos

15-vuotiaan raiskanneiden tuomio aleni hovissa – syynä ”yleinen rangaistuskäytäntö"

Itä-Suomen hovioikeus alensi tänään antamassaan päätöksessä 15-vuotiaan tytön raiskauksesta tuomittujen kahden miesten vankeusrangaistuksia, ja heidän maksamiaan korvauksia. 

Kolmikko oli viettämässä iltaa toisen miehen yksityisasunnolla Savonlinnassa vuonna 2012 alkoholia juoden, kun tyttö sai jonkinlaisen paniikkikohtauksen. Tytölle annettiin rauhoittavaa lääkeainetta, jonka vaikutuksesta yhdessä alkoholin kanssa miehet olivat oikeuden päätöksen mukaan tietoisia. 

Tämän jälkeen molemmat miehistä raiskasivat tytön, joka heräsi tekoon. Oikeus katsoi, että molemmat tiesivät tytön iän. Toinen miehistä on 22-vuotias ja toinen 28. 

Uhri ei pystynyt puolustautumaan

Etelä-Savon käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuudessaan törkeänä. Teon nöyryyttävyyttä lisäsi oikeuden mukaan se, että miehiä oli kaksi. Uhri oli avuttomassa tilassa, eikä hän pystynyt millään tavalla puolustautumaan.

Psykologisen selvityksen mukaan tyttö on kärsinyt teosta raskaasti. Hän on kokenut pelkotiloja ja masennus- ja ahdistusoireita, jotka ovat heikentäneet hänen jo ennestään huonoa psyykkistä vointiaan.

Käräjäoikeuden mukaan raiskaajat ovat ilmeisesti olleet tietoisia tytön henkisistä ongelmista ja käyttäneet niitä hyväkseen.

Käräjäoikeus tuomitsi toisen miehistä kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Toiselle miehistä langetettiin kahden vuoden ja kolmen kuukauden ehdoton. 

Lisäksi miehet velvoitettiin korvaamaan uhrille henkisistä ja fyysisistä kärsimyksistä 13 000 euroa.

Aiempi rangaistus alensi tuomiota

Kumpikin miehistä valitti tuomiostaan Itä-Suomen hovioikeuteen, missä sekä vankeusrangaistukset että korvattava summa alenivat tänään annetulla päätöksellä.

Toisen miehen tuomiota hovioikeus alensi kahteen vuoteen ja kolmeen kuukauteen ja toisen yhteen vuoteen ja yhdeksään kuukauteen. Korvaussumma kutistui 10 000 euroon. 

Rikosnimikkeet olivat lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ja raiskaus. 

Oikeus perusteli päätöstään vetoamalla ”yleiseen rangaistuskäytäntöön”.

Toisen miehen rangaistusta alensi hänen vuonna 2014 saamansa toinen tuomio, joka on yli kaksi vuotta ja kolme kuukautta vankeutta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme