Mainos
Mainos

24-vuotias irakilaismies otettiin kiinni Vaasassa – poliisin epäilykset terrorismimurhasta heräsivät kesällä

Keskusrikospoliisi on yhteistyössä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa pidättänyt varhain tänäaamuna Vaasan seudulla miehen epäiltynä terrorismi- ja sotarikoksesta. 

Miehen kiinniotto sujui rauhallisesti.

– Kiinniotto tapahtui varhain aamulla, mies otettiin kiinni sisätiloista. Aivan normaali kiinniottotilanne, siinä ei ollut vastarintaa tai mitään muutakaan erikoisuutta, rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista sanoo.

24-vuotias irakilaismies oli tullut Suomeen viime vuoden syksyllä. Häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä törkeästä sotarikoksesta.

Epäillään osallisuudesta joukkomurhaan

Keskusrikospoliisi on tapauksen tarkemmista yksityiskohdista vaitonainen, eikä ota kantaa siihen, oliko mies ollut Suomeen saapuessaan vastaanottokeskuksessa.

Poliisilla oli herännyt miehestä epäillyt kesällä.

– Jonkin aikaa ollaan asiasta tiedetty, loppukesästä. Sen jälkeen ollaan päästy joitakin asioita tarkastelemaan, Räty kertoo.

Epäilty teko on tehty osana vuoden 2014 Camp Speicherin joukkomurhaa, jossa ISIS-joukot ja heidän liittolaiset surmasivat eri arvioiden mukaan 1000-1700 Irakin armeijan sotilaskoulutuksessa olevaa henkilöä.

Laaja yhteistyö Irakin viranomaisten kanssa

Keskusrikospoliisilla on tutkittavanaan samaan joukkomurhaan liittyvä toinen kokonaisuus, jossa kahta veljestä epäillään terroristisista murhista. Veljesten tapaus ja Irakin viranomaisten kanssa tapahtunut yhteistyö johdattelivat poliisin miehen jäljille. 

Keskusrikospoliisin tutkijat ovat käyneet kaksi kertaa Irakissa. 

– Meillä on yhteys Irakiin ja Irakissa on myöskin oma tutkintakomissio, joka tutkii tätä Camp Speicherin joukkomurhaa. Olemme saaneet sitä kautta tietoa tutkinnasta ja sen lisäksi myös Suomesta on tullut tietoja, Räty kertoo.

Rädyn mukaan rikoksista epäiltyä miestä ei ole vielä päästy kuulemaan. Poliisilla on jutussa vielä useita kuulusteluja tekemättä niin Suomessa kuin Irakissakin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme