Mainos
Mainos

Aarnion puolustukselta ”perrymasonmainen” temppu todistajalle

Aarnio-oikeudenkäynnissä kiisteltiin Jari Aarnion Porvoon talon pihatalkoista marraskuussa 2013. Epäselvää oli kuinka paljon henkilöitä pihalla oli.

Aarnio-vyyhtiä puitiin maanantaina salissa kaikkiaan 111:ta päivää. Jutun käsittely jatkuu tällä tietoa maaliskuun loppuun ja ratkaisu siihen saadaan oikeuden mukaan "joskus syksyllä".

Aarnio oli tuolloin marraskuussa 2013 otettu kiinni muutamaa päivää aiemmin. Nelosen ja Helsingin Sanomien oikeustoimittaja meni kuvaajansa kanssa paikalle ottamaan talosta kuvan.

Syyttäjä oli kutsunut toimittaja Susanna Reinbothin todistamaan havaitsemistaan pihatalkoista. Koko jutun kannalta pihatalkoiden henkilömäärällä ei ole suurtakaan merkitystä, vaan se liittyy yleisemmin kahden huumepoliisin kertomusten uskottavuuteen.

Toinen poliiseista on syytteessä jutussa, toinen kuultu todistajana. Heidän mukaansa pihalla oli kolme miestä muun muassa levittämässä kuorikatetta.

Paikalla käynyt Reinboth oli laskenut, että hän näki pihalla kuusi henkilöä. Hän kertoi salissa tarkkaan autosta tekemänsä havainnot talon pihalta.

Kuka Perry Mason?

Perry Mason on kuvitteellinen puolustusasianajaja lukuisista elokuvista, tv-sarjoista ja kirjoista.

Usein juoni nivoutuu siihen, että asianajaja osoittaa erilaisin keinoin, usein jollain uudella todisteella, päämiehensä syyttömäksi ja saa oikean syyllisen tunnustamaan.

Hahmon kehitti 1930-luvulla Eric Stanley Gardner.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat kääntäneet uutisautolle selkänsä.

Autossa ollut uutiskuvaaja Marko Sorsa ei osannut sanoa määrästä tarkemmin. ”Joitakin” oli arvio.

Uutiskuvia ei paikalta otettu, koska autolle tullut huumepoliisi ajoi kuvausryhmän aggressiivisesti pois paikalta.

Uutiskuvaajan mukaan talon edessä oli seisty muutamia kymmeniä sekunteja. Reinbothin mukaan minuutti-puolitoista minuuttia.

Montako ihmistä kuvassa?

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi veti hihastaan ”perrymasonmaisen” tempun. Hän esitti auton paikasta eilen otetun valokuvan Reinbothille ja kysyi montako ihmistä hän näkee kuvassa.

Kuka Susanna Reinboth?


Susanna Reinboth on työskennellyt yli 30 vuotta oikeustoimittajana STT:ssä, Helsingin Sanomissa ja Nelosen uutisissa. Nyt Reinboth on Helsingin Sanomissa.

Reinboth valittiin vuoden journalistiksi 2008. Hän sai Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon 2014 yhdessä Minna Passin kanssa Helsingin huumepoliisia käsitelleestä juttusarjasta.

Leppiniemi halusi osoittaa, että reilun sadan metrin päästä tarkkojen havaintojen tekeminen on vaikeaa ja ihmisiä voi sekoittaa etupihalla oleviin tuijiin.

Reinboth katsoi kuvaa hetken ja totesi, että luonnossa ihmiset on parempi havaita kuin valokuvasta.

Todistamisen jälkeen valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen oli samaa mieltä.

Itse kuvassa ei ole yhtään henkilöä.

Salissa kuultiin myös paikalla ollutta traktorikuskia, joka ajoi traktorilla kuoriketta kasasta lähemmäksi taloa.

Hänen mukaansa paikalla oli kaksi miestä. 

Liiketunnistimet

Salissa kuultiin maanantaina myös Helsingin huumepoliisin tekniikan ryhmän poliisimiestä. Ari Kärkkäinen kertoi, että joulukuussa talon ympärille oli asetettu kymmenkunta liiketunnistinta, halogeenivaloja ja valvontakameroita.

Ne asennettiin Helsingin poliisilaitoksen päätöksellä, kun siellä pelättiin jonkun vahingoittavan julkisuudessa ollutta taloa.

Kärkkäisen mukaan mitään poikkeavia havaintoja ei valvontakameroista tehty muutaman kuukauden aikana.

Tämän todistajan rooli liittyi pihalta myöhemmin tehtyyn rahalöytöön. Puolustus on väittänyt toukokuussa 2014 tehtyä rahalöytöä lavastukseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme