Mainos
Mainos

Aarnio vaatii vapauttamistaan

Nelisen kuukautta poliisivankilassa ollut Jari Aarnio vaatii vapauttamistaan meneillään olevassa pakkokeinoistunnossa.  Vyyhdin toinen tutkinnanjohtaja Krista Soukola kertoi hetkeä ennen istunnon alkua, että tutkinnanjohto vastustaa vapauttamista.

Juttua puidaan keskiviikkoiltapäivänä suljetuin ovin Helsingin käräjäoikeudessa. Huumepoliisin päällikköä epäillään kaikkiaan 15:sta eri rikoksesta, joista vakavimpia ovat neljä törkeää huumausainerikosta. Aarnio on kiistänyt kaikki rikosepäilyt.

Käsittely voi kestää tunteja.

Juttua puidaan erityisesti pakkokeinoihin tarkoitetussa salissa 208. Asianajajat puhuvat siitä "satasen salina", koska normipalkkio pakkokeinoistunnosta on noin sata euroa. Oikeustoimittajat tuntevat sen puolestaan "punaisen lyhdyn" -salina, koska istunnot siellä ovat järjestään salaisia.

Takavarikot jatkuvat

Ennen vapauttamisvaatimusta salissa puitiin toisessa istunnossa tutkinnassa tehtyjen takavarikkojen jatkamista. Puheenjohtaja Marjatta Berg piti käsittelyn avoimena, joskin itse takavarikkoasiakirjat pysyvät salaisina. Niiden sisältöä ei salissa paljastettu.

Tutkinnanjohto vaati takavarikkojen jatkoa heinäkuulle, mutta oikeus suostui pitämään ne  voimassa 27. toukokuuta saakka. Alkuperäisen määräyksen mukaan syytteet - jos siis sellaisia on tulossa - pitäisi nostaa tuolloin. 

Salissa puitiin myös tapauksen julkisuutta. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kritisoi vahvasti sitä, että syyttäjät saavat tiedottaa tutkinnasta, mutta puolustus ei.

- Yhdenvertainen oikeudenkäynti ei toteudu tässä järjestelmässä, jos toinen osapuoli voi tiedottaa mistä on kyse, Leppiniemi lausui.

- Jos saisin kertoa mistä on kyse, juttu näyttäisi kovin toisenlaiselta.

Syytteen määräajan jatko

Käräjäoikeus antoi keskiviikkona myös ratkaisun yhden haaran vanhenemiseen. Kyse oli vuonna 2009 epäillystä tietovuodosta, joka olisi vanhentunut huhtikuussa 2014.

Aarnion osalta vanhenemisaikaa jatkettiin vuodella. Oikeus katsoi, että erittäin tärkeä yleinen etu vaatii jatkoajan asettamista. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme