Mainos
Mainos

Äiti murtui oikeudessa: Vauva oli pieni, veltto ja sininen

Oulun käräjäoikeudessa on kuultu vauvasurmista syytettyä 35-vuotiasta naista.

Nainen on kertonut raskauksistaan, synnytyksistään ja tapahtumista synnytysten jälkeen. Kertomusten aikana nainen on murtunut useaan kertaan ja koonnut ajatuksiaan katsomalla ylöspäin kohti kattoa.

Syvin liikutus valtasi naisen, kun hän luki ääneen tutkintavankeudessa läheisilleen kirjoittamansa kirjeen.

- Jokainen tapauksista on kasvattanut tuskaa sisälläni. Olen kuullut sanottavan, että traumaattisessa tilanteessa ihminen toimii kuin kone. Olen pahoillani sydämeni pohjasta läheisilleni tuottamasta tuskasta, nainen luki ja murtui täysin nyyhkytyksiin.

Naisen mukaan hänen nykyään teini-ikäisen poikansa synnytys aiheutti syviä traumoja.

- Synnytys oli hyvin kivulias, enkä pystynyt hakemaan puhelinta, että olisin soittanut apua. Lapsi syntyi kylpyhuoneen lattialle ja lapsen isä tuli pian paikalle. Lähdimme sitten Oulun yliopistolliseen sairaalaan, jossa minulle ei tarjottu terapiaa, nainen kertoi.

Naisen mukaan vuonna 2005 syntyneen lapsen syntyessä hänen elämänsä oli aivan levällään. Naisella oli runsaasti laskuja ulosotossa, hän oli poikansa kanssa saanut häädön asunnosta ja hänellä oli väkivaltainen miesystävä.

- Huomasin raskauden todella myöhään ja samoihin aikoihin tapasin erään miehen, joka suostui auttamaan minua rahavaikeuksissani. Jossain vaiheessa tilanne kääntyi siihen, että mies uhkaili henkeäni ja kiristi rahalla.

Naisen mukaan juuri tämä mies oli kieltänyt häntä menemästä neuvolaan tai paljastamasta raskautta kenellekään. Se oli naisen mukaan ainut syy raskauden peittelyyn.

Synnytys käynnistyi toukokuussa 2005. Naisen vatsa oli kipuillut jo pidemmän aikaa.

- Yht'äkkiä tajusin, että synnytys alkaa ja menin aivan paniikkiin. Ajattelin soittaa myöhemmin apua, kuten pojankin kanssa. Kun vauva syntyi, se oli veltto, pieni ja sininen, nainen kertoi oikeudessa.

Nainen kertoi nostaneensa vauvaa ja kokeilleensa tämän pulssia. Hänen mielestään vauva oli eloton.

- Olin hysteerinen, surullinen ja peloissani. Minulle oli iskostunut päähän, että en saa soittaa minnekään asiasta. Pelkäsi omasta ja poikani puolesta.

Naisen mukaan lapsi oli asunnossa noin vuorokauden, eikä vauva naisen mukaan itkenyt tai liikkunut koko aikana. Nainen sai kuulla vasta vangitsemisensa aikana, että kaikki lapset ovat tutkimusten mukaan olleet elossa syntymänsä jälkeen.

- En pysty käsittämään sitä vieläkään.

Muiden lasten kohdalla tilanne oli samanlainen: naisen mukaan kaikki viisi syntyivät elottomina, eikä hän uskaltanut soittaa apua. 

- Olen toiminut samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Kun kerran olin niin tehnyt, toimin saman kaavan mukaan, nainen sanoi.

35-vuotiasta naista syytetään viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme