Mainos
Mainos

15-vuotias hakkasi ikätoverinsa ja uhkaili viestillä, käräjäoikeus piti vakavana rikoksena – "Sie v*tun pelle lopetat sen kotkalaisten dissaamisen tai mie tapan sut"

"Sie vitun pelle lopetat sen kotkalaisten dissaamisen tai mie tapan sut…". Näin alkoi WhatsApp-viesti, jonka lähettänyt alaikäinen poika syyllistyi Kymenlaakson käräjäoikeuden mukaan "vakavaan rikokseen oikeudenkäyttöä vastaan". Poika tuomittiin käräjäoikeudessa kahdesta pahoinpitelystä ja uhrinsa uhkailusta perjantaina. 

Ensimmäinen pahoinpitely tapahtui, kun tekoaikaan 15-vuotias poika mukiloi ikätoveriansa Haminassa tammikuussa. Poika oli tarttunut toista rinnuksista, lyönyt nyrkillä kasvoihin ja paiskannut ojaan.

Toinen pahoinpitely tapahtui noin kuukausi ensimmäisen jälkeen, kun nuorukainen pahoinpiteli 14-vuotiasta poikaa yhdessä kahden muun kanssa kahteen otteeseen.

Poika oli ensimmäisen pahoinpitelyn jälkeen uhkaillut uhriaan väkivallalla ja vaatinut, ettei tämä kertoisi tapahtuneesta poliisille.

Oikeudessa luettiin viesti, jonka pahoinpitelijä oli lähettänyt uhrilleen.

– Kävin jo ettiis sinuu Haminas, enkä nähnyt. Jos joudun viel tulee sinne, nii etin sut vaikka vittu isäs perseestä. Hakkaan sut ihan paskaks, viestissä uhkaillaan jutun alussa mainitun lisäksi.

Käräjäoikeus katsoi, että uhkailu oli ”vakava rikos oikeudenkäyttöä vastaan”. Oikeuden mukaan rikoksen luonne ja se, että uhkaus liittyi aiempaan pahoinpitelyyn olisi puoltanut jopa vankeusrangaistusta.

Tekijä oli kuitenkin 15-vuotias, eikä varsinaisessa uhkaustilanteessa oltu käytetty väkivaltaa tai uhattu välittömällä väkivallalla, mikä oikeuden mukaan lievensi tekoa. Lieventävinä yksityiskohtina nähtiin myös pojan puhdas rikosrekisteri ja se, että ADHD vaikutti hänen impulssikontrollinsa.

Poika tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä nuorena henkilönä ja oikeudenkäytössä uhkaamisesta nuorena henkilönä sakkorangaistukseen. Maksettavaa 100 päiväsakosta pojalle jäi 600 euroa. 14-vuotiaan pahoinpitelyyn osallistuneet tuomittiin pahoinpitelystä nuorena ja heille määrättiin hieman alle 300 euron suuruiset sakot.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme