Mainos
Mainos

Äitinsä raa'an murhan myöntänyt poika luisui harhojen maailmaan elämäntaparemontista huolimatta – "Kuvittelin olevani valittu"

Esitutkintamateriaali ei maalaa äitinsä murhasta epäillystä 20-vuotiaasta helsinkiläismiehestä kuvaa paatuneena tappajana. Hiljaiseksi skeittaripojaksi luonnehdittu mies ei koskaan välittänyt koulunkäynnistä, mutta oli siskonsa mukaan pyrkinyt tekemään ryhtiliikkeen elämässään.

Mies hyökkäsi nukkumassa olleen äitinsä kimppuun Helsingin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa asunnossa kesäkuisena yönä vuonna 2016.

Oman kertomuksensa mukaan mies herätti naisen viiltämällä tätä veitsellä niskaan ja hakkasi tämän sitten nyrkein tajuttomaksi. Lopuksi mies veti äitinsä kaulaan veitsellä toistakymmentä syvää viiltoa.

Verityön raakuudesta huolimatta mies kuvaili poliiseille suhdettaan äitiinsä hyväksi. Hänen kuulusteluissa kertomansa mukaan näiden kahden välillä ei koskaan ollut aiemmin väkivaltaisuuksia tai uhkailuja, eikä äidin tappaminen tai vahingoittaminen käynyt hänen mielessäkään.

Mies muutti elämäntapojaan radikaalisti

Siskon mukaan veli oli aiemmin tavannut viettää paljon aikaa tietokoneella ja laiminlyödä kotitöitä. Sisko tiesi veljen myös käyttäneen huumeita, lähinnä kannabista, lsd:tä ja psilosybiinisieniä ja että tällä oli joskus vaikeuksia nukahtaa.

Sisko lähti kesällä 2015 puoleksi vuodeksi Yhdysvaltoihin. Palatessaan häntä oli vastassa muuttunut mies.

Nyt hän oli petrannut, alkanut liikkua, petrannut syömisissä, laihtunut aika paljon, eikä enää pelannut niin paljon. Hän oli alkanut tekemään pitkiä pyöräretkiä, siskon kuulustelusta on kirjattu poliisin pöytäkirjaan.

Huumeista veli ei kuitenkaan ollut päässyt eroon.

– Hän kavereineen käytti käsitykseni mukaan aika paljon huumeita. Ainakaan he eivät näyttäneet vastustavan hänen huumeiden käyttöä. Hän poltti kannabista.

– Huolestuttavinta oli se, että hän oli ruvennut käyttämään myös kovempia huumeita.

Lopetti huumeiden käytön

Veli itse kertoi kuulusteluissa lopettaneensa myös aineiden käytön kahta tai kolmea viikkoa ennen äitinsä surmaamista. Ystävälle mies oli kertonut päätöksen kohentaneen hänen oloaan.

Hän kertoi huumeiden käytön lopettamisen auttaneen häntä ymmärtämään omia ajatuksiaan. Hän kertoi ylipäätään nyt olevan parempi olo, ystävä kertoi kuulusteluissa.

– Hän myös kertoi, ettei hänen edes tehnyt enää mieli huumaavia aineita. Lisäksi hän urheili nämä viime viikot paljon, muun muassa skeittaili.

Vaikka elämäntaparemontti vaikutti onnistuneen, kaikki ei ollut kunnossa. Veritekoa edeltävänä päivänä sisko kiinnitti huomiota veljensä oudon poissaolevaan käytökseen.

Nainen arvioi, että miehen hiljaisuus olisi johtunut siitä, että hän ei valmistunut suunnitelmien mukaan ylioppilaaksi kyseisenä päivänä. Todellisuudessa mies paini vaikeiden harhojen kanssa.

"En halunnut tehdä tätä äidille"

Miehen terveydentilaan liittyvät yksityiskohdat on poistettu esitutkintapöytäkirjasta salassa pidettävinä, mutta mies on itse kertonut kuulusteluissa muun muassa kuvitelleensa olevansa Matrix-elokuvan agentti Smith ja että hänellä sekä hänen äidillään on yliluonnollisia kykyjä.

Kuvittelin olevani valittu, joka pelastaa maailman. Uskoin, että henget tai korkeampi äly voi keskustella kanssani. Olin jo pari päivää uskonut tällaisia asioita. Luulin olevani ainoa, joka pystyy tähän, mies kertoi kuulusteluissa.

Surmatyöhön miehen ajoi lopulta uskomus siitä, että jokin tuntematon henkilö olisi suunnitellut hänen sekä äidin sieppaamista.

Mies kertoi kuulusteluissa kokeneensa, ettei hänellä ollut tämän vuoksi muita vaihtoehtoja kuin surmata ensin äitinsä ja sitten itsensä. 

En halunnut tehdä tätä äidille, mutta uskoin, että minun on pakko, mies kommentoi tekonsa raakoja yksityiskohtia kuulustelupöytäkirjan mukaan. 

Syyttäjä on vaatinut, että miehen syyksi luetaan oikeudessa murha ja huumausainerikos. Haastehakemuksessa kuitenkin todetaan, että mies on jätettävä tuomitsematta rangaistukseen teonaikaisen syyntakeettomuuden vuoksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme