Mainos
Mainos

Aarnion puolustus: Krp salannut tolppalupatietoja puolustukselta

Jari Aarnion puolustuksen mukaan keskusrikospoliisi on salannut puolustukselta puhelinten ns. tolppatietoja.

Asianajaja Riitta Leppiniemen mukaan puolustukselle oli vakuutettu, että kaikki tiedot on annettu, mutta nyt niitä on ilmaantunut lisää.

Tolppalupia käytettiin alun perin tynnyrijutun tutkinnassa siihen, että krp yritti jäljittää mitä muita puhelimia kyseillä alueella on ollut.

Tarkoituksena oli selvittää ns. Pasilan miehen henkilöllisyys.

Aarnio-tutkinnassa tolppalupatietoja on käytetty puolestaan siihen, onko alueella ollut Aarnion tai muiden Helsingin huumepoliisin tutkijoiden puhelinliittymiä.

Tolppaluvalla poliisi kykenee selvittämään mitkä kaikki liittymät ovat rekisteröityneet tukiasemaan tiettynä aikana.

Puolustus vaati tietoja

Leppiniemi oli keväällä pyytänyt puolustuksen käyttöön tolppalupia ja samalla pyytänyt saada tiedon kaikista tutkinnassa olleista tolppaluvista.

Kirjeenvaihdon perusteella krp teki lisätutkinnan ja vakuutti, että siinä oli kaikki. Asiakirjan oli allekirjoittanut krp:n päällikkö Robin Lardot.

Puolustus selvitti kuitenkin itse asiaa lisää käräjäoikeuksista ja tolppalupia löytyi lisää.

Tammikuussa 2014 niitä oli haettu Helsingistä, Vantaalta ja Lohjalta. Puolustukselle paljastui myös, että krp oli hieman myöhemmin hakenut tolppalupia myös Hollannista.

Lupia oli päätösten mukaan perusteltu nimenomaan Aarnio-tutkinnalla.

Leppiniemi sanoi, ettei usko syyttäjien pimittäneen tarkoituksella tietoja.

"Poissa tolaltaan"

- Mutta en voi käsittää, miten tutkinnanjohtajat voivat meille kirjoittaa, että me olemme saaneet kaikki, kun he ovat niitä itse hakeneet, Leppiniemi sanoi.

- Olin poissa tolaltani kun saimme nämä, asianajaja totesi. - Kaikki tolppaluvat on pyydetty moneen kertaan. Ei voi tehdä näin.

Syyttäjän mukaan kyseessä on sekaannus.

- Käsitys on ollut se, että tässä halutaan selvittää Pasilan miehen liikkumista ja siinä on ilmeisesti tapahtunut jonkinlainen sekaannus, syyttäjä Mikko Männikkö vastasi.

- Ulkoa muistaisin, että Hollannista ei tolppatietoja ole saatu, Männikkö sanoi.

Aarnion mukaan aina syyttäjiltä löytyy joku sekaannus.

- Tämmöistä leikkiä tämä on ollut mun osalta, Aarnio totesi. - Eikö todellakaan löytynyt ketään muuta tahoa, joka olisi tämän voinut tutkia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme