Mainos
Mainos

Aarnio-juttu jatkuu hovissa - Aapio: ”Mikään ei ole välttämätöntä, jos se ei ole laillista”

Huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion Trevoc-oikeudenkäynti eteni torstaina asianosaisten kuulemiseen. Ensimmäisenä äänessä oli Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio, jonka mukaan Helsingin poliisia petettiin Trevoc-kaupoissa.

Vuosi sitten Helsingin käräjäoikeus langetti Jari Aarniolle 1 v 8 kk ehdottoman vankeustuomion. Oikeuden mukaan Aarnio samaan aikaan valmisteli seurantalaitteiden hankintoja Trevoc-yhtiöstä ja omisti sitä salaa.

Tätä haaraa on nyt puitu hovissa vapusta alkaen, vaikka huumeisiin nivoutuvasta pääjutusta ei ole saatu vielä käräjäoikeudesta päätöstä.

Hovissa on käyty useita päiviä läpi jutun laajaa kirjallista aineistoa. Torstaina edettiin kuulemisiin, joista ensimmäisenä vuorossa oli Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio.

Helsingin poliisilaitos on jutussa asianomistaja, koska syytteiden mukaan sitä petettiin Trevoc-kaupoilla. Vuosi sitten käräjäoikeus hylkäsi Aarnion syytteet tästä törkeästä petoksesta.

Aapion mukaan nimenomaan Aarnio ajoi yhteistyötä Trevocin kanssa.

Onko petetty, jos Trevocilla oli piilo-omistaja? valtionsyyttäjä Mikko Männikkö kysyi.

- Totta kai, Aapio vastasi.

Aapion mukaan Trevocin olisi pitänyt kertoa sen taustoista oma-aloitteisesti. Syyttäjän käsityksen mukaan yrityksen rahoituksessa salattiin paitsi Aarnion osuus niin myös linkki järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Aapion mukaan poliisia petettiin, jos taustalla oli salattu päätösvallan käyttäjä. - Emme voi tietää mikä vaikutus sellaisella oli.

Syyttäjä Männikkö kysyi kuinka välttämättömiä Trevocin seurantalaitteet olivat. Puolustus on korostanut sitä, että mitään todellisia vaihtoehtoja Trevocin laitteille ei ollut.

- Mikään ei ole välttämätöntä, jos se ei ole laillista, Aapio totesi.

Aapio huomautti, että suuri osa muista poliisilaitoksista oli tuohon aikaan ilman seurantalaitteita. Hän arveli, ettei juttuja olisi saatu paljastettua tai työvoimaa olisi jouduttu käyttämään enemmän fyysiseen seurantaan.

Puolustukset kyselivät

Puolustuksen avustajat tenttasivat Aapiota siitä, uskoiko hän Keijo Vilhusen rahoittaneen Trevocia. Aapion mukaan hänellä ei ole tästä näkemystä.

Aapion mukaan se riittää, että taustalla oli jännitteitä, jotka synnyttivät vaaran poliisin tiedon päätymisestä vääriin käsiin.

Asianajaja Teppo Laine totesi, ettei Trevocin ja Helsingin poliisilaitoksen sopimuksessa ole mitään tiedonantovelvollisuutta.

Tähän Aapiolla ei ollut sanottavaa.

- Totta kai me haluamme, että omistajuus on sellaisella pohjalla ettei siellä ole kytkentöjä mihinkään rikollisjärjestöihin tai omistusjärjestelyt eivät ole keinotekoisia, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki totesi vuorollaan.

Käräjäoikeudessa Koskimäki ja erityisesti Aarnion puolustus ajautuivat törmäyskurssille, mutta nyt hovioikeudessa keskustelu oli sopuisaa.

Oikeudenkäynti jatkuu asianosaisten ja todistajien kuulemisella hovissa kesäkuun puoliväliin.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme