Mainos

Aarnion huume-epäilyt liittyvät isoon hasisjuttuun

MTV:n uutisten tietojen mukaan huumepoliisin päällikön Jari Aarnion huumerikosepäilyt liittyvät krp:n ja Helsingin poliisin 2011-12 tutkimaan isoon hasis-juttuun, jossa poliisitutkinnan mukaan Suomeen tuotiin yli 800 kiloa hasista tynnyreissä.

Huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio vangittiin perjantaina epäiltynä neljästä törkeästä huumausainerikoksesta salaiseksi julistetussa istunnossa. Käräjäoikeuden julkisten diaaritietojen mukaan rikokset ovat tapahtuneet:

- Törkeä huumausainerikos 14.4.2011-20.4.2011, Tuusula, Helsinki
- Törkeä huumausainerikos 18.5.2011-23.5.2011, Loviisa, Helsinki
- Törkeä huumausainerikos 26.10.2011-1.11.2011, Helsinki
- Törkeä huumausainerikos 22.12.2011-10.2.2012, Loviisa Helsinki

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi oikeudessa, että kyse on jutusta, jossa Helsingin poliisille ja krp:lle oli syntynyt erimielisyyksiä tutkinnasta. Näitä oli selvitetty laitosten johtohenkilöiden toimesta.

Leppiniemi tai tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto eivät yksilöineet mistä rikoskokonaisuudesta oli kyse.

Haaviston mukaan myös muita Helsingin huumepoliisin poliiseja epäillään jutussa virkarikoksista. Haavisto ei tarkentanut määrää. MTV:n uutisten tietojen mukaan heitä on neljä.

Aarnio kiistää jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikoksiin. Hän on ollut nyt neljä viikkoa vangittuna. Huumerikosepäilyt eivät liity aiemmin esillä olleeseen ns. Trevoc-haaraan.

Törkeistä huumausainerikoksista hänet vangittiin kevyemmällä syytä epäillä -perusteella ja juttua käsitellään uudestaan viikon päästä.

Poliisi tutki hasisjuttua

MTV:n uutisten tietojen mukaan kyse oli isosta hasisjutusta, jossa Suomeen salakuljetettiin poliisitutkinnan mukaan 841 kiloa hasista kyllästeainetynnyreissä.

Leppiniemi selvitti jutun ongelmia oikeudessa näin:

- Siinä yhteydessä on käytetty tietolähdetoimintaa, operaatioitten  turvaamista, erään todistajan suojeluun läheisesti liittyviä toimenpiteitä, Leppiniemi kertoi.

- Tässä asiassa tulee suureksi ongelmaksi se, että Aarnio puolustautuakseen joutuu tai joutuisi kertomaan tietolähdetoimintaan liittyvistä asioista samoin kuin hänen alaisensa. Ja tällöin sekä poliisit, rikolliset että heidän läheisensä olisivat suuressa vaarassa. Ja hänen käsityksensä mukaan ollaan laajoissa todistajansuojeluohjelmissa, Leppiniemi sanoi.

MTV:n uutisten tietojen mukaan Aarnioon liittyvät rikosepäilyt juontuvat jutun  televalvontatietoihin.

Krp tiedotti syyskuussa 2012

Krp tiedotti jutusta 7. syyskuuta 2012 näin:

"Keskusrikospoliisi on tutkinut kuluneen vuoden aikana huumausaineiden maahantuontiorganisaatiota, jonka epäillään salakuljettaneen viime vuonna Hollannista Suomeen satoja kiloja hasista. Organisaation toiminta on ollut ammattimaista ja järjestäytynyttä.

Hasis lähetettiin Hollannista pakattuna sinisiin metallitynnyreihin, joiden ilmoitettiin sisältävän kyllästysainetta. Tynnyreiden vastaanottajiksi oli merkitty tekaistuja suomalaisia yrityksiä. Kuljetuksiin rikolliset käyttivät eri kuljetusyritysten palveluksia.

Alankomaiden viranomaiset takavarikoivat joulukuussa 2011 tällaisesta tynnyristä 141 kg hasiserän, joka oli matkalla Loviisan Isnäsiin. Tämän lähetyksen avulla KRP pääsi huumausaineiden vastaanottajien jäljille.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että Suomeen on lähetetty viidellä eri kerralla yhteensä kuusi tynnyriä, joiden kaikkien epäillään sisältäneen huomattavan määrän huumausainetta. Tynnyreitä otettiin vastaan eri kerroilla Helsingissä, Loviisassa, Tuusulassa ja Askolassa.

Tynnyreiden hollantilainen toimittaja ja toimitustapa oli kaikissa toimituksissa sama. Suomessa huumausaineiden vastaanottajina on ollut kaksi erillistä tahoa, joista toisessa oli kaksi keskeistä toimijaa ja toisessa kolme.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna useita henkilöitä epäiltynä osallisuudesta hasiksen maahantuontiin ja vastaanottamisen järjestelyihin. Edellä mainitut viisi keskeistä toimijaa ovat edelleen vangittuina. Yksi heistä on poliisin rikolliseksi luokitteleman United Brotherhood -järjestön jäsen.

Esitutkinnan yhteydessä takavarikoitiin yhden epäillyn asunnolta yli 10 kg amfetamiinia. Kotietsinnöissä takavarikoitiin myös kaksi luvatonta kivääriä. "

MTV uutiset kertoi oikeudenkäynnin alusta 12. syyskuuta 2012. Lue uutinen.

Sittemmin Helsingin käräjäoikeus langetti jutussa viidelle henkilölle pitkät, 8-13 vuoden vankeustuomiot. Pari viikkoa sitten Helsingin hovioikeus lyhensi yhden tuomiota.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot