Mainos
Mainos

16-vuotias kuristi opettajaa koulun pihalla - opettaja vaihtoi työpaikkaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tekoaikaan 16-vuotiaan tytön sakkoihin, kun tämä kuristi naisopettajaa Jakomäen peruskoulun pihalla.

Korjaus 7.10: Jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että kyse olisi ollut pojasta. 1997 syntynyt tyttö oli tekoaikaan 16-vuotias. Nyt hän on täyttänyt 17.

Tapahtumat sattuivat vuosi sitten syyskuussa. Toinen naisopettaja oli valvomassa välituntia ja huomannut tupakoivat oppilaat. Opettaja oli todennut leikkiin liittyvästi eräälle oppilaalle ”[nimi]-rotta, sinut on nähty”.

Tuolloin 16-vuotias oli suivaantunut nimittelystä ja huoritellut opettajaa. Oikeussalissa kuullun todistajan mukaan nuori oli käsittänyt rotta-sanan rasistikseksi ilmaukseksi.

Toinen opettaja paikalle

Pahoinpitelyn uhriksi joutuva opettaja oli saapunut paikalle. 16-vuotiaalle oli ehdotettu koulun alueelta poistumista tai asian selvittämistä luokanvalvojan kanssa.  

Nimittely jatkui ja 16-vuotias oli kertonut alkavasta matematiikan kokeesta.

Opettaja otti kevyesti kiinni vastaajan ranteesta ja olkapäästä. Tarkoitus oli ohjata oppilas sisään. Tyttö kuitenkin kierähti ympäri ja otti opettajaa kurkusta kiinni.

Ote oli voimakas, mutta opettaja kykeni hengittämään. Tyttö löi tilanteessa opettajaa muutaman kerran ja potki useita kertoja jaloille.

Opettajan huuli halkesi ja hän sai mustelmia kasvoihin, käsiin ja jalkoihin.

Tappouhkauksia 

Myöhemmin opettaja sai puhelimitse kaksi tappouhkausta ja hänen autoaan vandalisoitiin. 

Näistä ei 1997 syntynyttä tyttöä tai ketään muutakaan syytetty, eikä hän oikeudessa tiennyt niistä mitään.

Opettaja kertoi ahdistuneensa uhkauksista ja joutuneensa vaihtamaan työpaikkaa.

Nyt 17 vuotta täyttänyt tyttö tuomittiin 30 päiväsakkoon eli maksamaan 180 euroa. Oikeus määräsi tytön maksamaan kivusta ja särystä korvausta 700 euroa sekä opettajan oikeudenkäyntikuluja 2550 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme