Mainos
Mainos

Aarnio-syyttäjä: Huumekaupoissa käytetty puhelin paikantui poliisin päällikköpäiville

Syyttäjän mukaan hasiskaupoissa käytetty puhelin paikantui toukokuussa 2011 poliisin päällikköpäiville Haikon kartanoon, jossa Jari Aarniokin oli. Oikeussalissa selvitettiin torstaina muun muassa tämän prepaidin liikkeitä.

Syyttäjän mukaan tällä ns. 551-puhelimella Pasilan mies eli Jari Aarnio piti yhteyttä UB-jengipomoon. Oikeudenkäynnissä lukuisat prepaidit on koodattu liittymän kolmen viimeisen numeron mukaan.

Syyttäjän mukaan Aarnio järjesteli puhelimella huumekauppoja, mutta Aarnion mukaan kyse oli rikostiedusteluun liittyvistä huumepoliisin puhelimista.

Puhelin Haikon kartanossa

Salissa käytiin läpi tämän ns. 551-puhelimen liikkeitä, eri toten paikannusta Haikon kartanoon 5. toukokuuta 2011.

Porvoon lähellä pidettiin poliisin päällystöpäivät. Sinne paikantui siis sekä Aarnion virkapuhelin että tämä jengipomoon yhteydessä ollut 551-puhelin.

Aarnio myönsi olleensa päällikköpäivillä.

Aarnion selityksen mukaan 551-puhelin ei ollut hänellä, vaan paikannukset syntyivät kun Aarnion alainen toi hänelle aineistoa yllättäen eteen tulleeseen esitykseen.

Jutussa syytteessä oleva alainen, huumepoliisin rikosylikonstaapeli sanoikin vieneensä tätä materiaalia.  

Kahdessa paikassa yhtä aikaa

Rikosylikonstaapeli kertoi luovuttaneensa Aarnion työhuoneesta haetun materiaalin Aarniolle Haikon kartanon ulko-ovella.

- Ajoin sinne Pasilasta. Matkaan meni alle puoli tuntia, rikosylikonstaapeli vastasi syyttäjän kysymykseen.

Syyttäjän mukaan Pasilan miehen 551-puhelin paikantui Haikoon kello 9.33-9.52.

Syyttäjä Pihla Keto-Huovinen veti uuden todisteen esiin. Sen mukaan rikosylikonstaapeli oli kirjautuneena Pasilassa yhteen poliisin tietokonejärjestelmään 9.12-9.17 ja toiseen 9.17-9.54.

Miten voitte olla kahdessa paikassa yhtä aikaa? syyttäjä kysyi.

- Siihen on luonnollinen selitys, rikosylikonstaapeli vastasi. - Tein töitä kuuntelutiloissa ja joku muu on voinut tehdä koneella hakuja.

- Minulla oli kaikkein laajimmat oikeudet poliisirekistereihin. Olen voinut jättää koneen auki muiden käytettäväksi.

Salasana kollegoille

Rikosylikonstaapeli kertoi joskus lainanneensa rekisterin yleissalasanaa kollegoille. Hänellä oli myös oikeudet mm. Tullin rekistereihin. Rikosylikonstaapeli arveli, että joku muu on myös voinut kirjautua hänen salasanoillaan sisään.

Onko tällainen sallittua? syyttäjä kysyi.

- En tiedä, mutta se on pakon sanelemaa.

Onko tunnuksista ohjeita?

- Kyllä varmaan. Luulen, että vuonna 2012 tuli kirjalliset ohjeet siitä.

Syyttäjän mukaan on selvää, että Helsingin poliisilla on ollut operaatiopuhelimia, mutta 551-puhelin ei niihin kuulunut.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme